יום סוער בשוק מטבע החוץ: השקל נחלש היום (חמישי) מול המטבעות הזרים. האירו זינק בכ-1.6% ונסחר כעת בשווי של כ-4 שקלים, והדולר מזנק ב-1% ונסחר ברמה של 3.63 שקלים. להבדיל מאירועים קודמים אין הפעם אירוע בודד ש"מכתיב" את ירידת ערך השקל, אך יתכן שמדובר במכלול סיבות, ביניהן המצב הביטחוני והמשך קידום ביטול עילת הסבירות.
סיקור N12
- המהפכה המשפטית ושער הדולר: כך השפיעה הרפורמה
- מה אפשר לקנות ב-200 שקל בהשוואה לעשור הקודם?
- נמוך מהתחזיות: מדד המחירים עלה ב-0.2%
במקביל למתרחש בשוק המט"ח, מדדי הבורסה בתל אביב נצבעו אדום. מאז הבוקר מדד ת"א 35 ירד ב-0.25%, בעוד מדד ת"א 90 ירד ב-0.67%. מדד הנדל"ן איבד 1.14% מערכו, ומדד הפיננסים ירד ב-0.82%.
ביממה האחרונה לא נראתה התקדמות משמעותית בחוקי המהפכה המשפטית, שהפכה בחודשים האחרונים לגורם שמכתיב לא מעט עליות וירידות בשוק המט"ח. יתכן שהפעם המקור לסערה בשוק המט"ח הוא ביטחוני, זאת אחרי ההתחממות בגזרת יהודה ושומרון והפגנות העדה הדרוזית ברמת הגולן.
לאחרונה התייחס הנגיד לנושא: "שער החליפין הוא אולי המשתנה החשוב ביותר בימים אלה בנוגע לאינפלציה. התייחסתי לפני כשבועיים לתופעה שכיניתי "פיחות עודף", כלומר זה שאינו נובע מהגורמים הבסיסיים שאפיינו את שוק המט"ח בשנים האחרונות, וככל הנראה מושפעים מהתפתחויות גאו פוליטיות מקומיות".
הוא הסביר: "מודל שנאמד בבנק ישראל מראה כי התמסורת משער החליפין לאינפלציה נאמדת בכ-20% על פני 6 חודשים. או בשפה פשוטה: על כל אחוז פיחות, צפוי המדד השנתי לעלות בכחמישית אחוז (0.2%). שילוב של שתי הטענות הללו: פיחות עודף, והתמסורת משער החליפין לאינפלציה מביאות למסקנה כי יש לנו אינפלציה עודפת של לפחות כ-1%".
איך זה משפיע על הכיס שלנו?
ברמה המיידית, הישראלים מרגישים את הפיחות בערך השקל ישירות במחירים של מוצרים מיובאים. כל דבר שאנחנו קונים, כולל דלק או אייפון, מחירו מתייקר כשיש פיחות. היבואנים ממהרים לגלגל את העלות הנוספת הזו לצרכן - ולא לספוג אותה. המשמעות בפיחות השקל היא שאנו צריכים לשלם ביותר שקלים על מנת לקנות את אותה כמות מט"ח - וערך השקל פוחת.
חשוב לציין כי הן השער הרציף של הדולר והן שווקי המניות, נתונים לשינויים תמידיים במהלך יום המסחר, ועד לסוף היום המגמות עשויות להשתנות או להתחזק, בהתאם לסנטימנט המשקיעים ולאירועים שמתרחשים באותו יום.