סוכנות הדירוג הבין-לאומית מודי'ס צפויה לפרסם מחר (שישי) דוח על הכלכלה הישראלית, על רקע המהפכה המשפטית וההסלמה הביטחונית. בצמרת הכלכלית ממתינים בדריכות ומעריכים כי הסוכנות לא תודיע על הורדת דירוג האשראי של ישראל, אך תשנה את התחזית שלה - מחיובית ל"יציבה". כלכלני הסוכנות עתידים לציין כי הניסיון להביא הרפורמה בצורה מהירה, תוך חוסר הסכמה משמעותי, מביאים לפגיעה בכלכלה ועלולים להחליש את המוסדות המשפטיים בארץ.
לקראת הדוח, קיימו בימים האחרונים ראש הממשלה והנשיא שיחות הרגעה עם בכירי הסוכנות הבין-לאומית בניסיון לשכנעם שלא להוריד את דירוג האשראי של ישראל. במקביל, בסוכנות ערכו שיחות נרחבות עם בכירי האוצר, נגיד הבנק ואנשי עסקים מובילים כדי להבין לאן מתקדמת החקיקה ומה הסיכוי שתעבור במתכונתה הנוכחית. נתניהו והרצוג ניסו לשגר מסר מרגיע והבהירו - בשלב זה החקיקה הושתה ומתקיימים ניסיונות להגיע להסכמות רחבות.
ההערכה היא שבשל העובדה שהחקיקה מושהית לא תצא הודעה על הורדת דירוג האשראי. עם זאת, הסוכנות עדיין מחכה לראות מה יתפתח – ולהבין מה צפוי עם החקיקה. הדוח מגיע על רקע האזהרה החריפה שפרסמה מודי'ס ונחשפה בחודש שעבר במהדורה המרכזית. "יישום הרפורמה יוריד תחזית ועלול לפגוע בדירוג", כתבו אז בסוכנות הבין-לאומית.
השקל כבר נחלש דרמטית בימים האחרונים מחשש להורדת דירוג האשראי. גם היום נרשמה התחזקות של הדולר לעומת השקל, בניגוד למגמה העולמית. השקל נחלש מול האירו והגיע לשער של יותר מ-4 שקלים לאירו. בנוסף לדוח של סוכנות הדירוג שעתיד להתפרסם מחר, גם מדד המחירים לצרכן ידווח ויראה עד כמה המחירים ממשיכים לעלות – או לא.
האזהרה החריפה והחשש
בחודש שעבר פרסמה סוכנות דירוג האשראי מוד'יס דוח חריף ובו היא הזהירה שאם המהפכה המשפטית תעבור כפי שהיא - התחזית של ישראל עלולה לרדת, והדירוג עלול להיפגע. לפי אותה אזהרה שעליה דיווחה מוד'יס במרץ, החקיקה עשויה לפגוע באופן ממשי באיזונים והבלמים בין רשויות השלטון, ובחברת הדירוג ציינו כי "היו מצפים מממשלה שיש לה דירוג אשראי גבוהה להעביר שינויים מוסדיים בהסכמה נרחבת".
במוד'יס הדגישו אז כי לא צפוי נזק כלכלי בטווח הקצר, אך היחלשות השקל על רקע הרפורמה עשויה להאט את ירידת האינפלציה. עוד נכתב בדוח, שראה אור רק לפני כחודש, כי השינויים שהוצעו במערכת המשפט יחלישו את מעמדה של ישראל בעיני משקיעים, ובעקבות כך עשויות להיפגע גם הכנסות הממשלה ממגזר ההיי-טק. "אם הרפורמות השיפוטיות המוצעות יישומו במלואן, יהיה לחץ להוריד את הדירוג", כתבו אז.