למרות מחאת ראשי הרשויות: ועדת הכספים אישרה אמש (שני) את סעיף קרן הארנונה, שייכנס לחוק ההסדרים. במהלך הדיון, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' עקץ את האופוזיציה: "אני רוצה לברך את האופוזיציה שעוד יש להם כוח לצעוק עכשיו״. מרכז השלטון המקומי הודיע מוקדם יותר היום כי פרט למערכת החינוך שתחזור לפעילות מלאה, השביתה בשלטון המקומי תימשך לפחות עד יום חמישי.

סיקור N12

סמוטריץ' בירך את יו"ר הוועדה גפני על העברת קרן הארנונה, ואמר: "אני עצוב ומוחה על מילים קשות שנאמרו ללא הצדקה. הרב גפני הוא אמן, היו כאן וויכוחים מאוד נוקבים ותמיד שמרו על כבודו כיושב ראש ועדה וכאחד מוותיקי המשכן. אני חושב שנחצו בדיון הזה שורה של קווים אדומים, אני מתנצל בשם עם ישראל״. חה"כ גלעד קריב השיב לו: "אל תתנצל בשמנו".

גפני עצמו הגיב וכתב: "תם ונשלם! החוק להורדת יוקר הדיור (קרן הארנונה) אושר כעת לקריאה שניה ושלישית בוועדת הכספים. חוק טוב שסוגר פערים בין עשירים לעניים ומטיב עם אזרחי ישראל וזהו גם מבחן משילות לקואליציה שעבר בהצלחה גדולה!"

חה"כ וחברת הוועדה שרן השכל מהמחנה הממלכתי תקפה גם היא: "סמוטריץ׳ חוגג ומיליוני אזרחים ישלמו מכיסם על המסיבה הזו. יום עצוב לאזרחי ישראל".

שר האוצר הבטיח שהממשלה "תטפל בהיצע הדיור באופן אמיתי, ולא עם פלסטרים". מאחורי הקלעים, ראשי הרשויות מבינים שאישור הפרק בוועדת הכספים יוביל למאבק ארוך טווח, ושלא ניתן לתחזק שביתה במערכת החינוך לאורך זמן. כרגע התכנית היא בעיקר לפגוע בפרויקטים שמשמעותיים לממשלה, ובהיתרי הבנייה. השלטון המקומי הודיע כי יחריף את המאבק וינקוט בשלושה צעדים חדשים: תוקפא עבודת ועדות תכנון ובנייה, לא יינתנו היתרים והרשויות יקפיאו הסכמי גג באזורי הביקוש.

מהומה בדיון קרן הארנונה בועדת הכספים (צילום: ערוץ הכנסת)
מהומה בדיון קרן הארנונה בועדת הכספים, ארכיון | צילום: ערוץ הכנסת

"אנחנו מאמינים שאנחנו עושים את הדבר הנכון, אנחנו פעם ראשונה מתמודדים עם בעיית הדיור ולא רק בפתרונות מלאכותיים, סוף סוף באופן אמיתי, אנחנו עושים גם צדק בחלוקת משאבי המדינה, שהשקיעה מאות מליונים, אנחנו נותנים נקודת זינוק טובה לילדים של כולנו", אמר שר האוצר בוועדה. 

הוא הודה לשורה של גורמים, ופנה ליו"ר מרכז השלטון המקומי ביבס: "הגיע איתנו להסכמה כאן בחדר, השיח אתו טייב את החוק הזה, הכניס בו תיקונים נכונים וטובים, אני מבין שכמה ראשי ערים חזקות לחצו עליו, אני לא כועס, חיים ביבס היה שותף מלא בגיבוש הנוסחאות שתכף תצביעו עליהם, אני רוצה לומר תודה לצוות השלטון המקומי שהיו שותפים לטיוב החוק הזה".

 

 

 

אלה השירותים שימשיכו לא לפעול

  • פינוי האשפה
  • קבלת קהל בשירותים מוניציפליים
  • קאנטרים עירוניים, ספריות עירוניות, מוסדות תרבות ומרכזים קהילתיים

בהודעת המרכז לשלטון מקומי שבה הודיעו על המשך השביתה הם תקפו את הממשלה: "לרשויות המקומיות אין שום כוונה לשתף פעולה עם הקרן לגזילת כספי הציבור, ונפנה לערכאות משפטיות. לא תהיה העברת כספים לקרן. לא נסכים להיות חברת הגביה של אוצר מדינת ישראל על חשבון גבם של התושבים שלנו. נמשיך ונעשה כל מה שניתן כדי להשאיר את כספי הארנונה עבור החינוך, הרווחה, התשתיות והתרבות של התושבים שלנו".

התאחדות התעשיינים והתאחדות הקבלנים בוני הארץ, עתרו מוקדם יותר היום לבג"ץ כנגד השביתה ומי שיזם אותה - המרכז לשלטון מקומי והמרכז לשלטון האזורי. העותרים טענו כי "ההשבתה מובילה לפגיעה קשה בעסקים ובעובדים בישראל ובמיליוני האזרחים, שנהפכים בעל כורחם לכלי משחק במאבק הפוליטי של הרשויות". בג"ץ הורה להשיב לעתירה עד היום בשעה 16:00.

על מה הסערה סביב חוק הארנונה?

בפשטות, באוצר רוצים שהעיריות יבנו פחות עסקים - ויותר דירות למגורים. אבל עבור העיריות, התמרוץ הוא הפוך - עבור עסקים אפשר לגבות ארנונה גבוה, ועבור תושבים - פחות. הפתרון שמצא האוצר הוא לדרוש מהרשויות שעל כל שטח עסקי חדש שיבנו - יצטרכו להעביר חלק מהכנסות הארנונה לקרן סגורה. הקרן הזו, לפי התכנון, תעביר מענקים לרשויות חלשות ופריפריאליות שיאשרו יחידות דיור - על מנת לתגמל אותן על הבחירה הפחות רווחית.

 

גפני, יו"ר ועדת הכספים (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
משה גפני, יו"ר ועדת הכספים | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

רק שבשלטון המקומי טוענים שמפתח החלוקה של הקרן - לא בדיוק שוויוני. קודם כל, רשויות חרדיות מאשרות יותר יחידות דיור, ופחות שטחים עסקיים, ולכן מלכתחילה קרן כזו מיטיבה איתן. לשם הדוגמה, עיריית בית שמש תקבל מהקרן 24 מיליון שקלים ב-2028. מהנדסת העיר כתבה בחשבון הטוויטר שלה: "במקום לדחוף לגרון שטחי תעסוקה מדומים, הקרן משלמת כסף עבור יחידות דיור כסף שלא יושת עלינו התושבים, ולא מגיע ממס חדש". בשנת 2027 תקבל בני ברק 2.2 מיליון שקלים ואלעד 1.7 מיליון שקלים.

לעומת זאת, רשויות כמו תל אביב וחיפה עם שטחים עסקיים רבים ישלמו עשרות מיליוני שקלים לקרן הארנונה. רק בשנת 2027 תשלם תל אביב 57 מיליון שקלים וחיפה 31 מיליון שקלים - בשנה שאחריה תיאלץ תל אביב להעביר לקרן 74 מיליון שקלים וחיפה 39 מיליון שקלים.

כמו כן, ביהודה ושומרון רשויות יוכלו רק להרוויח מהקרן. בגלל המצב החוקי של השליטה באזור, באוצר טוענים כי לא ניתן לאסוף כסף מהרשויות במנגנון של קרן הארנונה, ולכן הן יוכלו רק לקבל כספים מהקרן. שר האוצר סמוטריץ' התחייב כי יקזז מהמענקים את מה שהיו אמורות לשלם לקרן, אך גם במצב כזה - אין אף עיר שיכולה להפסיד מהשינוי, רק להרוויח.

ולבסוף, טוענים בשלטון המקומי, ישנן ערים "ליכודיות" שפתרונות נתפרו במיוחד עבורן, בדמות הסכמים או "משחק" עם הקריטריונים. בקואליציה עונים כי אין בסיס לטענות, וכי הרשויות יקבלו את המענקים לפי קריטריונים סוציו-אקונומיים.