דירוג האשראי של ישראל עלול לרדת, היא תחווה ירידה בהשקעות הזרות וענף היי-טק ייחלש, כך מזהירים משקיעים ואנליסטים בסוכנות הידיעות רויטרס היום (ראשון). בכתבה נרחבת על הכלכלה הישראלית מדגישים כי הסכנה קיימת כל עוד המהפכה המשפטית תימשך.

סיקור N12

תחילה, תיארו ברויטרס את ההפגנות והמהומות שעוררה העברת החוק לביטול עילת הסבירות בשבוע שעבר. בהמשך ציינו, כי מאז נחלש השקל ב-2% נוספים בהשוואה לדולר מאז העברת החוק - מה שמסתכם בהיחלשות בשקל בגובה של 9% בסך הכול מההכרזה על המהפכה המשפטית בחודש ינואר. בכתבה הציגו טבלה המשווה את הירידה בשקל לעומת מטבעות זרים אחרים. 

הירידה בשקל בהשוואה למטבעות אחרים

אנליסט למזרח התיכון וצפון אפריקה הסביר: "הנושא העיקרי שצריך להעסיק משקיעים זרים שמסתכלים על ישראל כרגע הוא חוסר הוודאות. אין נקודת סיום ברורה (למהפכה המשפטית), ובעוד שזה הסיפור - יישאר סימן שאלה שמרחף מעל הכלכלה הישראלית".

בכתבה גם ציינו את ההיחלשות של הבורסה בתל אביב בהשוואה לבורסות בעולם. "לבורסה בישראל היו ביצועי חסר בעקבות חוסר הוודאות - בפער של כ-14% בהשוואה לעולם". ואולם, הם גם ציינו נתונים טובים: "עד לסוף חודש יוני, ההשקעות בנכסים ישראליים נותרו גבוהים. שיעור הקרנות העולמיות עם חשיפה לישראל עמד על 35.5%, הנתון הגבוה ביותר מאז שנת 2017".

ביצועי החסר של הבורסה בת"א בהשוואה לעולם

ברויטרס התייחסו לנתונים של רשות החדשנות שפורסמו לפני כמה חודשים - ולפיהם יותר מ-80% מהסטארטאפים הישראלים החדשים נרשמים בחו"ל. בהקשר זה נכתב: "השפעת הרפורמה מאיימת לדחוף את הכלכלה לנתיב של צמיחה נמוכה יותר באופן קבוע".

"לא אופתע אם דירוג האשראי של ישראל יירד"

ברויטרס חזרו על ההערכות של בנק ההשקעות סטנלי מורגן, שלפיו התמ"ג בישראל צפוי לצמוח ב-2.5% השנה וב-3% בשנה הבאה, אך הוא גם עלול לצמוח השנה רק ב-1% וב-2024 רק ב-1.6% - אם המתחים המקומיים לא ייפתרו. רוג'ר מארק, אנליסט ומומחה הסביר: "ישראל בבסיסה היא עדיין מקום מאוד אטרקטיבי להשקעות. הבעיה היא הממשלה, ככל שהיא תמשיך לחתור לרפורמה המשפטית, זה יחתור תחת הקביעה הזו".

_OBJ

בכתבה התייחסו גם לדירוג האשראי של ישראל - "דירוג האשראי נמצא גם הוא תחת בדיקה קפדנית של כל 3 סוכנויות הדירוג - S&P, מודי'ס ופיץ' הרימו דגלים אדומים בנוגע לכיוון של מדיניות הממשלה". מומחית בנושא העריכה: "לא אופתע אם דירוג האשראי של ישראל או לפחות הדירוג יירדו. החוקים החדשים עלולים להוביל לעיוות חוקתי משמעותי - ובכך עלולים להשפיע על תזרימי ההון במגזרים כמו ההיי-טק"