דיוני התקציב לשנים 2023-2024 נפתחו הבוקר (ראשון) בוועדת הכספים שבכנסת. בדיון נכחו בין השאר שר האוצר בצלאל סמוטריץ', ראש אגף התקציבים באוצר וכן שר האוצר לשעבר ליברמן. ראש אגף התקציבים הזהיר מהצניחה בהשקעות, סמוטריץ' הגיב: "זה קורה בכל העולם". 

סיקור N12

שר האוצר התייחס לדוח של מודי'ס: "אני לוקח את זה ברצינות. בסוף בסוף זו לא דרמה גדולה, התחזית ירדה גם ב-2020 וחזרה ב-2022. בסך הכול מי שקורה את חוות הדעת רואה את האמון והאמונה של כלכלני מודי'ס בכלכלה הישראלית. יש בעיקר את המתח החברתי כווקטור משפיע. לצערי מודי'ס מזכירים גם את הסרבנות והשביתה במשק, וכן יש גם התייחסות לרפורמה עצמה. אני לא חושב שכלכלנים הם מומחים גדולים למשפט חוקתי ועשו דוקטורט על המבנה החוקתי של ישראל. אם עלולה להיות פגיעה בכלכלה, ואני לא מאמין שתהיה, זה בגלל קמפיינים של שקרים וניסיון מכוון לייצר סנטימנט שלילי בכלכלה. הרפורמה הזו תעשה טוב לכלכלה בהרבה היבטים. האחריות על הכלכלה הישראלית היא על כתפיי, לא על הכלכלנים של מודי'ס וגם לא אנשי המקצוע באוצר שאני נעזר בהם. האחריות היא עליי". 

ראש אגף התקציבים באוצר יואב גרדוס התריע: "הירידה בענף ההייטק החלה לפני מספר רבעונים, ראינו צניחה בהשקעות, חלק מזה היה צפוי וחלק מזה אמור להטריד אותנו. אנחנו רואים בחודשיים האחרונים קיטון נומינלי בהכנסה ממסים". גרדוס הדגיש: "אנחנו עדיין מעל תחזית ההכנסות שקבענו בתקציב, אבל הקצב הוא קצב של האטה ואנחנו רוצים לראות שהוא חוזר לתחזית ולכן התקציב צריך להיות מאפשר, אך מרוסן". סמוטריץ' השיב: "הירידה בהשקעות בהייטק היא בכל העולם, מצבנו טוב יותר משאר העולם. גם הירידה עכשיו בסטארטפים לא ישפיעו על שנת 2023, אלה תהליכים ארוכים יותר".

ישראל תהפוך לצפופה ביותר במערב, העומס על התשתיות יהיה אדיר

בין השאר הציגו באוצר את הנתונים בנוגע לפריון הילודה בישראל שהוא הגבוה ביותר במערב ומהגבוהים בעולם. הצפי הוא שב-30 השנים הקרובות תהפוך ישראל למדינה הצפופה ביותר במערב, יותר מהולנד, דרום קוריאה ובריטניה. על פי תחזית האוצר, גידול האוכלוסייה יגביר את העומס על התשתיות - יווצר גודש אדיר בכבישים ויהיה קיים סיכון ממשי לאספקת החשמל.

 

התוצאה היא רמת החיים של אזרחי ישראל שנמוכה בהשוואה למדינות המובילות, מבחינת התוצר לנפש שעומד על 44 אלף דולר לאזרח ישראל, לעומת 70 אלף דולר בארה"ב או 77 אלף דולר בשוויץ. 

ליברמן צעק על החרדים: "מנצלים את האוכלוסייה שלכם"

במצגת של האוצר על התקציב שהוצגה בוועדת הכספים עלה נושא השתלבות אוכלוסיות שונות בשוק העבודה ובהם החרדים. על פי נתוני האוצר, קיים חשש כי אי-השתלבות אוכלוסיות תפגע במשק הישראלי בעשורים הבאים: למשק יהיו חסרות כחצי מיליון ידיים עובדות, הפסד התוצר צפוי לעמוד על כ-13% בשנה - וכדי לשמור על רמת השירותים תידרש העלאת מיסים ישירים בגובה כ-16%. 

כשעלה הנושא הטיח יו"ר הוועדה גפני בראש אגף התקציבים גרדוס: "מה יש לך עם החרדים כל הזמן? אם אפשר - עדיף שתדלג על נושאים בעייתיים".

שר האוצר התייחס לנושא: "דווקא כממשלה של המחנה הלאומי, של החרדים, אנחנו יכולים לעשות דברים שממשלות קודמות לא עשו. אנחנו חייבים לטפל בכל החתך על מנת לקבל תוצאה שטובה לכולנו. מי שלומד לומד, ומי שלא צריך להשתלב בשוק העבודה ולהשתלב בפריון גבוה, נשים וגברים". 

שר האוצר לשעבר ליברמן שהשתתף בדיון זעם על חברי הכנסת החרדים: "אתם מנצלים את האוכלוסייה החרדית בצורה הכי צינית, אתה מנצל אותם עד הסוף. אתה מונע מהם השכלה".

"ניכנס חזק לריכוזיות בשוק המזון"

לעניין שוק הדיור ציין סמוטריץ' כי עיקר הסוגייה עוסקת בהיצע וביקוש: "אני מקווה שנצליח גם בעולמות הסרת החסמים וגם בעולמות התמרוץ, כאשר הרבה מאוד בידי ראשי הרשויות והנכונות שלהם. בסוף אנחנו מודדים קצב התחלות בנייה. שמסתכלים על התכנון, אפשר לשמור על קצב של 70 אלף התחלות בשנה, במסגרת כך האתגר הראשי הוא אתגר הריבית, מה שעלול להאט את קצב ההתחלות, חלק מהדברים אנחנו כבר עושים עכשיו - שלא צריך לשלם מאה אחוז של הקרקע כבר בתחילה, אלא 70-30, אנחנו בודקים עוד פתרונות לאתגר, אבל זה יהיה האתגר הגדול שלנו בתחום הדיור".

לחם, חלב, אינפלציה, סופר, קניות, חמאה, יוקר המחייה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
סמוטריץ': ניכנס חזק לריכוזיות במזון והבנקאות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עוד התייחס שר האוצר לריכוזיות בכל הסקטורים ובכל התחומים בישראל: "נעשו דברים טובים בממשלות קודמות, אנחנו עושים עוד דברים בממשלה הזו, ניכנס חזק לריכוזיות בשוק המזון, שוק הבנקאות ותחומים אחרים. יש בחוק הזה לא מעט דברים שעוסקים בזה אבל צריך לעסוק בזה יותר, ונעשה את זה גם אחרי החוק, וזה אחד האתגרים הגדולים שלנו".

"המס הקשה ביותר על האזרח: האינפלציה"

יו"ר הוועדה גפני הצהיר בפתח הדיון: "אנחנו פותחים את דיוני התקציב, מדובר בכלכלה, בנושאים שנוגעים לכל אחד מהאזרחים, לחברות, לעמותות, לכל אחד שעוסק בענייני ציבור. יש לכולנו מטרה - להוריד את יוקר המחייה ומחירי הדירות. כדי לסייע לאנשים ולמשפחות, בכל מה שנעשה".

שר האוצר סמוטריץ' אמר בפתח דבריו: "יש לנו 2 מטרות מרכזיות בתקציב, המשק הישראלי הוא משק חזק, לכן הוא נכנס טוב ויצא טוב ממשברים קודמים, במשבר העולמי הנוכחי אנחנו בצומת, אנחנו נכנסים טוב למשבר הזה, ואני מקווה שכממשלה וקואליציה נדע לנווט נכון את הספינה במים הסוערים - ולצאת מהמשבר הזה גם בצורה טובה ומחוזקים. היעד השני הוא להוריד את יוקר המחייה. המקום של הממשלה להתערב זה במקומות בהם יש כשלים, וכוחות השוק לא יכולים לעשות את שלהם".

קונים בשוק מחנה יהודה, ספטמבר 2022 (צילום: Gil Cohen Magen, AFP via Getty Images)
"להביא תקציב מרוסן שילחם באינפלציה" | צילום: Gil Cohen Magen, AFP via Getty Images

"בתוך התקציב, בגלל סביבת ריבית אינפלציוניות וריבית גבוהה, הצעד הוא להביא תקציב מרוסן שיעזור לנו להיאבק באינפלציה, שהיא המס הקשה ביותר המוטל על האזרחים בכל העולם", אמר שר האוצר, "הצורך להחזיר אותה לסביבתה הטבעית, זה השירות הטוב ביותר שאנחנו יכולים לעשות לאזרחים. עליית הריבית כואבת מאוד לכל אזרחי ישראל, אנחנו צריכים מצד אחד לראות איך אנחנו יכולים לסייע לאזרחים בהחזרים, אבל מצד שני לא לתדלק את האינפלציה כתוצאה מכסף זול. אנחנו גם מתכננים לפתוח את השוק ליבוא וגם לפעול לקידום אלמנטים של הייצור והפיתוח הישראלי. כך מחד אנחנו שומרים על מדיניות מרוסנת - ומצד שני מתואמים עם בנק ישראל כדי לאפשר לו להוריד את הריבית לאזרחי ישראל ואנחנו במקביל פועלים בקידום ופתיחה של אפיקים שונים בשוק".