החל"ת כאן: שורה של רשתות אופנה הודיעו על הוצאת שיעורים ניכרים של עובדים לחל"ת (חופשה ללא תשלום). עם חברות אלו נמנות פוקס שהודיעה שתוציא 30%-50% מהעובדים לחל"ת, המשביר לצרכן שתוציא לחל"ת כ-40% מהעובדים וכן קבוצת גולף שלא נקבה במספר.

"מאחר ובתוכנית הסיוע שפרסמה ממשלת ישראל אין מענה לשכר העובדים עבור מרבית החברות במשק ומתוך דאגה כנה לעובדינו, אנו נאלצים בזאת להודיע שמאות הרשתות הקמעונאיות החלו להוציא עובדים לחל"ת", מסרה התאגדות רשתות המסחר באיגוד לשכות המסחר. "אנו קוראים לממשלת ישראל לתת מענה מידי לשכר העובדים, אחרת יוצאו למעלה מ-100 אלף עובדי רשתות המסחר מתוך 300 אלף לחל"ת החל מהיום".

לפי החקיקה הקיימת, עובדים שהוצאו לחל"ת בידי המעסיק בתקופת המלחמה יהיו זכאים לדמי אבטלה רק לאחר שמיצו את ימי החופשה הצבורים שלהם ורק אם הוצאו לתקופת חל"ת של 30 ימים לפחות. עובד שיצא לחל"ת מיוזמתו בכל מקרה לא יהיה זכאי לדמי אבטלה.

חנות פוקס סגורה בחדרה במסגרת השביתה
חנות של רשת פוקס (ארכיון). האיום הונח על השולחן עוד בשבוע שעבר

לפי הודעת פוקס, היא החליטה על הוצאה מיידית של עד 50% מעובדיה לחל"ת לאור צמצום היקפי הפעילות בישראל על רקע מלחמת חרבות ברזל. בנוסף מסרה פוקס כי היא עשויה לקבל החלטה על הארכת תקופת החופשה ללא תשלום בעתיד. במשביר לצרכן מסרו דברים דומים. מגולף נמסר כי עקב הירידה במחזורים בימים אלו חלק מהעובדים מנצלים ימי חופש וחלק יצא לחל"ת.

פוקס שבניהול הראל ויזל עדכנה כי חנויות הקבוצה בישראל פועלות ככל שניתן במרכזי קניות הפתוחים בהתאם להנחיות פיקוד העורף ובהתאמות לתנועת הקונים המצומצמת. המשביר לצרכן מסרה כי בהתאם להנחיות פיקוד העורף, כל סניפי רשת הכלבו פועלים בשעות עבודה מצומצמות, למעט סניף אשקלון שסגור לקהל. בשתי החברות אתרי הסחר המקוון ממשיכים לפעול והמטה עובד במתכונת מצומצמת בלבד. 

מבצעים 270723 - סניף המשביר (צילום: באדיבות המשביר)
סניף המשביר לצרכן. כל סניפי הרשת פועלים בשעות עבודה מצומצמות | צילום: באדיבות המשביר

בנוסף הודיעה פוקס כי לפי בקשת ויזל, אף שימשיך לעבוד בהיקף מלא, התשלום החודשי שלו הוא זכאי מכוח תפקידיו בקבוצה יעמוד על 50% למשך 30 יום. כך ביקשו גם מספר מנושאי המשרה בחברה ובהם היו"ר. יתר העובדים במטה הקבוצה שלא יצאו לחופשה ללא תשלום יהיו זכאים ל-80% מהשכר הקבוע למשך 30 יום.

במשביר לצרכן הודיע המנכ"ל רמי שביט, שהוא אף בעל אחזקות בחברה, כי אף שימשיך לעבוד בהיקף מלא, הוא מבקש להעמיד את התשלום החודשי לו הוא זכאי מכח תפקידיו על 50% לחודשים אוקטובר-דצמבר, והוא עשוי להאריך או לקצר תקופה זו בהתאם להתפתחויות במצב הלחימה. שכרם של יתר העובדים במטה המשביר שלא יצאו לחל"ת יופחת באותה תקופה בשיעור של 30%-10%.

מפוקס נמסר ל-N12 כי "כבר שבועיים שויזל מתריע ששוב לא נותנים מענה לעסקים ושתהיה דרמה כלכלית ועל המדינה לפעול. עד כה לא ניתן שום מענה לדרישות העסקים. ויזל עסק בשבועות האחרונים בגיוס תרומות למען כל תושבי העוטף, וגייס יחד עם חברי פורום העסקים עשרות מיליוני שקלים. כמו מרבית רשתות המסחר, חנויות פוקס שוממות ואין צפי לשינוי בשבועות הקרובים. על כן מהלך ההוצאה לחל"ת מחויב המציאות. אנו תקווה שהמדינה תתאשת ותיתן מענה לכל העובדים אשר אין להם עבודה בשל המלחמה".

רמי שביט בראיון לתוכנית חיסכון (צילום: תוכנית חיסכון,  קשת 12  )
מנכ"ל המשביר לצרכן רמי שביט. החל"ת עשוי להתארך | צילום: תוכנית חיסכון, קשת 12

נשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין מסר כי הוא תומך בצעד של רשתות השיווק להוציא עובדים לחל"ת עקב מצוקה קשה של עודף כוח אדם בשל המלחמה. לדבריו, על הממשלה לקבל החלטה מהירה, תוך שימוש בתקנות לשעת חירום, על מתן אפשרות להוצאת עובדים לחל"ת גמיש באופן מיידי.

"צריך להתכונן לתקופה ארוכה של פגיעה בביקושים ובעסקים – הוצאה לחל"ת היא צו השעה", מסר לין. "אסור לאוצר להתחכם, ולחפש פתרונות חלופיים בתחום. אסור לבזבז כספי מדינה ולפעול בניגוד לעקרונות כלכלה בסיסיים. האוצר פועל בראיה קצרת טווח, אבל בטווח הארוך לא ניתן לשלם לעובדים שאין להם תעסוקה. חייבים לעבור לשיטת החל"ת הגמיש. בשלב הראשון העובדים שיוצאו לחל"ת ינצלו את ימי החופשה וכשאלה יגמרו הם יקבלו תשלום מביטוח לאומי. ברגע שהעסק יחזור לפעילות מוגברת, העובדים יוחזרו לעבודה. עובד שיבחר שלא לחזור, יהיה בדין מתפטר".

סינמה סיטי באר שבע (צילום: עידן אסלן)
סינמה סיטי. "מעריכים שייקח לפחות חודש וחצי עד שנשוב לפעילות סבירה" | צילום: עידן אסלן

גם סינמה סיטי מוציאה רבים מהעובדים לחל"ת, כך נודע ל-N12. "המדינה טרם קבעה כללים ו/או פיצויים ותשלום לעובדים ולמעסיקים ביחס למלחמה. ולכן אנחנו פועלים כרגע כדי למזער עד כמה שאפשר את הנזק שנגרם כדי שנוכל לשוב אחרי המלחמה לפעילות מלאה", כתב מנכ"ל סינמה סיטי במכתב לעובדים.

"אנחנו מעריכים שייקח לפחות חודש וחצי עד שנחזור לפעילות סבירה ולכן החלטנו בינתיים להשבית חלק מפעילויות הסינמס סיטי עד שנחזור לפעילות מלאה. פעילות שכן תופעל תעשה במינימום משאבים". מסיבה זו, כותב אדרי כי "החלטנו להוציא חלק מהעובדים לחל"ת" והוסיף כי "כאשר המדינה תחליט על תוכנית תשלום מאושרת אנחנו בהתאם נתקן או נשלים".

האיום בפיטורים מתרחב גם לענף התיירות, שם מציינים כי אם לא יימצא פתרון דחוף לא תהיה ברירה אלא לפטר 70% מהעובדים בתחום. מלשכת התיירות הנכנסת לישראל נמסר כי "תוכנית הפיצויים שהציג משרד האוצר מדאיגה ומלאת חורים. התוכנית לא נותנת מענה לעסקים שנפגעים לזמן ארוך ולא מתאימה לענף התיירות בו נדרש לשמר מומחים לטובת השיקום שעוד יגיע, ושהוכחה חיוניותו לריפוי המשק לאחר משבר הקורונה.

"אם התוכנית לא תשתנה, המשמעות תהיה פיטורים רחבי היקף בענף התיירות. האוצר מונע הוצאה לחל"ת, אך גם מחייב את המעסיקים לשאת ביותר מחצי מהוצאות השכר בהתעלמות מחלק משמעותי מהוצאות קבועות. מדובר בפגיעה קשה מאוד בענף שהוכח כחיוני לפרנסתם של עשרות אלפי עסקים ולשיקום המשק בעיקר בפריפרייה ואי מתן פתרון יהווה לו נזק משמעותי ובלתי הפיך".

גורמים בפוקס בתגובה: "כבר שבועיים שויזל מתריע ששוב לא נותנים מענה לעסקים ושתהיה דרמה כלכלית ועל המדינה לפעול - עד כה לא ניתן שום מענה לדרישות העסקים. אנו מקווים שהמדינה תתעשת ותיתן מענה לכל העובדים אשר אין להם עבודה בעקבות המצב. ויזל עצמו עסק בשבועות האחרונים בגיוס תרומות למען כל תושבי העוטף, והצליח יחד עם חברי פורום העסקים לגיס עשרות מיליוני שקלים".

מסינמה סיטי נמסר בתגובה: "ענף בתי הקולנוע נמצא במשבר מתמשך עוד מתקופת הקורונה וספג הפסדים רבים. פעילות בתי הקולנוע נעצרה לחלוטין מאז תחילת המלחמה, מתווה הסיוע הנוכחי של המדינה אינו מספק ומאפשר לחזור לפעילות בהמשך. הנהלת סינמה סיטי החליטה להוציא חלק מהעובדים לחל"ת בשל המצב".