רשות התחרות פתחה בבדיקה בנושא הריביות שמציעים הבנקים על הפיקדונות. הרשות החלה בבדיקה כבר בשנה שעברה, אך לאחר כשנה של העלאות ריבית נוספות, שבה וביקשה נתונים מעודכנים מהבנקים בחודש מרץ. גורמים המעורבים בבדיקה אמרו כי הנתונים הראו שהבנקים העלו את הריבית על ההלוואות בשיעור חד בהרבה מזה של הפיקדונות - ולא פעלו להקל על הציבור.
סיקור N12
- הבנקים ברווחי שיא של 17 שנה | דוח המפקח על הבנקים
- הממונים על התחרות לשעבר נגד ברקת
- ברקת הכריז על הדחת הממונה על התחרות בגלל "חוסר אמון"
כבר במרץ בשנה שעברה החלו ברשות לזהות תהליך של העלאת ריבית בעולם. הם חיכו לראות האם זה יגיע לישראל - ועד כמה הבנקים "ילכו לקראת" הלווים ויגלגלו את הרווח מהריבית העולה על ההלוואות - לפיקדונות משתלמים לטובת ציבור הלקוחות. בספטמבר החלו ברשות סבב ראשון של דרישות מהבנקים להעביר נתונים לגבי הריביות שגבו על הלוואות, ואלה שסיפקו על פיקדונות קצרי טווח. במרץ האחרון ביקשו מהבנקים שוב מידע עדכני בנושא.
לפי המידע שאספו ברשות התחרות, יש פער משמעותי בין הריבית שמציעים בבנקים על פיקדונות לתאגידים וחברות גדולות, לעומת מה שמציעים לציבור משקי הבית ולעסקים קטנים ובינוניים. בנוסף, בהלוואות יש "תמונת מראה" - הבנקים "מגלגלים" את העלאת הריבית ומייקרים את ההלוואה עבור משקי הבית והעסקים הקטנים, הרבה יותר משהם עושים זאת עבור החברות והתאגידים.
"לא יכולים להשלים עם המצב הקיים"
ברשות התחרות בוחנים כרגע את המידע וצפויים לסיים את הבדיקה בחודשים הקרובים. בסופה, תוכל הרשות להמליץ על עיצומים כספיים, מדיניות חדשה, או לספק המלצות חדשות לרגולטור - במקרה הזה המפקח על הבנקים בבנק ישראל. החקירה לא נמצאת במישור הפלילי.
בשבוע שעבר אמר המפקח על הבנקים כי "הרווחיות של המערכת הבנקאית ברבעון הראשון של 2023 גבוהה. עם זאת, להערכתי היא גבוהה ממה שיהיה במערכת לאורך זמן. חלק מהציפייה מהמערכת הבנקאית היא לגלגל את הרווחיות של ריבית בנק ישראל כלפי הציבור, וגם - לא כל העלאת ריבית צריכה להתגלגל ישר להתייקרות ההלוואות".
שר הכלכלה ניר ברקת מסר: "אני שמח שרשות התחרות התעוררה מהתרדמת, אחרי שורה ארוכה של העלאות ריבית שהניבו רווחי ענק לבנקים - על חשבון הציבור. מרבית הסוסים כבר ברחו מהאורווה וזה מתבטא ברווחי הענק של הבנקים אל מול הריביות השערורייתיות שמשלם הציבור עבור האשראי שלו, וריביות המגוחכות שהוא מקבל עבור הפיקדונות שלו. על רשות התחרות לבצע את החקירה הזו באופן אינטנסיבי, מהיר ויעיל - כי בקצב הזה עד שהחקירה תושלם, כרגיל, הציבור יפסיד מכל הכיוונים. שוב אנו עדים שהתנהגות מונופוליסטית וקרטליסטית השתרשה כחלק מהתרבות העסקית בתעשיות מסוימות וחובה עלינו להילחם בהם באומץ לב וללא מורא".
ביום רביעי תתכנס ועדת הכספים של הכנסת לדיון מיוחד בנושא שיעור הריבית על הלוואות לדיור והריבית המשתלמת על ידי הבנקים על הפיקדונות. יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני מסר: "אנחנו לא יכולים להשלים עם המצב הקיים שהריבית על ההפקדות נמוכה משמעותית לעומת זו של החובה. הריבית הפכה להיות בעיה גדולה, במיוחד לזוגות הצעירים, למשפחות ולעסקים הקטנים. נזמן לדיון את כלל הגורמים הרלוונטיים ונדרוש תשובות. אני לא מתכוון להרפות מהעניין הזה".