גם בשנת 2023, שוק העבודה לא "מאיר עיניים" למי שמתקשים לראות. עיוורים וכבדי ראייה מתקשים למצוא עבודה יציבה, ונדרשים להוכיח את עצמם פי כמה וכמה ממקביליהם.
"אני לא יודעת להפנות את האצבע מי אשם", אומרת אריאלה טוחולוב, בת 48, המועסקת כיום במרכז נא לגעת. "אני כן יודעת להגיד שבכל פעם ששלפתי את תעודת העיוורת בראיון עבודה, אמרו לי שחוששים שיהיה לי קשה. תמיד ניסו לצאת נקיים, לא אמרו במפורש. אבל כשזה קורה בכל מקום, את מבינה".
אריאלה ניסתה למצוא מקום בתחומי תעסוקה מגוונים, עד שמצאה את מקומה במרכז נא לגעת. אבל, זו לא בדיוק ה"השתלבות" שאליה כיוונה בשלבים מוקדמים יותר: "את הקושי החברה יוצרת, נקודה. לנו אין קושי בהשתלבות. ולמה בכלל לקרוא לזה שילוב?", שואלת אריאלה. "זה מרתיח, ההסתגננות הזו בשפה. ברגע שקוראים לזה לשלב, מיצרים הדרה".
מנכ"ל מרכז נא לגעת, אורן יצחקי, נתקל בהרבה מקרים דומים: "פעמים רבות החברה שלנו, לרבות השוק התעסוקתי, אינם מצליחים להבין עד הסוף, אם מתוך דעות קדומות או מתוך חוסר ידע, שאנשים עם מוגבלויות ממש לא צריכים שיעשו עבורם טובות וצדקות. עובדים מוכשרים אלו סך הכל נדרשים להנגשה כדי להסיר את החסמים שעומדים בדרכם עבור הוכחת יכולותיהם, זה הכל".
לכבוד יום העיוור, יצאו במרכז בקריאה למעסיקים לתת הזדמנות שווה לעיוורים: "אנו קוראים לחברה, ולמעסיקים, להניח את כל הסטיגמות בצד - כדי לשלבם ולהעניק להם הזדמנות אמיתית", אומר יצחקי.
"כל הזמן אמרו לי איך תסתדר, יהיה לך קשה"
גם אידן אור גיא, מדריך בן 35 כבד ראייה במרכז נא לגעת, רק חיפש הזדמנות כזו. "ניסיתי להשיג עבודה בחנות, אבל המעסיקים חששו שלא אראה כשגונבים מהחנות. ניסיתי להשיג גם עבודה במוקד כביש 6, אבל המערכות שלהם לא נגישות, ולא רצו להתחיל להנגיש אותן במיוחד", מספר אור גיא.
אידן מחזיק בטיקטוק עם הרבה עוקבים, שם לדוגמה שיתף על החוויה מול מוקד כביש 6. התגובות דווקא לא עודדו אותו: "אנשים פשוט ללא יוצא מן הכלל אמרו שכל הכבוד שלא קיבלו אותי, וש'עשו לי טובה' כי לא הייתי מסתדר. מאוד הופתעתי".
החלום האמיתי של אידן הוא להשתלב בעולם הפרסום. "התקבלתי לעבודה במשרד, אבל אחרי יומיים כבר שאלו אותי למה אני עובד לאט. כבר השתמשו בכמה רעיונות שלי, אבל לעבודה הטכנית לקח לי רגע להסתגל. ניסיתי להסביר שאני יכול ללמוד את זה, אבל הם אמרו שהם יודעים לזהות שזה לא יעבוד - ופיטרו אותי".
"כל הזמן אמרו לי איך תסתדר, יהיה לך קשה, איך נתאים לך את זה" מספר גיא אור. "אבל זה באמת החלום שלי, אני כל כך אוהב לחשוב על רעיונות ולהציע דברים. אנשים חושבים שנגישות זה לשים מעלית, או אותיות גדולות. אבל במציאות, זה להסתכל על היכולות האישיות שלנו, ולא על הקשיים".
בימים אלה משתמש גיא אור בפרספקטיבה הייחודית שלו לקמפיין משותף עם הנציבות לשוויון לאנשים עם מוגבלויות. הוא מקווה שבעתיד גם מקומות עבודה נוספים יבינו שיש לו יתרונות - ולא רק קשיים.