אחרי יום המחאות ולקראת ההצבעה על ביטול עילת הסבירות, נראה שהמשק קצת פחות מתרגש מבעבר. הבורסה זינקה ביממה האחרונה בשיעור של 3%, הדולר נפל - ובכל זאת בכירים במשק ממשיכים להתריע כי המשבר עוד יגיע. חמי פרס, שותף-מייסד ומנכ"ל בקרן הון-סיכון "פינטגו" ובנו של הנשיא לשעבר פרס מתריע: "הנזקים מצטברים ונערמים מיום ליום, לא רק בתעשיית ההיי-טק, אלא גם בביטחון, בחברה, ביחסי החוץ - אין תחום שלא נפגע כתוצאה מהניסיון להפיכה משטרית".
ואולם, רק בשבוע שעבר קרן ההשקעות הישראלית TLV Partners גייסה רבע מיליון דולר, בנוסף לגיוסים נוספים של סטארטפים ישראלים בשבועות האחרונים . פרס מסביר: "ההיי-טק הישראלי שנוצר על ידי היזמים הישראלים ימשיך להיות חזק והמשקיעים ימשיכו להשקיע. רק תהיה בעיה אחת - החברות האלה לא יוקמו במדינת ישראל, אלא כישויות זרות. הן יצליחו וישגשגו אבל הן לא יהיו חלק מהכלכלה של ישראל".
"יותר מ-80% מהחברות שקמות היום או כמעט כולן, קמות כחברות זרות ולא ישראליות - וזה סימן לדאגה גדולה מאוד, כי בלי כלכלה חזקה ישראל לא תוכל לשאת בעול הביטחוני", הוסיף. "בסופו של דבר, התעשייה הזו תהגר החוצה ממדינת ישראל, היא תתנתק ממערכת המיסוי ומההשקעות - אני מוכן להתחייב ולחתום שכך יקרה".
"הבעיה בהיי-טק היא לא רק ישראלית, המפתח הוא הריבית"
יו"ר קבוצת ההשקעות אינפיניטי, אמיר אייל, התייחס להשפעת החקיקה על הכלכלה: "הדברים (הרפורמה) מופנמים וקיבלו את הביטוי הכלכלי שלהם בחודשים שעברו. אבל הכלכלה היא לא רק עניין של סנטימט שנובע מהסיפור של החקיקה המשפטית. לכלכלת ישראל יש כמה מנועי צמיחה שממשיכים לעבוד - הכנסות עתק מגז טבעי, ייצוא של נפט והכנסות עתק מהתעשייה הביטחונית".
על המשבר בהיי-טק אמר: "ההיי-טק הוא לא בעיה של ישראל כמו שהוא בעיה בארה"ב, כשהריביות כל כך גבוהות - הנכונות להשקיע בנכסי הון-סיכון יורדת. אבל היום יודעים וכנראה זה די ברור שהריבית לא תעלה כמו שחשבו, אולי אפילו תפסיק לעלות - וזה מביא חזרה כספים. הבעיה של ההיי-טק הישראלי היא בעיקר גלובלית".
אייל התייחס לפער בביצועים בין הוול-סטריט לבורסה בת"א: "אם מסתכלים בפרספקטיבה קצת יותר רחבה, בשנה שעברה ראינו תמונת מראה - בשוק הישראלי יותר טוב מהשוק האמריקני, ובאיזשהו מקום זה סגר את הפערים, אפילו רואים את זה ביתר שאת בגלל הסנטימנט השלילי של הסיפור שלנו כאן. אבל ברגע שאתה רואה שהשוק המקומי עשה הרבה פחות ואתה רואה שהוא מגיב בצורה חזקה כלפי מעלה, אני מעריך שאם יהיה סוג של הידברות - הפונטציאל בשוק הישראלי יכול להיות הרבה יותר גדול, אפילו ממה שראינו עד עכשיו".
הוא תיאר את המצב בעולם: "גם בארה"ב, המחירים של החברות בעיקר נתמכים על ידי חברות העל כמו מיקרוספט, גוגל, אפל ומטא (פייסבוק). כלומר, החברות החזקות הללו הן אלה שעשו את רוב העלייה בנאסד"ק - גם באמריקה לא רווים נחת בגלל הריבית הגבוהה, זו לא רק בעיה ישראלית כרגע. המפתח הוא מחיר הכסף, הריבית, אם הריבית תתחיל לרדת מתישהו, נראה המשך עליות".