גרעון המדינה מעמיק ועומד על 1.3% מהתוצר, כך עולה מאומדן של החשב הכללי באוצר שפורסם היום (ראשון). לפי המסמך, הגירעון החודשי עמד על כ- 5.7 מיליארד שקל, בהשוואה לחודש אוגוסט בשנה שעברה, שהסתיים בגירעון של כמיליארד שקל. לפי עדכון התחזית האחרון של האוצר בחודש מאי, הגרעון היה צפוי לעמוד על 1.3% רק בסוף השנה - אך הוא הגיע לכך כבר בסוף חודש אוגוסט. בחודש יולי עמד הגרעון על 1% - ובחודש האחרון העמיק ב-0.3% מהתוצר.
סיקור N12
- הגרעון צפוי לגדול: "מדיניות לא אחראית של הממשלה והאוצר"
- ההוצאות ממשיכות לגדול: הגרעון ביולי זינק
- אחרי פגישת נתניהו והנגיד: זה הסיכום לגבי המשך הקדנציה
- הנתונים ששר האוצר ניסה להסיט מהם את תשומת הלב
- מכה לקרעי: בג"ץ הקפיא את פיטורי יו"ר הדואר
- סמוטריץ' הודיע על מינוי הכלכלן הראשי באוצר
בחודש אוגוסט נרשמו הכנסות של כ-33.7 מיליארד שקל, ובסך הכול מתחילת השנה כ-303 מיליארד. ירידה של כ-3.9% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה, אז הכניסה המדינה 315 מיליארד שקל - נתון שבאוצר הגדירו שהיה "גדול בהיקפו". בחודש אוגוסט הוציאה המדינה כ-39.5 מיליארד שקל, ומתחילת השנה כ- 302.9 מיליארד שקל, לעומת כ- 282.2 מיליארד בתקופה המקבילה אשתקד - גידול מצטבר של כ-7.3%.
לפי דוח של אגף הכלכלן הראשי, ההכנסות ממסים ישירים הסתכמו באוגוסט ב-18.9 מיליארד שקל, לעומת 20.4 מיליארד באוגוסט בשנה שעברה. כלומר, מדובר בירידה של 11% - הסיבה לכך לפי החשב הכללי היא "מירידה חדה בהכנסות המדינה ממיסי מקרקעין, ירידה בהכנסות ממס חברות ומעלייה בהחזרי המס". בנוגע לשוק הנדל"ן ומיסוי מקרקעין - חלה ירידה של 54% ממס שבח והגבייה ממס רכישה ירדה ב-45%. זהו החודש השלישי ברציפות עם הרמה הנמכוה ביותר של הכנסות ממיסי מקרקעין מאז תחילת 2021.
שר האוצר: "המצב פחות טוב ממה שצפינו"
בדיווח של האוצר לוועדת הכספים בשבוע שעבר הודה סמוטריץ' כי "גם בהקשרי האינפלציה וממילא הריבית מצבנו טוב יותר מרוב העולם, ואולם המצב פחות טוב ממה שצפינו בעת הנחת התקציב, ובנוסף לאינפלציה העולמית ישנה השפעה על השוק הישראלי דרך הייבוא. השפעה זו עלולה להתעצם נוכח היחלשות השקל".
בדוח נכתב כי אגף הכלכלן הראשי מעריך שהאינפלציה צפויה להתכנס ליעד במהלך הרבעון הראשון של שנת 2024. האינפלציה עודכנה כלפי מעלה לנתון של 4.3% בסוף שנת 2023, התחזית העדכנית ביותר לגבי שנת 2024 היא אינפלציה שנתית ממוצעת של 2.8% ובסוף השנה 2.6%. לפי עדכון התחזית מחודש מאי, תחזית הגרעון עלתה ל-1.3% בסוף שנת 2023 - ו-1.4% בשנת 2024.