מועצת רשות מקרקעי ישראל החליטה היום (רביעי) על הגדלת ההנחות עבור הקרקע באזורי "עדיפות לאומית", מהלך שהוביל בין השאר משרד ההתיישבות. בהודעה שבישרה על ההחלטה, נכתב כי הרקע הוא "מצוקה דמוגרפית מתמשכת בנגב ובגליל ואי הגעה של זוגות צעירים".
עיקרי ההחלטה שהתקבלה בישיבת מועצת רמ"י
- מתן הנחה נוספת למשרתי מילואים של עוד 10%.
- תקרת ההנחה למחוסרי דיור תגדל ל-850 אלף שקל ולראשונה גם תוצמד למדד.
- תבוטל מגבלת תקרת ההנחה לישובים במעמד סוציו-אקונומי גבוה (סיווג שנוצר בשל הזדקנות היישובים) - גם לכלל האוכלוסייה וגם למחוסרי דיור.
- השומה על הקרקע תבוצע כשומה אזורית שתהיה בתוקף ל-3 שנים ולא פרטנית.
- יקבעו יעדי שיווק לכל ישוב במטרה לוודא ניצול של תקופת ההנחה כדי לייצר קליטה אינטנסיבית בישובים.
מהם אזורי עדיפות לאומית?
- אזור עדיפות לאומית מוגדר ככזה על ידי הממשלה - ומתוקף הגדרתו מוענקים ליישובים בגבולותיו הטבות כלכליות שונות ותמריצים במטרה למשוך אליו תושבים.
- השבוע דווח ב"דה מרקר" כי הממשלה הגדירה מחדש את אזורי העדיפות הלאומית - והוסיפה אליהן גם שכונות. ההגדרה המחודשת תאפשר למשרדי הממשלה לסייע באופן ספציפי למי שזכאי. על פי המפה החדשה, יתגוררו באזורי העדיפות הלאומית כ-2.5 מיליון אנשים.
- אחת הטענות על המיפוי החדש שמכניס כמיליון ישראלים נוספים לתכנית, היא כי רובם מאוכלוסייה חזקה יותר מזו שכבר זכאית להטבות - מה שעלול לפגוע ברשויות החלשות שייאלצו להתחלק בתקציב עם אלה החזקות.
השרים בירכו: "בשורה ציונית"
- שר האוצר בצלאל סמוטריץ שיבח: "ההחלטה היום להביא להקלות שיסייעו לנו לחזק את ההתיישבות הלאומית בכל מרחבי הארץ, כולל איזורים מרוחקים, היא בשורה ציונית חשובה".
- שרת ההתיישבות אורית סטרוק בירכה: "ההחלטה שהבאנו היום, יחד עם תיקון פקודת האגודות השיתופיות שחוקקנו לאחרונה, מייצרים את הבסיס האיתן לתנופת התיישבות באזורים הכפריים בגליל ובנגב".
- יו"ר מרכז השלטון האזורי, שי חג'ג' תמך: "החלטה דרמטית שסוף סוף תעשה צדק עם משרתי מילואים והצעירים ובעיקר תסייע ליישוב וחיזוק הנגב והגליל. מזמן ידענו שעלייה במחירי הדיור נובעת בעיקר ממחיר הקרקע, המהלך הזה יוזיל משמעותית את מחירי הדיור ויביא אלפי משפחות חדשות לנגב ולגליל".
פורום שילה, שמוביל את שינוי המדיניות הקרקעית בלב הגליל בשנתיים האחרונות ביחד עם ראשי המועצות, מברך גם הוא על ההחלטה: "המהלכים שאושרו היום במועצת מקרקעי ישראל הם דרמטיים לעתיד ההתיישבות בלב הגליל ומהווים שלב נוסף ומשמעותי מאוד בדרך לשינוי המציאות במרחב. תודה גדולה למנכ"ל משרד רה"מ, יוסי שלי, וצוותו על ההובלה הנחושה של המהלך, ולשרים סמוטריץ' וסטרוק שסייעו ודחפו להצלחתו".