נגיד בנק ישראל אמיר ירון מצפה מהבנקים שיתחילו להתחרות ביניהם בריבית על העו"ש, כפי שהם עושים בפיקדונות. לגלובס נודע כי בפגישה הדחופה שאליה זימן פרופ' אמיר ירון את מנכ"לי כל הבנקים, הוא לא נקב בריבית שבנק ישראל יכתיב לבנקים באמצעות הוראות רגולטוריות, אך הנושא עמד במרכז הפגישה, ובסיומה התבקשו הבנקים להציע מתווה קונקרטי למתן ריביות גם עבור חשבונות העו"ש, שבהם מחזיקים הישראלים יותר מ-400 מיליארד שקל שאינם נושאים כיום ריבית.
לאחר שהבנקים יגישו את ההצעות שלהם לפיקוח על הביטוח, השלב הבא יהיה אישור של המהלך בידי הרגולטור. מכיוון שבבנק ישראל לא הבהירו לפי שעה מה שיעור הריבית שהם מצפים מהבנקים להציע, לא ברור כיצד יתבצע התהליך עד הסוף, ומה יאושר כך שיעמוד באמות המידה של בנק ישראל. ייתכן כי הנגיד לא נקב בפגישה במספר מדויק, כיוון שהוא רוצה לכבול את ידי הבנקים ולתת לתחרות לעשות את שלה, תוך הימנעות מיצירת תיאום מחירים באמצעות רגולציה.
מלבד נושא הריבית על העו"ש, בפגישה קרא הנגיד לבנקים לעודד את הציבור להעביר כסף מהחשבונות שאינם נושאים ריבית לפיקדונות, שבהם הם יכולים לקבל גם יותר מ-4% אם יסגרו את הכסף לשנה. מדובר בריבית גבוהה בהרבה ממה שמציע הבנק היחיד עד כמה שעשה צעד לכיוון ריבית על העו"ש, לאומי, שמציע ריבית של 1%, אך גם היא מותנית בתנאים נוספים; יתרת החובה המקסימלית לזכאות היא 10,000 שקל בלבד. עוד אמר הנגיד למנכ"לי הבנקים כי הוא מצפה מהם שיקלו היכן שניתן בריבית על האשראי, אליה גולגלה כמעט במלואה עליית הריבית של בנק ישראל.
הנגיד: חיוני שהבנקים יידעו לאזן ויהיו הוגנים
בהודעת בנק ישראל נכתב: "במהלך הפגישה הדגיש הנגיד למנכ"לי הבנקים כי הרווחיות הגבוהה במערכת הבנקאית בתקופה האחרונה נובעת בין היתר מההיקף הגבוה של פיקדונות העו"ש שאינם נושאים ריבית ומתמסורת בלתי מספקת של הריבית על הפיקדונות של משקי הבית בסביבת הריבית הנוכחית. זאת, כאשר בצד ההלוואות מתקיימת במקביל תמסורת כמעט מלאה. כל אלו הובילו לתשואה גבוהה מאוד על ההון שאיננה בת קיימה בטווח הארוך. כמו כן, הודגשה החשיבות בגיבוש פתרונות ממוקדים לאוכלוסיות המצויות בקשיים באופן מיוחד".
היעדים שהעלה הנגיד בפגישה: תמסורת ריבית נאותה על יתרות זכות של משקי בית, עידוד אקטיבי מתמשך של לקוחות בעלי יתרת עו"ש מעל רף מסוים להסטת כספים המוחזקים בעו"ש לאפיקים משתלמים יותר (כגון פיקדונות לזמן קצוב או קרנות כספיות). כמו כן, סיוע אקטיבי לבעלי המשכנתאות המאובחנים כבעלי הקשיים המשמעותיים ביותר והקלת הנטל ללקוחות בעלי יתרה שלילית בחשבונות העו"ש.
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון: "המערכת הבנקאית איתנה ורווחית. בעת האחרונה רשמה המערכת רווחיות גבוהה מאוד ועלייה חדה של התשואה על ההון, בין היתר, כתוצאה משילוב של מספר גורמים: יתרות עו"ש שנותרו גבוהות המהוות מקור בעלות אפסית להעמדת אשראי; תמסורת לא מספקת של הריבית לפיקדונות במגזר משקי הבית וריכוז גבוה של אשראי בריבית משתנה שההכנסות ממנו עולות עם עליית הריבית במשק. חיוני שהבנקים יידעו למצוא את האיזון המשקף את ערך ההוגנות, בין מדיניות הריבית על ההלוואות לבין מדיניות הריבית על הפיקדונות וניהול העו"ש - ובדגש על משקי הבית והעסקים הקטנים".
המפקח על הבנקים, מר יאיר אבידן: "הפיקוח על הבנקים והמערכת הבנקאית שמים דגש רב על הוגנות המערכת כלפי לקוחותיה. היעדים שצוינו היום בדיון מהווים צעד נוסף לשיפור ההוגנות במערכת על המוצרים והשירותים השונים. יש בהם לסייע ולהיטיב בצורה משמעותית עם הלקוחות הרלוונטיים ומהווים המשך לתפיסת הלקוח במרכז. חשוב לציין כי גם ללקוחות ישנם כלים להשוואה ולשיפור תנאיהם שקידמנו בשנים האחרונות, ואני קורא להם להמשיך ולהשתמש בהם".