The World's Billionaires List: רשימת המיליארדרים העולמית של מגזין פורבס – התפרסמה ביממה האחרונה וסיכמה שנה לא פשוטה עבור עשירי העולם. מסתבר שגם הם לא חסינים מפניה של האינפלציה ומהשפעותיה החריפות, שהביאו למחיקת ערך אדירה בהון של האנשים החזקים והמשפיעים ביותר על הכלכלה הגלובלית – חלקם רשמו הפסדים שהסתכמו השנה בעשרות מיליארדי דולרים.
חלק ניכר מההון האדיר הנזקף לזכותם של מיליארדרים רבים ברשימה נובע בעיקר מהחזקות במניות החברה שהקימו. מולטי מיליארדרים כמו איילון מאסק, ביל גייטס, לארי אליסון או לארי פייג׳ וסרגי בריין ייסדו ענקיות טכנולוגיה אדירות, כמו מיקרוסופט, אמזון, טסלה או גוגל. הן מגלגלות הכנסות שנתיות של מאות מיליארדי דולרים, מעסיקות מאות אלפי עובדים ברחבי העולם, וזוכות לשווי של טריליוני דולרים. כשמחיר המניה של אותן חברות ענק עולה או יורד, ההון של המייסדים-מיליארדרים נע בהתאמה יחד איתו – ובשנה האחרונה נעו מחירי המניות בעיקר בכיוון אחד – למטה.
נסיקת האינפלציה וסיבוב הפרסה המהיר של הבנקים המרכזיים בעולם, שאימצו מדיניות מוניטרית מרסנת והזניקו את שיעורי הריבית, הפילו את שוקי המניות והאג"ח אשר רשמו מחיקות הון של כ-30 טריליון דולר ב-2022. במהלך שנה זו איבד מדד ה-S&P500, המשקלל את שווי השוק של 500 החברות הגדולות בשוק ההון האמריקאי, קרוב ל-20% מערכו. הנאסד"ק 100 – הבית של רוב ענקיות הטק – נחתך בשיעור חד ומחק 33% משוויו. 2023 מאירה פנים בינתיים לשוקי המניות אך חרף זאת, בהסתכלות של שנה אחורה, רוב מניות החברות הגדולות נסחרות עדיין בטריטוריה האדומה והשלילית – כך גם הונם של חלק גדול מהאנשים המרכיבים את רשימת עשירי העולם.
אילון מאסק, עד לפני שנה האיש העשיר בעולם, מחק בשנה החולפת מהונו האישי כמעט 40 מיליארד דולר. ברשימת המיליארדרים העולמית של 2023 נאמד שוויו הכולל של הבעלים של טסלה, טוויטר ו-SpaceX ב-180 מיליארד דולר והוא מדורג "רק" שני בקרב עשירי תבל. מי שתופס את מקומו בפסגה עם שווי נקי כולל של 210 מיליארד דולר הוא איש העסקים והמיליארדר הצרפתי, ברנאר ארנו – בעל השליטה והאיש שהקים במו ידיו את LVMH, אימפריית מותגי היוקרה, החולשת על 70 מותגי אופנה וקוסמטיקה שונים, הנסחרת היום בשווי של יותר מ-400 מיליארד דולר.
ויש מי שרושם לחובתו מחיקת ערך גדולה אף יותר מזו האסטרונומית של מאסק. ג׳ף בזוס, מייסד ענקית הקמעונאות והסחר אמזון שאיבדה בשנה החולפת כמעט 40% מערכה, על רקע האינפלציה ששחקה את רווחיה, ראה את הונו האישי צולל ב-57 מיליארד דולר. שוויו הנקי של בזוס, שבמשך ארבע שנים רצופות החזיק בתואר האיש העשיר בעולם עד שהודח אשתקד על ידי מאסק, מוערך כיום בכ-114 מיליארד דולר – מה שמספיק לו לתפוס את המקום השלישי ברשימה.
המיליארדר היהודי לארי אליסון, אשר דורג השנה על ידי פורבס ישראל בראש רשימת המיליארדרים היהודים, תופס את המקום הרביעי ברשימה העולמית עם הון אישי של 107 מיליארד דולר, הנובע בעיקר מהחזקתו ב-35% ממניות ענקית התוכנה אורקל. צמוד אליו עם הון אישי של כ-106 מיליארד דולר, ניצב "האורקל מאומהה" ואיל ההשקעות וורן באפט, חבר קבוע בעשורים האחרונים בצמרת האנשים העשירים בעולם, אשר איבד בשנה האחרונה כ-12 מיליארד דולר מהונו על רקע הנפילות בשווקים.
בדומה לסנטימנט הכללי של יתר 'טייקוני הטק', ביל גייטס, מייסד ענקית התוכנה הגדולה בעולם, מחק במהלך השנה האחרונה לא פחות מ-25 מיליארדי דולרים והוא מדורג במקום השישי עם הון כולל של כ-104 מיליארד דולר. לארי פייג׳ וסרגי בריין, מייסדי הענקית גוגל, מחקו השנה יותר מ-30 מיליארד דולר מהונם הכולל. הונו האישי של פייג׳ נאמד כיום בכ-79.2 מיליארד דולר. פייג׳, שפרש מתפקידו כמנכ"ל אלפבית בסוף 2019, מתרכז כעת בהשקעות חלל באמצעות Planetary Resources, חברה לכרייה מחצבים מאסטרואידים. שותפו הקרוב וחברו לספסל הלימודים בריין, פרש אף הוא באותה תקופה מתפקידו כנשיא החברה, והונו הכולל נאמד כיום בכ-76 מיליארד דולר.
עד לפני שנתיים בלבד דורג מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג כאדם החמישי בעושרו בעולם, עם הון אישי של כמעט 100 מיליארד דולר. מאז איבדה מניית חברת האם, Meta Platforms הרבה מקסמה בעיני המשקיעים וחתכה יותר מ-60% מערכה במהלך השנה העוקבת. הונו של צוקרברג התכווץ דרמטית והוא נפלט מרשימת 10 העשירים. במהלך הרבעון הראשון של השנה התאוששה המנייה, והשלימה זינוק של כ-70% , רבות בזכות החזרת אמון המשקיעים בחברה לאור צעדי הייעול האגרסיביים שנקטו מנהליה, אלה אשר כללו את פיטוריהם של מעל 20 אלף עובדים. זה לא מספיק לצוקרברג להשתחל חזרה אל העשירייה המובילה אולם בסיכום הכולל הוא רושם לחובתו מחיקת הון של כ-3 מיליארד דולר "בלבד" ועם שווי כולל של 64.4 מיליארד דולר הוא מדורג השנה במקום ה-16 ברשימה.
בפברואר 2022 הפך המיליארדר ההודי גאוטם אדאני, העומד בראש קבוצת אדאני – קונגלומרט מסועף בעל החזקות בחברות תשתיות, נמלים ואנרגיה, השולט בין היתר גם בנמל חיפה – לאדם העשיר ביותר באסיה. הונו זינק ב-55 מיליארד דולר בשנה שעברה, ונכון לסוף ינואר 2023 הוא נחשב לאדם השלישי בעושרו בעולם, עם שווי של 127 מיליארד דולר.
זמן קצר לאחר מכן, פרסמה חברת המחקר וההשקעות Hindenburg Research, דו"ח חריף שהתפרס על פני 106 עמודים, והאשים את קבוצת אדאני, בהונאת משקיעים ובמניפולציה חמורה במניות החברות שבשליטתו – טענות אשר הוכחשו בתוקף על ידי אדאני. חרף ההכחשות הנמרצות מניות החברות בקבוצה צנחו בחדות מאז. אדאני נפלט מהעשירייה הראשונה וכעת הוא מדורג במקום ה-24, עם שווי נוכחי של 47 מיליארד דולר – מחצית משוויו אשתקד.
הישראלים העשירים בעולם
ברשימת המיליארדרים העולמית של פורבס מופיעים השנה גם לא מעט מיליארדרים ישראלים. מרים אדלסון היא הישראלית העשירה בעולם והישראלית היחידה המדורגת בין 50 עשירי תבל. ד"ר אדלסון, אלמנתו של שלדון אדלסון אשר נפטר לפני כשנתיים, מחזיקה כיום ביותר ממחצית ממניות ׳לאס-וגאס סנדס׳, אימפריית המלונאות וההימורים שהקים בעלה המנוח.
בשנה שעברה איבדה אדלסון כרבע משוויה, עקב צלילת מניית החברה שמחקה כ-40% מערכה, אולם במהלך השנה האחרונה השלימה המנייה התאוששות מרשימה, בעקבותיה קפץ הונה האישי של אדלסון – המדורגת כעת 35 בעולם – לשווי של 35.6 מיליארד דולר.
איש העסקים אייל עופר מדורג השנה במקום השני מבין הישראלים העשירים בעולם ובמקום ה-86 בדירוג העולמי, עם שווי כולל של כ-18.9 מיליארד דולר. איל הספנות, הבנקאות והנדל״ן מצא את עצמו בצד המרוויח של השפעות האינפלציה –אשר התבטאו בזינוק במחירי הסחורות והתובלה בשנים האחרונות – עלייה אשר הייטיבה עם קבוצת הספנות זודיאק (Zodiac Group) שעופר עומד בראשה. החזקתו החשובה ב׳רויאל קריביאן קרוז׳, חברת השייט השנייה בגודלה בעולם, שמנייתה זינקה השנה ביותר מ-30% ושליטתו ב-Global Holdings, חברת הנדל"ן באמצעותה מחזיק בנכסים רבים במנהטן, הוסיפו גם הם פרמטר חיובי להונו השנה.
אח נוסף לבית עופר, עידן עופר, הצליח גם הוא להרוויח מהתמורות הכלכליות שהביאה עימה האינפלציה בשנתיים האחרונות והוא מדורג כעת במקום ה-122 בעולם עם הון אישי של 14 מיליארד דולר. איש העסקים הישראלי הוא בעל השליטה בחברת האחזקות Kenon Holdings באמצעותה מחזיק בין השאר בשליטה בחברת התובלה הימית ׳צים׳. עופר הוא גם בעל השליטה ב׳חברה לישראל׳, השולטת על קבוצות בז״ן ו-ICL ולצד השקעות מגוונות בהייטק גם שותף בקבוצת פורמולה 1, מחזיק ב-32% ממניות מועדון הפאר הספרדי ׳אתלטיקו מדריד׳ וב- 85% מקבוצת הכדורגל הפורטוגלית F.C. Famalicão.
ואם מדברים על המרוויחים הגדולים של השנה – אין ספק שויצ'אסלב קנטור הוא אחד מהם. בעל השליטה בענקית הדשנים העולמית ׳אקרון׳ (Acron), הרוויח סכומי עתק בזכות הזינוק במחירי הסחורות והונו האישי מוערך כיום ב-11.3 מיליארד דולר, כמעט 7 מיליארד דולר יותר לעומת הערכת השווי שקיבל אשתקד. חרף זאת, השנה החולפת לא הייתה כולה סוגה בשושנים עבורו. באפריל 2022 החליטה ממשלת בריטניה להטיל סנקציות אישיות על קנטור, המכהן גם כיו"ר הקונגרס היהודי-אירופי ונשיא קרן פורום השואה העולמי, בשל קשריו עם ממשלת רוסיה והעומד בראשה, ולדימיר פוטין – טענות אשר הוכחשו מצדו.
מיד אחריו מדורג המיליארדר היהודי-רוסי בעל האזרחות הישראלית רומן אברמוביץ'. אברמוביץ איבד אשתקד כמעט מחצית מהונו האישי בעקבות הסנקציות האישיות שהטילה עליו ממשלת בריטניה, אשר האשימה אותו ב"מעורבות בערעור יציבותה של אוקראינה". כיום מוערך הונו האישי בכ-9.2 מיליארד דולר, כ-5 מיליארד דולר פחות משוויו לפני שנתיים.