למעלה משלושה שבועות חלפו מאז החלה מלחמת "חרבות ברזל" - ומספר העובדים שיצאו והוצאו לחופשה ללא תשלום זינק, כך עולה מנתונים של המוסד לביטוח לאומי שפורסמו בימים האחרונים. בחודש אוקטובר הוגשו כ-44 אלף בקשות לדמי אבטלה לביטוח הלאומי, לעומת כ-20 אלף בקשות בחודש ממוצע בימי שגרה.
סיקור N12
- יצאתם לחל"ת? מתי תראו כסף מהמדינה | שאלות-תשובות
- תחזית הדירוג של ישראל ירדה ל"שלילית": איפה נרגיש את זה?
- משרד הפנים מודה: טרם הועברו 200 מיליון שקל להלנת מפונים
- אחרי ביג ועזריאלי: עוד חברות הודיעו על הקלות לשוכרים
- שר השיכון: "לבטל את השכירות, דחייה לא מספיקה"
מתחילת המלחמה (7.10) ועד 30 באוקטובר - הוגשו 27,576 בקשות לדמי אבטלה בעקבות הוצאה לחופשה ללא תשלום בניגוד לרצון העובד - וביממה האחרונה התווספו 3,997 מבקשי דמי אבטלה מהביטוח הלאומי, מתוכם 3,527 הוצאה לחל"ת שלא מרצון.
בסך הכול מתחילת חודש אוקטובר, הכולל שבוע שלפני המלחמה, הוגשו 43,746 בקשות לדמי אבטלה, מתוכן 26,576 מקורם בהוצאה לחופשה ללא תשלום בניגוד לרצון העובד.
טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, מסבירה על זכויות העובדים המוצאים לחל"ת: אם המעביד מוציא לחל"ת באופן חד-צדדי וללא הסכמת העובד, הוא יכול להתפטר, והדבר ייחשב כאילו פוטר, כולל זכאות לפיצויי פיטורין מלאים ולדמי אבטלה.
הזכאות לדמי אבטלה היא רק אם החל"ת הוא ל-30 יום לפחות. כמו כן, מדמי האבטלה מנוכים ימי החופשה שנצברו לעובד. כך, למשל, אם מישהו הוצא לחל"ת של 30 יום, ובמועד היציאה לחל"ת היו לו 10 ימי חופשה צבורים, הוא יקבל דמי אבטלה רק עבור 20 יום.