חבל הצלה להייטק הישראלי: רשות החדשנות תשיק ערוץ מענקים מהיר בהיקף ראשוני של 100 מיליון שקל להשקעה בכ-100 סטארט אפים. הרשות תפעיל ערוץ מענקים מהיר לטובת חברות סטארט אפ ישראליות בעלות נכסים משמעותיים ו-Runway קצר, לחברות המתמודדות עם קושי בגיוס סבב הון לגישור מהמשקיעים הקיימים בעת הלחימה.
הערוץ, שיפעל במסגרת מסלול קרן המו"פ (מחקר ופיתוח), מיועד לחברות ישראליות הזקוקות למזומנים נוספים על מנת לצלוח את תקופת הלחימה וייסע להן להאריך את ה-Runway: משך הזמן שנותר עד לניצול מלא של יתרות המזומנים שלהן. לטענת הרשות, הבדיקה תהיה מהירה והתשובות תינתנה בתוך זמן קצר. ההגשה תחל בתחילת נובמבר 2023.
ברשות החדשנות מיפו את הצרכים של חברות הסטארט אפ בישראל והבינו כי חלקן חוות קשיים תזרימים, עיכובים וביטולים מול משקיעים פוטנציאליים והשהייה של פרויקטים משמעותיים ופיתוחים טכנולוגיים. הערוץ נועד לספק וודאות ומזומנים שיסייעו לחברות לצלוח את המשבר ולהוות מנוע לצמיחה כלכלית-משקית ביציאה ממנו.
"מאז פרוץ המלחמה אנחנו קשר עם המון חברות הייטק ועם משקיעים", אומר מנכ"ל רשות החדשנות דרור בין בשיחה עם N12. "דיברנו בשבוע האחרון עם מאות חברות. הן מעלות שלל אתגרים שהן נתקלות בהם, והראשון שבהם הוא בעיית מימון. גם קודם מצב הגיוסים לא היה קל ויש חברות שנתקעו באמצע סבב גיוס. משקיעים שנעלמו או דחו את ההשקעות ויזמים שהתגייסו ללחימה. יש חברות שבמספר חודשים לא רב עלולות להיסגר".
"אנחנו שומעים על המון חברות שכבר היה להם Term sheet (מסמך שקובע את תנאי ההשקעה מהמשקיע - ש"ר) ושעברו בין עורכי דין לשייף את הניסוחים האחרונים - פתאום המשקיע הודיע שהוא משהה את ההחלטה כדי לראות לאן המצב בישראל מתפתח. או שמשקיעים שפשוט נעלמו לחלוטין כשהתחילו הקרבות. בדוגמה קיצונית אחת, דיברנו עם חברה שהמשקיע שלה התנה את החתימה שלו בכך שהחברה תעביר את הפעילות שלה לארה"ב. זה מצב שאנחנו רוצים למנוע אותו".
"יחד עם הקמת הקרן הודענו על עוד משהו: הקלות תפעוליות בעבודה מולנו. אנחנו רוצים שהחברות יהיו עסוקים בניהול העסק, גם בתהליכי ההגשה, גם בתהליכי קבלת הכסף. רשימה ארוכה של הקלות תפעוליות. אנחנו הגוף שמייצג את המו"פ, אז מיד פנינו לאיחוד האירופי בבקשה לדחות בקשות של קולות קוראים ואני שמח שהם אישרו ודחו את תאריכי ההגשות, מה שיקל מאוד על היזמים הישראלים, במיוחד אלה שגויסו עכשיו ללחימה".
ההודעה של הקרן לחדשנות מגיעה ברגע קריטי להייטק הישראלי, שחווה טלטלה רצינית בשנה האחרונה עוד לפני פרוץ המלחמה. "אם אני רגע מסתכל אחורה, אני באופן אישי 25 שנה בתעשיית הייטק", אומר בין. "ראיתי משברים מכל הסוגים והמינים. עד היום מכל האירועים האלה ההייטק הישראלי רק יצא מחוזק יותר. אבל זה שזה קרה בעבר לא מבטיח שזה יקרה בעתיד.
"לכן רשות החדשנות, החברות, המשקיעים - כולם צריכים לעשות כל מה שניתן להקל על היזמים, כך שהחברות יוכלו להמשיך לעבוד בשגרת חירום. כשתסתיים המלחמה צריך לראות איך מעצימים את הייטק בכל מיני דרכים, גם בהשקעות דרך הממשלה וגם דרך השוק הפרטי".
אילו מגמות רואים בשבועיים האחרונים בשוק הפרטי?
"יש מגמות סותרות. חלק מהמשקיעים הקפיאו את ההחלטה, וחלק מהמשקיעים אומרים שזה בדיוק הזמן להיכנס ולחזק, שחייבים לשמור על החברות הטובות וזה העתיד שלנו. אנחנו רואים לא מעט משקיעים שלוקחים את הסיכונים הגדולים ונכנסים דווקא עכשיו, כולל משקיעים מהסיליקון וואלי. יש להם סנטימנט חיובי לישראל והם רוצים להירתם".
כשאתה מסתכל על כל זה, יש איזושהי אופטימיות?
"קשה לדבר על אופטימיות בימים אלה. מי שמתעסק בהייטק חייב להיות אופטימי. אני שואב מאירועי העבר וזוכר שישראל יצאה חזקה מכל משבר. אז כן, אני אופטימי זהיר".