הביטוח הלאומי יעניק 60 מיליון שקל לעמותות וחברות שיספקו מענים רגשיים למי שנפגעו באופן ישיר או עקיף באירועים הביטחוניים. הודעת הביטוח הלאומי מגיעה ימים ספורים לאחר ביקורת שהושמעה נגד משרד הבריאות, לפיה במשרד מבקשים להימנע מהוצאה עבור גיוס אנשי טיפול וצוותי בריאות הנפש שילוו את מפוני עוטף עזה והמשפחות השכולות - וקוראים לאנשי הצוותים הרפואיים לעבוד בהתנדבות.
כעת, קול קורא שהוציא המוסד לביטוח לאומי יעניק מימון של 0.5-3 מיליון שקל לעמותות שיספקו מענק משלים וטיפולי לנפגעי הלחימה. הדרישות לקבלת התקציב מבקשות לקדם מימון תוכניות ויוזמות חברתיות למתן מענים רגשיים וטיפוליים לאוכלוסיות שנחשפו באופן ישיר או עקיף לאירועים הביטחוניים - ובתנאי שאינן מטופלות במסגרת נוהל חרדה ומרכזים שכבר ממומנים על ידי המדינה. אוכלוסיות היעד של תוכניות האלו כוללות בני משפחה של נפגעי האירועים הביטחוניים ומשפחות החטופים, וכן צוותי ביטחון וחירום כזק"א, מד"א וצוותי שיקום.
מתחילת הלחימה פועל משרד הבריאות לגייס אנשי טיפול וצוותי בריאות הנפש שילוו את מפוני עוטף עזה והמשפחות השכולות. אלא שאף שמדובר באסון לאומי שמצריך תמיכה מוסמכת וקבועה, במשרד קראו לאנשי הצוותים לעבוד בהתנדבות. הודעות גיוס ותכתובות מתעדים את הבקשות של משרד הבריאות וכמה ממוסדות הבריאות הגדולים בארץ לגיוס עובדים בהתנדבות וללא שכר. עם מוסדות אלו נמנים בתי החולים הפסיכיאטרים הממשלתיים אברבנל, מעלה כרמל ולב השרון, המרכז לבריאות הנפש שלוותה של קופת חולים כללית וכן בית החולים איכילוב במרכז הרפואי תל אביב.
בביטוח הלאומי אומרים כי התקצוב החדש אינו קשור לפעילות של משרד הבריאות אלא מבוצע במסגרת תוכנית הקרנות הקיימת. במוסד אומרים כי במקום שהמדינה תתחיל ליצור פעילויות קמות מאפס הם מבקשים לסייע ליוזמות שכבר הוקמו ויכולות לספק מענה מיידי לצרכים בשטח. בקשות לקבלת מימון במסגרת הקול קורא ניתן להגיש לאגף הקרנות של הביטוח הלאומי עד לסוף אוקטובר.
שר העבודה יואב בן צור מסר: "היה לי ברור מהרגע הראשון שהחתימה על ההצעה שהגיעה לפתחי לטובת מימון פרויקטים וסיוע נפשי לאוכלוסיות שנפגעו בעקבות המצב המלחמתי הוא דבר הכרחי ויפה שעה אחת קודם. החברה האזרחית נמצאת היום בשיא תפארתה ונכון לתת לה סיוע כספי כדי שיוכלו להמשיך ולתת מענה כספי במקומות שהפרויקטים הממשלתיים לא שם. היכולת לחבר בין הסיוע של המדינה ובמקביל לסייע ליוזמות חברתיות של הציבור ולממן אותן הוא השילוב ההכרחי, בוודאי בעת הזו".
מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי ירונה שלום: "לביטוח הלאומי יש שליחות גדולה בטיפול וסיוע בהיבט הנפשי והכלכלי לפצועים, המשפחות השכולות ומשפחות החטופים. במקביל, זוהי זכות שיש לנו את היכולת, במסגרת הקרנות של הביטוח הלאומי לחזק את החברה האזרחית ולממן פרויקטים חברתיים, הצטיידות וסיוע נפשי לגורמים מטפלים. אנו בימים קשים ומאתגרים ובעת הזו חיזוק יוזמות חברתיות, מימונם במקביל לעשייה של עובדי הביטוח הלאומי וההגעה אל הפצועים והמשפחות באופן אישי ישלים, באופן מסוים, את המעטפת הכוללת במתן מענים במצב המלחמה בו אנו נמצאים".