התאוששות מסוימת בנתוני התעסוקה בארץ: סקר חדש לבחינת מצב העסקים במהלך מלחמת "חרבות ברזל", שנערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בתאריכים 20-19 בדצמבר 2023, בחן את היקף התעסוקה הפעילה בעסקים. הממצאים של הסקר מעידים על התאוששות מסוימת בעסקים בדרום הארץ וגם בתל אביב - לצד חוסר התאוששות ניכר בעסקים בצפון.
לפי תוצאות הסקר, כ-14% מהעסקים בארץ מדווחים על צמצום חד בהיקף התעסוקה. כלומר, בעת ביצוע הסקר נכחה אצלם עד 20% ממצבת העובדים הרגילה, או שחל צמצום תעסוקתי העלול להביא להפסקת הפעילות הכלכלית של העסק לחלוטין.
במהלך הסקר התבקשו המנהלים גם להעריך את שיעור התעסוקה הפעיל מהמשרד ומהבית בחברתם, בהשוואה למצבת העובדים לפני המלחמה. במובן זה, חלה ירידה מתמשכת בצמצום בתעסוקה שעליה דיווחו המעסיקים - משיעור של כ-22% מהעסקים באמצע נובמבר, ומכ-37% בסוף אוקטובר.
לצד זאת, שיעור העסקים המדווחים על תעסוקה גבוהה באמצע דצמבר (יותר מ-81% מהיקף התעסוקה של העסק לפני המלחמה) בהשוואה לסוף אוקטובר – הוכפל, ועומד על כ-48% מהעסקים.
מבחינת עסקים במחוז הדרום שנמצאים בתעסוקה מינימלית/סגירה זמנית בחודשים אוקטובר-דצמבר, נראה שחלה התאוששות מהירה. הנתון ירד מכ-59% בסוף אוקטובר, לכ-10% בלבד בחודש דצמבר.
עם זאת, בניגוד לשיפור במחוז הדרום, במחוז הצפון שיעור העסקים המדווחים על תעסוקה מינימלית/סגירה זמנית, נשאר ללא שינוי בהשוואה לתעסוקה באמצע חודש נובמבר, והיה הגבוה ביותר מבין כלל המחוזות (כ-27% מהעסקים). מחוז הצפון הוא המחוז היחיד שבו שיעור המדווחים על פגיעה קשה בהכנסות דצמבר גבוה משיעור המדווחים על פגיעה מתונה, כלומר 25% וכ-15%, בהתאמה.
הפגיעה בפדיון העסקים לאורך החודשים אוקטובר-דצמבר
בשונה מאומדני התעסוקה, השיפור באומדנים אלו לאורך שלושת החודשים האחרונים מתון יותר. במחוזות תל אביב והדרום, חל שיפור מתמשך בשיעור העסקים הצופים פגיעה חמורה בהכנסות החודשיות. לעומת זאת, בשאר המחוזות, שיעור העסקים הצופים פגיעה חמורה בהכנסות דצמבר דומה לשיעור שהיה עבור נובמבר.
תעסוקה לפי ענף כלכלי
בענפי הבינוי, שיעור העסקים הנמצאים בהיקף תעסוקה מינימלי/סגירה זמנית הוא הגבוה בהשוואה לענפים אחרים (כ-24%). למעשה, 1 מכל 4 עסקים בענפים אלו, מדווח על צמצום חד בתעסוקה.
בנוסף, בענף הבינוי כ-43% מהעסקים מציינים שהמחסור בעובדים הוא הגורם העיקרי לפגיעה הכלכלית בחברתם, ורק כ-34% מציינים את הירידה בביקוש. זאת, בשונה מיתר העסקים בענפים השונים – שבהם הירידה בביקוש נרשמה כגורם העיקרי לפגיעה בפעילות הכלכלית.
בענפי התעשייה ובענפי שירותי מזון ומשקאות (מסעדות ואולמות אירועים), חל שיפור מתמשך, ושיעור העסקים המדווחים על פגיעה חמורה (מעל ל-50% מהפדיון הצפוי לחודש הנסקר) בהכנסות לאורך שלושת החודשים, יורד.
לעומת זאת, בענפי ההייטק והפיננסים, חלה עלייה בשיעור העסקים המדווחים על פגיעה חמורה בהכנסות חודש דצמבר, בהשוואה לאומדן זה עבור חודש נובמבר. עם זאת, ענפי ההייטק והפיננסים בולטים לטובה עם שיעור נמוך מאוד של עסקים במצב של תעסוקה מינימלית (כ-4%) ושיעור גבוה של עסקים במצב תעסוקה רגיל. ניתן להניח שענפים אלו מושפעים שלילית מהתמשכות המלחמה, במקביל להשפעה פחותה מהגידול בצריכה הפרטית לאורך הזמן.
הגורם העיקרי לפגיעה בפעילות הכלכלית של העסק
לפי ממצאי הסקר, כ-49% מהעסקים מגדירים את הירידה בביקוש למוצר/שירות כגורם העיקרי לפגיעה הכלכלית בחברתם. שיעור העסקים הגדולים אשר מגדירים את המחסור בעובדים כגורם העיקרי לפגיעה, גבוה משיעור העסקים הקטנים המגדירים זאת.
מצב התעסוקה – לפי גודל העסק
ניתן לראות שגם כחודשיים וחצי מתחילת המלחמה, קרוב לחמישית מהעסקים הקטנים עדיין נמצאים בתעסוקה מינימלית/סגירה זמנית. יחד עם זאת, יותר מ-64% מהעסקים הגדולים (מעל 101 משרות) נמצאים בהיקף תעסוקה גבוה (מעל ל-81% מהיקף התעסוקה טרום המלחמה).
פגיעה בהכנסות בערים השונות
באשר לפגיעה חמורה בהכנסות על פי מחוז, נראה שבמחוז תל אביב נרשם השיפור המשמעותי ביותר – שיעור העסקים המדווחים על פגיעה חמורה בהכנסות ירד מ-52% מהעסקים באוקטובר לכ-21% בדצמבר.
במחוזות הצפון, ירושלים (כולל יישובים ישראליים באזור יהודה והשומרון), המרכז וחיפה – שיעור העסקים המדווח על פגיעה חמורה בהכנסות של חודש דצמבר, דומה לאומדן זה בחודש נובמבר. ניתן גם לראות שבמחוזות אלו, שיעור העסקים הצופים פגיעה קשה בהכנסות, גבוה משיעור העסקים הצופים פגיעה קלה.
גם כאן מחוז תל אביב בולט לטובה – כש-31% מהעסקים בו מדווחים על פגיעה קלה, ורק כ-7% מהעסקים מדווחים על צפי לפגיעה קשה בהכנסות חודש דצמבר.
אוכלוסיית הסקר שנבדקה כוללת עסקים עם 5 משרות ומעלה במגזר העסקי, ואומדני הסקר נבחנו הן ברמת הענף הכלכלי והן ברמת האזור הגאוגרפי – המשפיע על פעילותן הכלכלית של החברות במצב החירום הנוכחי. מדגם הסקר כלל כ-1,729 חברות, ושיעור ההשבה עמד על 79%. אומדני הסקר מייצגים כ-67,931 עסקים במגזר העסקי שבהם כ-2.145 מיליון משרות שכיר.