משבר הבנקים בעולם: בנק פירסט ריפבליק בארה"ב קרס ונרכש על ידי ג'יי פי מורגן - מדובר בבנק השני בגודלו שקורס בארה"ב אי פעם, כך לפי הוול סטריט ג'ורנל. הפיקדונות יוצלו במלואם, כולל אלה הלא מבוטחים. בצעד הזה מקווים הרשויות להרגיע את השווקים ולמנוע אי וודאות בקרב הלקוחות.
בתחילה השתלטו הרגולטורים על הבנק, ולאחר הצעות שהגישו שורת בנקים לרכישתו - ג'יי פי מורגן השתלט על הנכסים ופתח אותו מחדש בבעלותו. כל בעלי הפיקדונות קיבלו גישה לכספם בבנק החדש.
על פי הדיווחים, לקוחות הבנק משכו בשבוע שעבר פיקדונות בשווי של למעלה מ-100 מיליארד דולר. הנתון הגבוה על משיכת הכספים עלה על ההערכות - ועורר דאגה בקרב מערכת הבנקאות האמריקנית.
מאז שסיליקון ואלי בנק קרס, כולם התמקדו בפירסט רפבליק וראו בו "החוליה החלשה" במערכת הבנקאות האמריקנית. כמו סיליקון ואלי בנק שקרס ושימש בעיקר את ענף ההיי-טק, גם פירסט רפבליק התבסס על הלוואות שהוא מעניק בריבית נמוכה תמורת כמות גדולה של מזומן שמופקד בו.
המנכ"ל ניסה לשדר יציבות, תוכנית השיקום קרסה
בשבוע שעבר ניסה מנכ"ל הבנק מייקל רופלר לשדר יציבות של המוסד. "חלה האטה במשיכת הפיקדונות בשבועות האחרונות", הכריז. אך על רקע צניחת המנייה החדה, העדיף המנכ"ל שלא לענות על שאלות לאחר הצהרתו הקצרה.
היועצים של הבנק קיוו לשכנע את הבנקים הגדולים בארה"ב לסייע לו. אחת תוכניות השיקום כללה בקשה מהבנקים לקנות אגרות חוב מפירסט רפבליק בריבית גבוהה ממה שנהוג בשווקים. זאת על מנת להחזיר לו את האיזון הכלכלי – מה שיאפשר לו להשיב את ההון שאיבד ממקורות אחרים. ואולם, לבסוף הבנקים לא הסכימו על תוכנית השיקום, הרגולטורים השתלטו על הבנק – והוא השבית את פעילותו לאחר 38 שנים.