הציבור הישראלי ממשיך להוציא כסף מחסכונות ארוכי-טווח: במחצית השנה הראשונה של 2023 חל שינוי מגמה - בין החודשים ינואר ליולי הפקידו הישראלים 3.7 מיליארד שקל, לעומת משיכות בגובה 8.2 מיליארד שקל, כך עולה מנתונים שפורסמו ב"כלכליסט". מדובר במשיכות כספים בקצב גבוה ואף כפול ממה שהעריכו בשוק. לאן הולך הכסף?
סיקור N12
- חוסכים לכם בפנסיה: כך תבצעו את ההשקעה הכי חשובה בחיים
- נקלעתם לחובות? כך כדאי לנהוג | מדריך
- שיא של עשור בהלוואות בלון: מתי כדאי לקחת?
- כל מה שחשוב לדעת על השינוי בביטוחי הבריאות
- מדד המחירים באוגוסט: האינפלציה עולה ל-4.1%
מי האנשים שמושכים את הכספים?
ישראלים שנמצאים בלחץ כלכלי
הסוג הראשון הם אנשים שמושכים את הכספים מקופות גמל על מנת להחזיר את ההלוואות שלהם. "תם עידן ה"לה לה לנד'", קובע אורי בן דב, מנכ"ל IBI קרנות נאמנות, "לפני שנה וחצי הריביות היו אפסיות, היום הריביות עומדות על 5%, המון אנשים לקחו הלוואות כנגד הקופות גמל שלהם, על מנת לממן דירות יותר גדולות, מכוניות יותר גדולות וחופשות יותר נוצצות - וצריך להחזיר את ההלוואות האלה. הריביות היום עומדות על פריים פלוס אחד או פלוס שתיים - כ-7% או 8% ריבית - ואז כנגד זה הם צריכים למשוך את הגמל כדי לכסות את ההלוואה שהם לקחו".
בני 60 ומעלה שמחליפים את מסלול ההשקעה
הסוג השני של הישראלים שמושכים את הכסף הם פנסיונרים אמידים, בני 60 ומעלה, שלפני עשור הפקידו כספים (על פי תיקון 190 לפקודת המס לקופות הגמל - שמאפשר משיכה באמצעות קצבה חודשית ללא מס, או משיכה של כל הכסף בתשלום מס מופחת, בגובה 15%) וכעת מושכים את הכספים כי האפיק הזה פחות אטרקטיבי עבורם. ישנן אלטרנטיבות סולידיות כמו בבנק, שם מקבלים 5% ריבית עבור הפקדת שקל, או 6% ריבית עבור הפקדת דולר - ולכן האלטרנטיבות יותר אקטרקטיביות עבורם בתקופה זו.
בן דב מרגיע ואומר שהיקף משיכות הכספים הוא לא מאוד גבוה: "8 מיליארד שקל מתוך תעשייה של קרוב לטריליון שקל זה עדיין זוטות". עם זאת, מדובר בשינוי מגמה ובקצב משיכות כפול ממה שהעריכו בשוק.
משיכת הכספים ללא הטבת המס: "איום נורא"
חשוב להדגיש כי מהלך של משיכת כספים מקופת גמל כשהכסף נזיל, ולא גורר תשלום מס גבוה, הוא מהלך פחות גרוע. בן דב מסביר: "יש לעשות זאת רק כנגד כספים נזילים ובמצב שאין ברירה, כי זה עדיין אפיק החיסכון הכי אטרקטיבי מבחינת מס", מדגיש בן דב. "שני הנכסים הכי טובים הם קרנות השתלמות וקופות גמל שיש להם את היתרונות מס".
אך אם משיכת קופת הגמל נעשית כאשר הכסף אינו נזיל - וגורר תשלום קנס בגובה 35%, זהו מהלך מאוד לא מומלץ. "איום ונורא, לא לעשות את זה בשום מצב. זה הדבר הכי גרוע שאפשר לעשות", אומר בן דב, "לא לשלם בחיים את ה-35% הללו".