כמעט מחצית מהמהנדסות הערביות שסיימו לימודים במקצועות ההיי-טק והמחשב - לא מצליחות למצוא עבודה, כך לפי נתוני סקר שמפרסם ארגון "צופן". עוד לפי הסקר, שליש מהמהנדסות הערביות המנוסות, שכבר מצאו עבודה, דיווחו כי לא התקדמו מקצועית או ניהולית מאז שנקלטו בתעשייה.
סיקור N12
- השכר הממוצע לשכירים ירד בחודש מאי
- בצל הצניחה בהשקעות: הנתון המעודד על ההיי-טק
- העמלה שיכולה לייקר את החופשה במאות שקלים
לפי נתונים שאסף הארגון, שמסייע בשילוב ערבים וערביות בענף ההיי-טק, תחילת הדרך בקריירה יחסית שוויונית - למעלה מ-58% מהסטודנטים הערבים למקצועות ההיי-טק, הן למעשה סטודנטיות. אבל, נתוני הפתיחה המרשימים לא מעידים על המשך מסלול בטוח או קל.
לפי הסקר, שגם מתוך 60% מבוגרות התארים שכן נקלטות בתעשייה, שיעור הנשירה גבוהה ביוחד. בתום 5 שנים מסיום התואר, רק כשליש מבוגרות תארי ההנדסה הערביות נשארו בתפקידן. לשם השוואה, שיעור ההתמדה בקרב גברים ערבים ונשים יהודיות גבוה מ-50%.
מדוע מהנדסות ערביות מתקשות להיקלט בהיי-טק - ולהישאר בתחום?
"אין ממש רשת חברתית בתחום ההיי-טק לחברה הערבית, ובטח לנשים ערביות", מסבירה ס', שאיבדה את עבודתה בחברת הזנק בחודש ינואר ומאז מחפשת עבודה בענף. לנשים הערביות, היא מסבירה, אין את 8200: "את מכירה מקסימום את מי שסיימה במכללה שנה לפנייך או שנתיים, וזו רשת מאוד מצומצמת. ומי מהן שכבר כן נקלטה - בדרך כלל לא מתקדמת לתפקידים בכירים ויכולה 'למשוך' אותך לחברה".
ס' מספרת ל-N12 כי אתגר נוסף ניכר בשלב ראיונות העבודה. "לפעמים אני מרגישה מחסום בראיונות, בעיקר כשאני מנסה להציג את עצמי. כשאני נותנת דוגמאות או סיטואציות, הן מעולם קצת שונה, ולפעמים קשה לגשר על הפער. לפעמים אני גם מרגישה שאני לא מצליחה להציג את עצמי כמו שצריך בגלל השפה".
לפי סקר "צופן", גם פערי השכר מטרידים את המהנדסות הערביות. כמעט מחציתן דיווחו שהן מעריכות כי שכר נמוך יותר משל עמיתיהן היהודים לעבודה. לשם ההשוואה, רק כחמישית מהמהנדסים הערביים מרגישים ככה לגבי שכרם.
מכשול נוסף מגיע מהיעדרן של נשים ערביות בתפקידים בכירים, שיאבקו עבור מקבילותיהן בדרגים הנמוכים יותר, בעיקר בכל הנוגע לתנאי המשרה ולשכר. "בהתחלה ראיתי שרוב מי ש'טים לידר' או ראשי הצוות והמחלקות רובם גברים, וכמעט שאין אנשים מהחברה הערבית - היה רק מנהל ערבי בחברה הראשונה שעבדתי בה. אין לך על מי להגיד 'גם אני יכולה להגיע לשם'", מספרת ס'.
מחר יקיים ארגון "צופן" אירוע במלון לאונרדו בחיפה, שיכולול דוברות מובילות מהחברות הגדולות כמו חברת Apple, חברת Meta, לצד פאנלים שבהן ישתתפו נשים בענף את האתגרים ודרכי התמודדות עמם. באירוע ישתתפו דוברות מובילות בתחום מחברתו Intuit, KLA, Boston Scientific ועוד. בין הנושאים שידונו: ניהול אבטחת סייבר בחברה גדולה, אבטחת מידע ופרטיות, בינה עסקית, ניהול מוצר, מסע לקוח טרנספורמציה דיגיטלית, רשתות חברתיות, בניית המוניטין שלך ביעילות ועוד.
מייסם ג'לג'ולי, מנכ"לית ארגון צופן, מסרה: "כנס מהנדסות ערביות ויהודיות דווקא כעת הוא הכרחי ביותר. ראשית, מצב תעשיית ההיי-טק, המצויה במיתון הולך ומעמיק. שנית - המצב החברתי-כלכלי בישראל ושלישית, העובדה שנשים בהיי-טק מתמודדות כמו נשים עובדות רבות אחרות, עם אתגרים מורכבים ובכל החזיתות, שרק נשים אחרות יכולות להבין. אנו בצופן מאמינות שרק ביסוס קהילת מהנדסות ערביות ויהודיות, מחוברת, תוכל לסייע למהנדסות הותיקות והחדשות להבין את הכח שלהן יחד ולמנף את התנאים שיאפשרו לנשים בהייטק להמשיך לעבוד, לאזן בין בית לקריירה, להתקדם ולהוות את הפלטפורמה שתקלוט מהנדסות חדשות בהצלחה".