שירה גרינברג, הכלכלנית הראשית היוצאת באוצר, נאמה הבוקר (רביעי) בכנס מכון אהרון שהתקיים באוניברסיטת רייכמן ועלתה למתקפה. "לדעתי צריך להסיר לגמרי את האיום על הכלכלה בהיבט של הרפורמה המשפטית. בתקופות שבהן יש אי ודאות כל כך רבה, ודאי שלא נכון להוסיף אי ודאות מקומית". היא התייחסה למי שיחליף אותה בתפקיד: "מקווה שבקרוב ימונה ראש אגף במקומי שיוכל להביע את דעתו המקצועית ללא חשש".
סיקור N12
- בנק ישראל התערב בשוק המט"ח?
- הגרעון מעמיק - ועומד על כ-10.7 מיליארד שקל
- הקיפאון בשוק הנדל"ן הגיע גם לפריפריה
"השיח שלא שם לגמרי לגמרי בצד את הנושא הזה (הרפורמה המשפטית) הוא בעייתי בהיבט הכלכלי - ומייצר אי ודאות שיש לה השלכות משמעותיות", הדגישה גרינברג, "מה שרואים כרגע זה ניצנים - וככל שדברים יקרו ההשפעה יכולה להיות קשה מאוד לכלכלה".
"בג"ץ מנע פגיעה בנשים, אני חוששת"
גרינברג אף התייחסה למשבר בענף ההיי-טק: "הפתרון האמיתי הוא לא שהמדינה תיכנס לפתרונות מימון, הפתרון הוא להסיר את אי הוודאות ולהבטיח את היציבות של ענף ההיי-טק".
בנוגע לשילוב נשים בתפקידי מפתח אמרה: "אני רוצה להזכיר לכולם שמדינת ישראל קיבלה את הציון הנמוך ביותר מכל מדינות ה-OECD בנושא מגדר. אם אנחנו מסתכלים קדימה, על דרישות כאלה ואחרות לשילוב אוכלוסיות בהשכלה הגבוהה תוך הפרדות מגדריות, השתלבות בשוק התעסוקה תוך הפרדות מגדריות. בג"ץ היה מי שדאג למנוע פגיעה בנשים - אני חוששת בהיבטים האלה".
"חשוב לשלב גברים חרדים ונשים ערביות בשוק התעסוקה - וחשוב לעשות את זה בלי דחיקת נשים", הדגישה גרינברג. "אני מאוד מקווה שבקרוב ימונה ראש אגף או ראשת אגף במקומי. זה דבר חשוב, לא לשכוח שיהיה ראש או ראשת אגף חזקים שיוכלו להביע את עמדותיהם המקצועיות ללא חשש".
"מבחן גדול לממשלה"
עוד לפני כן, נאם בטקס סגן הממונה על התקציבים, איתי טמקין: "אנחנו מתמודדים עם בעיה של צמיחת אוכלוסייה בקצב מסחרר, גם באוכלוסייה הכללית. מדובר בעומס אדיר על תשתיות ושירותים חברתיים, ראינו את ה'טיזר' של הפסקות החשמל בחמסין, זה עלול לפגוש אותנו בצורה נרחבת יותר אם לא נתעורר ונטפל בזה. גם האוכלוסייה החרדית תתפוס חלק מרכזי יותר, ועם אותם תמריצי עבודה ועם אותה מערכת חינוך שמייצרת פריון לא גבוה, הדבר הזה יכול להיות דרמטי מבחינת הכלכלה".
טמקין הוסיף: "מדברים הרבה על משקי הבית, ומה עליית הריבית עושה להם, צריך לשים טוב טוב לב לממשלה בשנים הקרובות. הממשלה נהנתה מירידת הריבית, ההוצאות על הריבית נשחקו. אם העמסנו הרבה הוצאות חברתיות והוצאות תשתית בזכות אותה הורדת ריבית, הינה היא עולה לנו חזרה ותתפוס נתחים משמעותיים יותר מהתקציב, זה יכריח בטווח הבינוני או העלאת מיסים או פינוי של הוצאה אחרת מהתקציב, וזה יהיה מבחן גדול לממשלה בהקשר הזה".
אמש בנאומו של הנגיד פרופ' אמיר ירון בכנס, התייחס להיחלשות השקל - ואף הראה שקף שבו קישר בין ההתפתחויות בחקיקה הרפורמה המשפטית והשהייתה - לבין התחזקות והיחלשות המטבע. בגרף ניתן לראות כיצד השקל נחלש בכל פעם שיש אזהרות בנוגע לחקיקה - ומתחזק כשיש פרסומים על התקרבות לפשרה בנושא.