גרעון המדינה המצטבר בשנה האחרונה עומד על כ-10.7 מיליארד שקל, כך על פי אומדן ראשוני של החשב הכללי באוצר שפורסם היום (חמישי). מדובר בגירעון בשיעור של 0.6% מהתוצר - הכפלה של אותו הנתון לעומת חודש אפריל, אז הוא עמד על כ-4.9 מיליארד שקל, שהם כ-0.3% מהתוצר. העודף התקציבי המצטבר בשנה האחרונה עומד על כ-13 מיליארד שקל.
למסמך המלא של החשב הכללי לחצו כאן
סיקור N12
- הממשלה מכניסה פחות, ומוציאה יותר: אזהרת בכירי האוצר
- לראשונה אחרי 9 חודשים: גרעון בתקציב המדינה
- השיא באונליין נשבר: זינוק בהוצאות הישראלים באשראי
מנתוני חודש מאי עולה כי הוצאות המדינה עמדו על כ-40.9 מיליארד שקל (גידול של כ-6.8% בהשוואה לחודש מאי בשנת 2022), לעומת הכנסות של כ-36.4 מיליארד שקל. כך שהגרעון החודשי במאי בלבד עומד על כ-4.4 מיליארד שקל.
בחודש החולף חלה ירידה בשיעור הכנסות המדינה בגובה 10% לעומת מאי אשתקד. בחודשים ינואר עד מאי נרשמה ירידה של 11% בהכנסות ממסים לעומת התקופה המקבילה אשתקד (184.1 מיליארד שקל לעומת 193.9 מיליארד שקל). במסמך של החשב הכללי הסבירו כי הירידה בהכנסות ממסים ישירים נבעה מירידה בכל סעיפי ההכנסות, אך בעיקר בהכנסות ממיסי מקרקעין ומעלייה בהחזרי המס. הירידה בהכנסות ממסים עקיפים מוסברת בחלקה גם היא ע"י צמצום בפעילות בשוק הנדל"ן.
אחת הסיבות העיקריות לירידה היא האטה בשוק הנדל"ן ו"התקררות" בשוק העבודה. מאז החלה השנה, מכירת הדירות האטה וסכומי העסקאות הפכו נמוכים יותר, כך שהמדינה אוספת פחות מיסים מאותן העסקאות. הסכנה היא שהמשך הירידה בהכנסות המדינה ממיסים לא תאפשר לממן צעדים שנועדו להקל על הציבור.
בסקירת החשב הכללי נכתב כי "החודש אושר תקציב המדינה לשנתיים הקרובות, מה שמאפשר את הגדלת ביצוע התקציב בשנת 2023 ביחס לתקציב ההמשכי בלמעלה מ-25 מיליארד שקל, המתבטא כבר בגידול בהוצאות בחודש מאי".