פרסום ראשון: ארבע קופות החולים שיגרו היום (שלישי) מכתבים למשרדי הבריאות והאוצר, ובהם התריעו על כך שלא יוכלו לספוג את הקפאת עליית מחירי התרופות, שתחל ב-1 ביולי. "אנו מצויים בגרעונות של מאות מיליוני שקלים. המהלך יפגע בשירותים רפואיים שונים ויבוא על חשבונם", כתבו ארגוני שירותי הבריאות.
לפני כשלושה שבועות חשפנו כי ב-1 ביולי המחירים של 1,600 תרופות יעלו ב-5%. לאחר הפרסום, הודיעו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הבריאות משה ארבל על הקפאת העלייה המתוכננת והעברת מימון העלייה לידי קופות החולים - שהדגישו כי לא יספיקו להיערך ולהכין את המערכות הטכנולוגיות, ולכן גם אם יימצא מקור תקציבי, המחירים בתחילת יולי עדיין יעלו לטענתן.
שר הבריאות לשר האוצר: יש מקורות תקציביים שימנעו את עליית מחירי התרופות
בהמשך למאמצים להביא להקפאת מחירי התרופות, בעקבות העלייה הצפויה על רקע עליית שער האירו והחשש מעליית ההוצאות של קופות החולים, פנה הערב שר הבריאות משה ארבל לשר האוצר והציע כמה מקורות מימון אפשריים שישלימו את ההפרש החד פעמי שייווצר בקופות החולים בסוף השנה.
שר הבריאות ציין כי "לעליית מחירי התרופות למטופלים השפעה הן על יוקר המחיה והן על הנגישות שלהם לטיפול התרופתי. בהתאם לכך - ככל שהשתתפויות העצמיות יעלו, והנגישות לטיפול תצטמצם, העניין עלול להביא לעלייה בהוצאות הקופות בשל הגברת התחלואה".
השר ארבל הוסיף כי הוא רואה חשיבות רבה באישור הצו שיקפיא את עליית המחירים, וטען: "הוא צפוי לחסוך את ההוצאות בתשלומי ההשתתפות העצמית של המבוטחים מהעלייה הצפויה במחיר המירבי לתרופות, ולהשפיע לרעה על התחלואה. אני רואה בצו חשיבות במסגרת המאבק ביוקר המחיה וקידום הבריאות".
"לאור רצוננו לשמור הן על צרכני התרופות והן על יציבות קופות החולים, ובעקבות אמירת קופות החולים, שהשיח לגביהן טרם מוצה, כיוון שחלק מרכש התרופות שלהן התייקר גם הוא בעקבות עליית שער האירו אני מציע לבחון את הפגיעה בהשתתפויות לקופות החולים ולממן את ההפרש החד פעמי שנוצר בסוף 2023", כתב שר הבריאות.
עוד הוסיף ארבל: "המימון ייעשה מתוך מקורות התקציב שהוקצו בסיכום התקציבי לקופות החולים או מתוך מקורות חד-פעמיים שנוצרו השנה, כגון, מהחיסכון שייווצר מההוזלה הצפויה כתוצאה מהרפורמה ברישום תרופות שאותה אנו מיישמים בימים אלה, אי מיצוי מבחני תמיכה חדשים או מקור אחר שיסוכם בין המשרדים".