כבר כמה חודשים שאירופה היא לא מה שהכרנו, המחירים התייקרו בכל תחומי החיים, לפעמים בעשרות אחוזים. המומחים מסבירים כי עליית המחירים באירופה היא תוצר לוואי של הקורונה אבל גם של המלחמה באוקראינה, שגרמה למשבר במחירי הגז והאנרגיה.

סיקור N12

בגרמניה, שבה התרגלו לחיות בכלכלה יציבה, יש כעת לא מעט גרמנים שלא יודעים כיצד לגמור את החודש. "הכול התייקר, במיוחד מצרכי מזון", העידה יוטה, תושבת ברלין, "הם תמיד היו זולים מאוד אצלנו - וגם בהשוואה למדינות אירופיות אחרות, הם מאוד התייקרו ואנחנו מרגישים את זה. אנחנו פנסיונרים עם פנסיה קטנה ואנחנו לחלוטין מרגישים את זה בכיס".

מחיר בקבוק שמן הוכפל בברצלונה

ישנם חמישה מוצרים שבהם עליית המחירים מורגשת במיוחד: מיץ תפוזים שהתייקר ב-52% לעומת השנה שעברה, רסק עגבניות שהתייקר ב-72%, הסוכר זינק ב-88%, בייגלה וגבינת שמנת התייקרו ב-98%. "אני מרגישה את ההתייקרות במיוחד בירקות ובפירות", שיתפה סנדרה, תושבת ברלין, "מלפפון עולה עכשיו אירו אחד לעומת 40 סנט בזמנו". ורנר, תושב ברלין גם הוא, מספר ששילם על סל הקניות 11 אירו, בעוד שבשנה שעברה הוא שילם עליו 8 אירו בלבד.

 

התייקרות מוצרי המזון באירופה (צילום: 123rf)
התייקרות מוצרי המזון באירופה | צילום: 123rf

המצב עגום גם בשאר היבשת: "האיטלקים מאוד עצבניים", מתארת נופר קאשי, תושבת איטליה, "יש כאלה שהתחילו לאסוף קופונים ויש כאלה שבאים לשוק ומנסים למצוא כל מיני מציאות. עליית מחירים מאוד מאוד משמעותית".

סיון רפפורט, ישראלית תושבת ברצלונה, סיפרה: "לפני שנה הייתי קונה פה בקבוק שמן במחיר של 3 אירו וחצי, היום אני משלמת על בקבוק שמן איכותי 7.15 אירו. גם מוצרי הקמח ומוצרי החלב התייקרו כמו החמאה למשל שמחירה עלה ב-40%. ללא ספק, סל הקנייה התייקר בצורה מאוד משמעותית, בעיקר בשנה האחרונה".

"בישראל יש מיסים ברמות שלא קיימות באירופה"

סל קניות בגרמניה שמכיל את חמשת המוצרים שהתייקרו הכי הרבה: מיץ תפוזים, רסק עגבניות, סוכר, בייגלה וגבינת שמנת עולה 7.80 אירו שהם 31 שקלים, בעוד בישראל אותו סל הקניות עולה 41 שקלים. למרות עליית המחירים באירופה, בישראל עדיין יותר יקר.

מוצרי מזון בסופר באירופה (צילום: Getty Images)
מוצרי מזון בסופר באירופה, ארכיון | צילום: Getty Images

"אנחנו עדיין מדינה מאוד יקרה, שוק קטן, צריך לזכור שהשוק האירופי הרבה יותר גדול", מסביר אלכס זבז-ינסקי, כלכלן ראשי בבית השקעות מיטב, "אנחנו בסך הכול אי, יש לנו מיסוי גבוה - יש לנו מיסים ברמות שלא קיימות בהרבה מאוד מדינות באירופה, ייבוא לא משוחרר. ולכן סביר להניח שגם בשנים הקרובות ישראלים ייסעו לחו"ל ויהנו ממחירים יותר זולים בהרבה מאוד דברים באירופה".

העולם עובר כרגע ממשבר אחד למשבר אחר, היציבות מזמן התערערה וכך גם הבורסה והמחירים שרק ממשיכים לעלות. מי שיתאמץ יגלה אמנם שאירופה עדיין זולה מישראל, אבל עבור האירופאים לא מדובר בנחמה. "בינתיים אף אחד לא מטפל בבעיה", אומר תושב ברלין בתסכול, "והממשלה לא עושה שום דבר כי היא הרי מרוויחה מזה".