בזמן שהממשלה נאבקה לחוקק את המהפכה המשפטית, היא זנחה בצד את המאבק שבאמת חשוב לציבור - יוקר המחיה. בימים האחרונים עלתה לכותרות העלייה החדה שצפויה במחירי החלב, אך המחירים בשורת תחומים זינקו בחודשים האחרונים ובראשם מחירי המזון. אלה הנתונים בשלושת החודשים האחרונים.
לקראת חג הפסח נרשמה התייקרות בשורת מוצרי מזון בעשרות אחוזים ובהם הביצים, מוצרי סוגת כמו סוכר ומלח, סלטי אחלה וזוגלובק ודגי הסלמון. בנוסף, חל זינוק במחירי העופות לאחר שהמשחטות בשוק העלו מחירים לספקים. עליות המחירים לספקים החלו מ-27% ועד 45% לפני מע"מ – התייקרות שהתגלגלה עלינו הצרכנים.
במקביל, חלה עלייה במחירי הירקות שנבעו בין השאר מהורדת שטחי גידול ומחסור בייבוא. בין הירקות שהתייקרו – מחיר הבצל היבש, הפלפלים האדומים והחריפים. גם בחודשים שקדמו לכך עלו מחירי העגבנייה והמלפפון.
בסוף השבוע דיווחנו על זינוק במחירי פירות הקיץ. אחת ההתייקרויות הבולטות היא במחיר הענבים, שמחירם לקילו עלה משנת 2022 מ-30 שקלים לקילו ל-50 שקלים לקילו היום, גם מחיר מלון זינק מ-6 שקלים לקילו לכ-14 שקלים לקילו. מחיר האבטיח עלה מ-8 שקלים לקילו בשנה שעברה ל-11.9 שקלים לקילו כיום. מנכ"ל חברת שיווק פירות הסביר כי העלייה נובעת ממזג האוויר שפגע ביבול וכן התשלום לעובדים ועלויות הקטיף.
ועדת הפיקוח על המחירים במשרד החקלאות הודיעה בשבוע שעבר על התייקרות מחירי החלב והגבינות ב-16%, החל ממחר. בתגובה, חתם שר האוצר על צו שצפוי לצמצם את ההתייקרות בחצי, אך המחלבות מתנגדות למהלך. הבוקר כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון דחוף בנושא - וזימן למשרדו את שר האוצר סמוטריץ' ואת שר החקלאות דיכטר כדי להגיע לפתרון מוסכם בנושא. יו"ר ועדת הכלכלה ביטן כינס גם הוא דיון דחוף בנושא ותקף: "שר האוצר הבטיח לי שהוא יצמצם את העלייה, אבל אני שומע שביוני שוב המחירים יעלו - וזה לא רציני. מציע גם לחרדים להתעשת ולטפל גם ביוקר המחייה".
שכר דירה, הנעלה והלבשה - ומלונות
מנתוני מדד המחירים לצרכן שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה באמצע חודש אפריל, עלה כי שכר הדירה זינק. שוכרים שחידשו חוזה שילמו החודש כ-4.2% יותר על אותה דירה, ושוכרים חדשים שילמו 7.2% יותר על אותה דירה. מנתוני מדד המחירים עולה כי המלונות התייקרו בחודש מרץ ב-6%.
בנוסף, חלה עלייה של 4.1% במחירי ההלבשה וההנעלה, למרות מבצעים ברשתות האופנה לקראת חג הפסח. מחירי החינוך התרבות והבידור עלו ב-0.6% וגם מחירי התחבורה והתקשורת עלו ב-0.2%, בשיעור דומה עלו גם מחירי הבריאות.
בתי הקפה העלו מחירים, מחיר התה גבוה מבחו"ל
גם בבתי הקפה נרשמה עליית מחירים. מחירי ארוחות הבוקר התייקרו לכמעט 100 שקלים לאדם. בין הרשתות שהעלו מחירים: "ארקפה", "לנדוור" ורשת "ארומה", שמחיריה עלו ב-7% בממוצע. ברשתות הסבירו שחומרי הגלם התייקרו, ולכן מחירי המנות עלו משמעותית. עליית המחירים היא חלק ממגמה עולמית, ועדיין – מחירי ארוחת הבוקר בחו"ל הרבה יותר זולות.
בתחילת החודש דיווחנו על המחיר הגבוה של מחירי התה בקרב המותג המוביל בישראל - ויסוצקי. זאת לעומת המותגים המתחרים וגם בהשוואה למחיר של ויסוצקי בעולם. המותג השולט מוכר קופסת תיונים במחיר ממוצע של בין 20 ל-22 שקלים וחצי. באתר של החברה בחו"ל המחיר לצרכן נמוך בכ-12%. לעומת זאת, חבילת תה ירוק של מותגים פרטיים כמו רמי לוי עול בין 6.8 שקלים ל-9 שקלים.