הממשלה אישרה העברה של 75 מיליון שקל לטובת ההתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון. מדובר בחלק מהכספים הקואליציוניים שהוקצו למשרד הפנים של משה ארבל ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' ביקש להעביר מוקדם יותר החודש למשרד ההתיישבות, אך עוכבו בשל קשיים משפטיים.
• באוצר חוזים: התוספת האדירה שתדרוש המלחמה ב-2024
• תקציב 2023 המעודכן אושר: עושים סדר בכל השאלות סביבו
• צה"ל חוסך: מילואימניקים יפסיקו לקבל בונוס על שירות ארוך
• ברקע המלחמה: כך ניפח סמוטריץ' את תקציב משרד ההתיישבות
כעת החליטה הממשלה לאשר את בקשת סמוטריץ' ושרת ההתיישבות אורית סטרוק להעברת הכספים. לפי ההודעה שהפיצה השרה סטרוק הכספים מיועדים לתת "מענה לאתגרים הביטחוניים שאיתם מתמודדים היישובים" ביהודה ושומרון.
לפי הצעת המחליטים שהוגשה לממשלה, "במטרה להגביר את הביטחון ביהודה ושומרון, [הוחלט] להטיל על משרד המשימות הלאומיות וההתיישבות בהנחיית הגורמים המוסמכים במשרד הביטחון, באמצעות החטיבה להתיישבות, להקצות סכום של 75 מיליון שקל בשנת 2023 לטובת ביצוע פעולות בתחום אספקת רכיבי ביטחון להתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון ואשר לא תוקצבו על ידי משרד הביטחון".
בהודעה שהעבירה השרה סטרוק בהמשך לאישור הכספים נכתב כי "זכות גדולה לתת ביטחון מינימלי לחלוצים בני-דורנו, שנמצאים בעומק השטח ולא מגיע להם להיות אזרחים סוג ד'. זו ממש רק ההתחלה, אבל כמו כל ההתחלות, גם זו היתה קשה".
שר האוצר סמוטריץ' פרסם בחשבון הפייסבוק שלו: "הממשלה אישרה את הצעתי להעביר 75 מיליון שקל לטובת מרכיבי ביטחון בהתיישבות הצעירה ביו״ש. מצלמות, תאורה, מצלמות שטח, רחפנים, גנרטורים, ציוד הצלה, עוקבי מים ועוד זה לא פריווילגיה. חיי המתיישבים לא שווים פחות". עוד ציין סמוטריץ': "לכם אחיי המתיישבים אני מבטיח, לא אכנע לקמפיין, אמשיך לשרת את אזרחי ישראל כולם".
"אין הצדקה לחלוקה הגיאוגרפית"
העברת הכספים ממשרד הפנים ליישובים ביהודה ושומרון עוכבה עד כה על ידי הייעוץ המשפטי לממשלה. היועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג כתב על בקשת סמוטריץ' כי "אין כל הצדקה בדבר החלוקה הגיאוגרפית של ההקצאה" וכי "לא ניתן מענה תקציבי לרשויות נוספות בעלות צרכים דומים". בנוסף, היועץ המשפטי של משרד הפנים כתב על בקשת שר האוצר כי "לא בוצעה והוצגה אבחנה המצדיקה מתן אפליה מתקנת דווקא לרשויות ביהודה ושומרון".
היועצים המשפטיים ציינו כי לא קיבלו חוות דעת מהגורמים הביטחוניים שמנמקת את הצורך בכספים אלו ביישובי יהודה ושומרון דווקא עכשיו. עוד ציין היועמ"ש של משרד הפנים על בקשת ההעברה של סמוטריץ' כי היא "מנוסחת בצורה שמקשה עד מאוד וביתר דיוק למעשה מונעת, את היכולת להבין את כוונתה ותכולתה".
השאלה המשפטית עלתה גם בהצעת המחליטים שאישרה היום הממשלה לגבי אישור הכספים החדשים ליישובי יהודה ושומרון. בהצעה נכתב כי "רכיבי הביטחון האמורים" שעבורם הוקצו הסכום החדש בהיקף 75 מיליון שקל" "יאושרו בידי היועצת המשפטית לממשלה או מי מטעמה ויוקצו בהתאם לאמות מידה שוויוניות בהתאם לצורך שייקבע על ידי הגורמים המוסכמים במשרד הביטחון".