הדולר הגיע ביממה האחרונה למחיר שיא של 3.8 שקלים - לראשונה מאז מרץ 2020, אך הבוקר (שלישי) המגמה מעט התמתנה. לפיחות המשמעותי בשקל יש השלכות קשות על מחירי המוצרים והאינפלציה, וכמובן על הנסיעות לחו"ל - שאליהן צפויים לצאת עשרות אלפי ישראלים עד סוף חופשת הקיץ.

סיקור N12

תרחיש ריאלי - 4 שקלים לדולר אחד

בשוק מעריכים שהשוק המקומי חווה בעצימות גבוהה במיוחד תופעה בין לאומית של התחזקות הדולר, ברקע משבר בכלכלה הסינית. "בעבר הכלכלה שלנו הייתה חזקה ועמדה בפני שינויים כאלה, אבל כרגע היא חלשה ופגיעה לאירועים כאלה", מסביר אופיר אנג'ל, יו"ר פירמת הייעוץ AUREN ישראל.

"לא רק שאנחנו פגיעים, אנחנו גם חווים 'מכפיל כוח' - ההשפעה כאן כפולה מול מטבעות אחרים, בגלל אי הוודאות המקומית וההשלכות שכבר ראינו בחודשים האחרונים מהשינויים במערכת המשפט", מסביר אנג'ל. הדולר צפוי "לפרוץ" מחסומים נוספים, ואולי אפילו להגיע למחיר של 4 שקלים לקראת סוף השנה האזרחית.

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"בסופו של דבר נראה שרוב השוק מניח שהדולר ימשיך להתחזק", מסביר אנג'ל. "בינתיים בנק ישראל בחר שלא להתערב במסחר במט"ח. אני חושב שזו החלטה נכונה - הדולר כרגע משקף את מערכת הסיכונים בישראל. אבל יכול להיות שבקרוב הבנק ירצה להתערב ולהאט את התחזקות הדולר, על מנת לאפשר לשוק 'לעכל' אותה בצורה בריאה יותר".

מה קרה לחופשות לחו"ל?

הישראלים יוצאים בהמוניהם בשבועות האחרונים לחופשות בחו"ל, כמקובל בחודשי החופש הגדול. הפעם, הם פגשו מחירים גבוהים במיוחד - גם בגלל הפיחות בשקל מול המטבעות הזרים, וגם בגלל התייקרות משמעותית של מחירי המלונות והמחיה באירופה ובארה"ב.

 

איך התחזקות הדולר והאירו השפיעה על החופשות שלנו?
איך התחזקות הדולר והאירו השפיעה על החופשות שלנו?

לשם השוואה, באוגוסט הקודם עמד הדולר על מחיר של כ-3.3 שקלים בלבד, התייקרות של כ-15%. לשם הדוגמה, חופשה משפחתית בעלות של 800 דולרים עלתה בשנה שעברה כ-2,640 שקלים, לעומת 3,040 שקלים השנה - הפרש של 416 שקלים על שער החליפין בלבד.

גם במטבע האירו המצב לא מזהיר. המטבע האירופי הגיע ביממה האחרונה לערך של כ-4.14 שקלים, זאת לעומת מחיר של 3.27 שקלים לפני שנה, הבדל של כ-23%. חופשה משפחתית בעלות של 800 אירו עלתה בשנה שעברה כ-2,616 שקלים, ותעלה השנה 3,312 שקלים - פער של כמעט 700 שקלים.

יורו, אירו, שקל, מטבע, שטרות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
האירו נוסק. פער של יותר מ-700 שקל בהשוואה לאוגוסט הקודם | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"אובדן אמון בכלכלה הישראלית"

אלדד תמיר, מנהל בית ההשקעות "תמיר פישמן", מסביר את הרקע להתחזקות הדולר: "צריך לשים לב לאיזשהו אובדן אמון בכלכלה הישראלית, זה מתבטא גם בדוחות שכולנו קוראים של הגורמים הזרים, יש דאגה לכלכלה הישראלית".

תמיר שולל את ההסברים האחרים בנוגע להתחזקות המטבע האמריקני: "הדולר אמנם התחזק אבל לא היו הרבה שינויים בסביבת הריבית בארה"ב לפני הממשלה החדשה ועכשיו. כולם ידעו שהריבית עולה בארה"ב, כולם מצפים לעליית הריבית הזו, כולם כבר יודעים את העלייה קדימה, אין פה איזשהן הפתעות גדולות".

"אנחנו צריכים בעיקר להסתכל על עצמנו ולראות שהשקל נחלש בכ-20% עד 25% מול המטבעות האחרים - ואם היה אמון גדול בכלכלה הישראלית זה לא היה קורה", מדגיש תמיר. "מה שקורה בשבועות האחרונים זו תופעה מדאיגה אפילו יותר - אנחנו רואים ואני פוגש המון אזרחים שפוחדים, וזה בא לידי ביטוי בקנייה של נכסים דולריים, הם מוכרים שקל וקונים דולר. אנו רואים את זה בקרנות כספיות וגם בבנקים".

על מגמת התחזקות הדולר בהמשך התריע: "אנשים קונים ושער הדולר עולה - עלול לגרום לכדור שלג מסוכן וצריך למנוע אותו. מה שיכול להרגיע את כדור השלג זו איזושהי הרגעה מצד שר האוצר או ראש הממשלה שאומרים שהם מפסיקים (את החקיקה) - ואם זה לא יקרה, כדור השלג הזה יכול להתדרדר למחירים הרבה יותר גבוהים וזה מאוד מדאיג".