רק לפני כמה ימים אמר שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' בוועדת הכספים כי הוא "מחפש בימים אלה את הנוסחה שתגרום לכך שלמדינה יהיה מקסימום רווח ממיסוי על הבנקים בצורה שזה לא ילך לאוצר המדינה כך סתם, אלא שנייעד סכום מוגדר מתוך זה לקהלי היעד הרלוונטיים". כעת, לגלובס נודע למה התכוון השר.
במשרד האוצר בוחנים שימוש במיסוי המתוכנן על רווחי היתר של הבנקים לטובת מימון קרן לסבסוד משכנתאות עבור משקי בית שנפגעו קשות מהעלאות הריבית. אלו, לפי ההצעה, יקבלו מענקים בשיעורים משתנים. אלא שלא ברור מתי התוכנית תצא לפועל, אם בכלל, ושורת ההסתייגויות של גורמי המקצוע ממנה ארוכה.
פקידי האוצר מודים כי טרם נעשתה עבודה מדויקת על היוזמה, וחלקם אף מתנגדים לה. באגף תקציבים וברשות המסים מציפים קשיים שונים שיכולים להיגרם מהמיסוי על הבנקים, וכן באגף החשב הכללי מסתייגים מהרעיון של סבסוד המשכנתאות.
באגף תקציבים חוששים שהבנקים "ישלימו" את החוסרים מהמס החדש באמצעות העלאת עמדות, או החמרה של תנאי האשראי, בעיקר עבור בעלי דירוג נמוך. כעת, באוצר מנסים להבין עד כמה בנק ישראל יתעקש על כך שהבנקים לא יתנו ביד אחת וייקחו בשנייה.
במידה רבה הצעת קרן הסיוע לנוטלי המשכנתאות עוד בוסרית. ולמרות שסמוטריץ' טען כי באוצר "מאוד קרובים לגיבוש נוסחה", נראה שיש יותר שאלות מתשובות על הסוגייה. איך ייבחרו הזכאים לסבסוד? מתי תוקם הקרן? איך יפעל המנגנון? והאם הוא לא עלול לתדלק את האינפלציה, שכן התייקרות ההלוואות היא מטרתו של הידוק מונטרי, בניסיון לצמצם את הצריכה הפרטית. בעוד כשבוע וחצי בכירי האוצר ובנק ישראל ינסו להתקדם בנושא וככל הנראה יקימו צוות עבודה שינסה לספק תשובות.
יורה לכל הכיוונים
כרגע סמוטריץ' נחוש להיאבק בבנקים, והפתרונות שאגף תקציבים הציע לא מספקים אותו. באגף הציגו פתרונות בעולמות של שקיפות וכן רעיון שהציג סמוטריץ' בוועדת הכספים, למכרז "פיקדון ברירת מחדל".כלומר, שהבנק עם התנאים הטובים ביותר, יקבל עדיפות וחשיפה גם מתוך אתרי המתחרים. סמוטריץ' מאמץ את הרעיון, אבל דורש מאנשי משרדו להציג לו ארטילריה כבדה יותר.
כרגע סמוטריץ' יורה רעיונות לכל הכיוונים, בתקווה שמשהו יתפוס. מיסוי על הרווחים, הקמת קרן משכנתאות, מכרז על הפקדונות, משכנתאות בערבות מדינה ואפילו הבאת גופי בנקאות זרים מחו"ל. למרות הצהרותיו, כרגע אין עדיין מתווה מגובש לאף אחת מההצעות הללו.
המטרה המרכזית של סמוטריץ' בסופו של דבר היא לטפל במה שבכלל עורר את כל הסערה: להביא לכך שהבנקים יעלו את הריבית על הפקדונות כפי שהעלו את הריבית על ההלוואות. אם הם יעשו את זה, כנראה שהוא יוותר על חקיקה מסובכת. אבל זה לא יעזור לאוכלוסיות החלשות, שהאתגר המרכזי שלהן הוא המינוס.