האוליגרכים הרוסים התעשרו בעוד 152 מיליארד דולר בשנה האחרונה, כך על פי פורבס רוסיה. הזינוק בהונם מגובה בעליית מחירי האנרגיה ומשאבי הטבע של המדינה ובהתאוששות מההפסדים שנגרמו להם עם פרוץ המלחמה באוקראינה.
השנה מדורגים 110 מיליארדרים ברשימה של פורבס, 22 יותר מאשר בשנה שעברה. סך ההון של האוליגרכים עלה מ-353 מיליארד דולר בשנת 2022 ל-505 מיליארד דולר השנה. הרשימה הייתה יכולה להיות ארוכה יותר, אלמלא 5 מיליארדרים – יורי מילנר, מייסד DST Global, ניקולאי סטורנוסקי מייסד Revolut, טימור טורלוב מייסד Freedom Finance וסרגיי דימטרייב ווולנטין קיפייטקוב מייסדי JetBrains – הודיעו כי הם מוותרים על אזרחותם הרוסית.
"הדירוג של שנה שעברה הושפע מתחזיות אפוקליפטיות", אמרו בפורבס והוסיפו שסך ההון של המיליארדרים עמד על 606 מיליארד דולר ב-2021 לפני שהמלחמה פרצה.
אחרי שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין הורה ב-24 בפברואר של השנה שעברה להכניס כוחות צבא לאוקראינה, המערב החליט להטיל על המדינה את מה שנחשב כסנקציות החמורות ביותר על הכלכלה הרוסית ועל המיליארדרים הרוסים.
נשיא רוסיה טען כי המערב מנסה להרוס את המדינה והציג את הסנקציות שהוטלו ככישלון. הכלכלה הרוסית התכווצה ב-2.1 אחוז ב-2022, אך הרוסים המשיכו למכור נפט, מתכות ומשאבי טבע נוספים לשווקים הגלובליים, בדגש על סין, הודו והמזרח התיכון.
קרן המטבע הבינלאומית העלתה את תחזית הצמיחה של רוסיה ב-2023 מ-0.3 אחוז ל-0.7 אחוז, אך הנמיכה את תחזית הצמיחה ב-2024 מ-2.1 אחוז ל-1.3 אחוז, כי המחסור הצפוי בעובדים והיציאה ההמונית של חברות מערביות מהמדינה יפגעו בכלכלה הרוסית.
אנדריי מלינצ'נקו, שעשה את הונו מדשנים, דורג במקום הראשון ברשימת האנשים העשירים ברוסיה, הונו נאמד בכ-25.2 מיליארד דולר, יותר מכפול ממה שהונו נאמד בשנה שעברה. ולדימיר פוטנין, נשיא ובעל השליטה ב-Nornickel, היצרן הגדול בעולם של פלדיום וניקל, דורג במקום השני כשהונו נאמד ב-22.1 מיליארד דולר.
עם התפרקות ברית המועצות, קבוצה קטנה של טייקונים שכנעו את נשיא רוסיה דאז בוריס ילצין להעניק להם את השליטה על כמה חברות הנפט והמתכת הגדולות בעולם, מה שהכניס אותם לליגה של עשירי העולם. אבל, תחת הנשיא פוטין, חלק מהאוליגרכים המקוריים הופשטו מנכסיהם.
השמות החדשים בדירוג העשירים של רוסיה כוללים כאלה שעשו את הונם מחטיפים, רשתות שיווק, כימיקלים, בנייה ופארמה, מה שמעיד על כך שהביקוש המקומי לסחורות נותר גבוה למרות הסנקציות.