ראש הממשלה נתניהו הורה אתמול (רביעי) לעצור את חקיקתו של חוק "ריבית מינימום", שתחייב את הבנקים לתת ריבית על חשבון העובר ושב, לאחר שנגיד בנק ישראל התריע כי החוק יפגע בעצמאותו של בנק ישראל. בחשבונות הבנק של אזרחי ישראל שוכבים כ-500 מיליארד שקלים בעובר ושב. כעת, על חלק קטן מאוד מהסכום – הבנק ישלם ריבית.

איזה בנק מציע את הריבית המשתלמת ביותר על העו"ש? 

אפליקציית פייבוקס: פתוחה ללקוחות כל הבנקים - מציעים עד 600 שקלים לשנה על העובר ושב באפליקציה.

בנק מזרחי טפחות: מציעים עד 500 שקלים לשנה.

בנק ירושלים: מציעים עד 475 שקלים בשנה.

בנק לאומי: מציעים עד 500 שקלים בשנה.

ריבית על העובר ושב: האותיות הקטנות
 
ONE ZERO הבנק הדיגיטלי: לקוחות הבנק הגדירו סכום בעובר ושב וכל סכום עודף יועבר אוטומטית לחיסכון עם נזילות יומית, עם ריבית של 2.5% בשנה. בבנק הדיגיטלי התחייבו שאם בנק ישראל יעלה את הריבית בחודש הבא - הריבית שהם מציעים תעלה בהתאמה. 

חמשת הנבדקים הגדולים הרוויחו ברבעון הראשון של השנה כ-6 מיליארד שקלים. "ההצעות של הבנקים מגיעות אחרי שנה שהריבית עלתה", הסביר תומר ורון, יועץ משכנתאות וראש תחום ברייזאפ. "הבנקים לא גלגלו את עליית הריבית באופן מלא אלינו לפיקדונות, ולכן הרווחים שלהם זינקו. אנחנו, הציבור, צריכים להתחיל לחפש גם את האלטרנטיבות לחיסכון מחוץ לבנקים. יש כאלה וגם בהן אפשר לפעמים לקבל יותר". 

בנק מזרחי טפחות: הבנק הודיע אתמול שהוא יבצע הפחתה בריבית על המינוס בשיעור של עד 2%, למשך שנה. זאת בנוסף להטבה הקיימת ללקוחות בעלי משכנתה, שכוללת פטור מלא מתשלום הריבית למשך שנתיים - עד ל-6,000 שקלים. 

הבנק הבינלאומי: בחודש אוקטובר ביצעו הפחתה של אחוז אחד בריבית.

בנק דיסקונט: הודיעו שללקוחותיהם אין ריבית על המינוס עד ל-2000 השקלים הראשונים. זאת בנוסף להקפאת עליות הריבית על המינוס לשנה.

פייבוקס: מעניקה ריבית של 3% על העו"ש, על תקרת יתרה של 20,000 שקלים. התשלום השנתי יגיע עד 600 שקלים. ההטבה תקפה לכל מחזיקי אשראי של פייבוקס. 

בנק ירושלים: הבנק מעניק ריבית של 2.375% על תקרת יתרה של 20,000 שקלים. התשלום השנתי יגיע עד 475 שקלים בשנה. בבנק ירושלים אין דרישה לבעלות במשכנתה אלא להיות מחזיק חשבון עו"ש ומעבירי משכורת. 

ONE ZERO: הבנק החדש מעניק ריבית של 2.5% ללא הגבלה על תקרת יתרת העו"ש וללא תוקף ההטבה. כמו כן הבנק מתחייב להעלות את הריבית לפי החלטת בנק ישראל. השירות מוענק לכל מחזיקי החשבון - ללא תניה של העברת משכורת. כמו כן, הלקוח יכול להגדיר סכום בעו"ש - כל סכום עודף יועבר אוטומטית לחיסכון עם נזילות יומית. 

בנק לאומי: ריבית של 2% על תקרה של 25,000 שקלים או 1% על תקרה של 10,000 שקלים. כדי לקבל את ההטבה של בנק לאומי צריך לעמוד בשניים מהתנאים: בעלי משכנתה מהבנק, מחזיקי תיק ניירות ערך, 4,000 ₪ מחזור עסקאות חודשי באשראי בנקאי. 

בנק הפועלים: אחד הבנקים הגדולים בישראל כרגע לא מציע הטבות על העו"ש של לקוחותיו. נראה כי העיניים נשואות לראות אם יציע הצעות אטרקטיביות שיגרמו לבנקים אחרים להעלות את הצעותיהן ולהשוות.

בנק לאומי, בנק דיסטוקנט, בנק הפועלים (צילום: פלאש 90)
יכולים להתאמץ יותר: הריביות שמציעים הבנקים ללקוחותיהם | צילום: פלאש 90

הטבות - ריבית על המינוס

החלק הגדול ברווחים של הבנקים הוא דווקא מהריביות על ההלוואות והמינוס. כמה בנקים מציעים הטבות עבור אותה הריבית - אך גם הן לרוב מוגבלות בזמן.

בנק דיסקונט: ביטול ריבית עד 2,000 שקלים הראשונים במינוס, ההטבה בתוקף מינואר 2022 ולא מוגבלת בזמן. הטבה נוספת היא הקפאת עליות הריבית לשנה עד למאי 2024.

בנק לאומי: הפחתה של עד 2% בריבית על המינוס, ההטבה בתוקף עד יולי 2024. 

בנק מזרחי טפחות: הפחתה של עד 2% בריבית על המינוס, גם כאן ההטבה תהיה בתוקף עד ליולי 2024. הטבה נוספת היא פטור מריבית עד 6,000 שקלים לבעלי משכנתאות בתוקף לשנתיים עד מרץ 2025.

הבנק הבינלאומי: הפחתה בשיעור של 1% לכל לקוחות הבנק באופן גורף, אין תוקף לסיום ההטבה.  

נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
נגיד בנק ישראל אמיר ירון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

 

הקלות על נוטלי המשכנתאות 

חלק מהבנקים העניקו הקלות לבעלי המשכנתאות בבנק - כחלק מתוכניות ההטבות. 

בנק הפועלים: הבנק ספג שתי העלאות ריבית ואפשר דחיית הפריים.

בנק דיסקונט: הפחיתו את גובה ההחזר החודשי של המשכנתה לרמה שהייתה 

מזרחי טפחות: זיכוי מיוחד וחד פעמי בגובה של 1,200 שקל לנוטלי המשכנתאות בבנק

בנק לאומי: זיכוי כספי ללקוחות שההחזר החודשי על המשכנתא גדל ביותר מ1,000 שקלים.

חשוב לזכור שאין מתנות חינם, שי אבו, יו"ר איגוד היועצים והמאמנים לכלכלת המשפחה מסביר: "כל ההקלות למיניהם של נושאי המשכנתא חשוב שאנשים יבינו, שלא ללכת אחרי העדר. חשוב להבין שכל דחייה עלולה להבין לדחייה כי העלות הכוללת תהייה יותר יקרה. כאשר בוחנים את עניין ההקפאה או דחיית תשלום, יש לקחת בחשבון את העלויות הנלוות שעלולות להיות לכך בהמשך ושהפעולה היא פעולה שמטיבה אתכם וחשוב להסתכל על כל מכלול הדברים".

החקיקה של חוק "ריבית מינימום" אומנם נדחתה בשבוע, אבל לבנקים יש עוד דרך ארוכה לעשות. יותר ריביות ופחות התניות והגבלות. כעת, העיניים נשואות אל שאר הבנקים - האם יציעו הצעות שהן יותר אטרקטיביות  ללקוחות?