מכון ירושלים לחקר מדיניות פרסם הבוקר (רביעי) את הנתונים הסטטיסטיים על ירושלים, ומהם עולה כי עיר הבירה מובילה בשיעור העוני מבין הערים הגדולות. תחולת העוני בעיר גבוה פי שניים מהממוצע במדינה: 31% מהיהודים (לעומת 16% בכלל הארץ ו-60% מהערבים, לעומת 39% בכלל הארץ). מבין הערים הגדולות, השיעור הגבוה ביותר של נפשות מתחת לקו העוני נרשם בירושלים. יותר ממחצית מהילדים בירושלים חיים מתחת לקו העוני וכך גם 39% מהמשפחות. התופעה שכיחה במיוחד בקרב האוכלוסייה החרדית והערבית המתאפיינות במשפחות גדולות.
הצעירים עוזבים את העיר ועוברים לתל אביב
גם השנה מאזן ההגירה של ירושלים נותר שלילי. על פי נתוני ההגירה בדוח שמתייחסים לשנת 2021, בשנה זו 22,700 עזבו את העיר לעומת 11,900 שנכנסו אליה מיישובים אחרים. מספר העוזבים בשנה זו היה גבוה משמעותית מהשנה שקדמה לה ובולט במיוחד חלקם של הצעירים: 35% מהעוזבים הם בני 29-15. היישובים שאליהם עבר מספר היוצאים הגדול ביותר הם: בית שמש, תל אביב, ביתר עילית, גבעת זאב, מודיעין מכבים רעות ומבשרת ציון; 5,400 עזבו את הבירה לטובת יישובים במחוז ירושלים (24%) ונתון דומה של עוזבים עבר להתגורר ביהודה ושומרון. אל מחוז מרכז עברו 3,600 תושבים (16%) ואל מחוז תל אביב 3,300 (15%).
ומי החליט לעלות לירושלים?
בקרב המהגרים לעיר בלט חלקם הגדול של המגיעים מיהודה ושומרון - 2,800 תושבים (24% מהנכנסים). ממחוז המרכז היגרו לירושלים 2,200 תושבים (18%) וממחוז תל אביב 2,100 (18%). מיישובי מחוז ירושלים הגיעו לבירה 1,600 תושבים שהיוו 13% מכלל המהגרים אליה. מספר המהגרים הגדול ביותר לירושלים הגיע מבני ברק (830), בית שמש (790), תל אביב (710), ביתר עילית (520), אשדוד (440) ומודיעין עילית (330).
חלקם היחסי של החילונים בעיר ירד ב-4%
לבקשת N12, מכון ירושלים בדק את חלקם היחסי של החילונים, הדתיים והחרדים בעיר בהשוואה לעשור האחרון. בעוד שבשנת 2014 עמד חלקם של החילונים והמסורתיים על 33%, השנה ירד חלקם היחסי ל-29% בלבד. בהתאם, האוכלוסייה החרדית עלתה בתוך כעשור מ-43% מתושבי העיר ל-47%.
בשנת 2022: האטה בקצב רכישת דירות בירושלים
בשנת 2022 חלה ירידה במספר העסקאות לרכישת דירה בירושלים, כך עולה מהשוואת הנתונים לשנה שקדמה לה. הירידה במכירות ניכרת הן בדירות של חדר עד שני חדרים והן בדירות של ארבעה חדרים ומעלה. לעומת זאת, בשנת 2022 ניתנו כ-7,300 היתרי בנייה חדשים בעיר, ההיקף הגבוה ביותר עד כה.
התיירות בירושלים עוד מתאוששת מתקופת הקורונה - ועדיין רחוקה מהשיא
בשנה החולפת תפוסת החדרים במלונות בירושלים עמדה על 55%, והייתה גבוהה מהשנה שקדמה לה. עם זאת, התפוסה הייתה נמוכה בהשוואה לשנת 2019 (72%) - השנה שקדמה להתפרצות הקורונה. בעוד שעיר הבירה היא יעד מוביל עבור תיירים בחו"ל, בכל הנוגע לתיירות פנים ירושלים איננה יעד מועדף על ישראלים: רק 8% מהנופשים בארץ בוחרים בירושלים. ההכנסות של מלונות התיירות בשנה זו עמדו על כ-2 מיליארד שקל. מדובר בהתאוששות מאז תקופת הקורונה, אך עדיין מדובר בנתון נמוך ביחס לפדיון ההכנסות של המלונות בשנת 2019.
משה ליאון, ראש עיריית ירושלים, אמר: "ירושלים נמצאת בעיצומה של מהפכה שאותותיה כבר נראים בשטח: העיר בצמיחה והעסקים והתיירות גואים. העיר במקום ראשון בישראל בהתחדשות עירונית, ובתחום הדיור נרשמה עלייה של פי 3 בהיתרי הבנייה החדשים. הרחובות מרהיבים ומטופחים, וצעירים ממרכז הארץ שוב החלו לבוא בשעריה, לצד ענקי היי-טק מהארץ ומהעולם שמביאים תעסוקה איכותית".
ד"ר דוד קורן, מנכ"ל מכון ירושלים למחקרי מדיניות, אמר גם הוא: "השנתון משקף את תמונת המצב בבירת ישראל במכלול היבטים ואת מגמות השינוי לאורך זמן, ומהווה את 'גולת הכותרת' של הפעילות המחקרית של המכון. לאחר שלוש שנות קורונה לא פשוטות, שפגעו באופן אנוש בתיירות הנכנסת לעיר, משמח לראות שירושלים חוזרת בהדרגה למשוך אליה תיירות במספרים שהכרנו לפני פרוץ המגפה".
"במקביל, ניתן לשאוב עידוד ממגמות חיוביות נוספות, למשל העובדה שירושלים היא היעד המועדף על עולים חדשים וכן נתונים המלמדים על התחזקות מטרופולין ירושלים ויצירת קשרי זיקה הדוקים בין ירושלים ליישובים סביבה בהיבטי חיים רבים, ובהם תעסוקה, חינוך, בילוי ופנאי", הוסיף ד"ר קורן.
אדיר שוורץ, יו"ר התעוררות בירושלים, מסר בתגובה: "ירושלים מציגה שיא חדש בהגירה שלילית. תושבי העיר בוחרים לעזוב אותה כי אין להם סיבה טובה מספיק להישאר כאן. הם פשוט קורסים תחת הנטל הכלכלי, עם ארנונה של מנהטן, תעסוקה של פריפריה, מחירי דיור בשמיים, וכאוס תחבורתי חסר תקדים. כל אלה הם תוצר של מדיניות נטולת חזון, שלא מציעה התמודדות אמיתית עם בעיות העומק של העיר ונסמכת על קיבוץ נדבות מהממשלה. ירושלים יכולה להיות העיר הכי טובה בארץ, אם ראש העיר יפסיק להתעסק בגינון ופרחים ויתחיל להשקיע באוכלוסייה היצרנית והליברלית בעיר. אם נמשיך בקצב הזה, ירושלים תהפוך לבני ברק בקרוב מאוד".