45% מהעמותות דיווחו לאחרונה על ירידה בהכנסות מתרומות, בסכום מצטבר של עשרות מיליוני שקלים, כך לפי סקר חדש שנערך בקרב 120 עמותות ממגוון רחב של תחומי פעילות. בסקר שערכה תכנית 'ערך לדרך', המסייעת לעמותות להגיע לעצמאות כלכלית, דיווחו 63% מהנשאלים כי להערכתם הקרע בעם, שהתעורר לאחרונה סביב נושא המהפכה המשפטית, יפגע בכמות התרומות המגיעות מחברות ואנשים בישראל. מתוכם, רבע מהמשיבים מאמינים שהפגיעה תהיה גדולה מאוד. להשוואה, 16% מהנשאלים מאמינים שלא יהיה שינוי - ושיעור דומה מאמינים שיחוו גידול בכמות התרומות מישראלים.
נקודה מדאיגה נוספת היא השפעת השינוי שעבר על החברה הישראלית בחודשים האחרונים על התרומות מחו"ל. 79% מהנשאלים ציינו שצפויה פגיעה קשה עד קשה מאוד בתרומות מחו"ל בעקבות הפילוג בעם והשינויים המוצעים במערכת המשפט, בעוד מחצית מהמשיבים צופים פגיעה קשה מאוד. רק 12% מהמשיבים מאמינים שהתרומות מחו"ל יישארו בשיעור דומה, ו-9% מעריכים שיגדלו.
העמותות נשאלו גם האם הפגיעה בהכנסות מתרומות כבר מורגשת בשטח. לשאלה זו ענו 45% מהמשיבים כי כבר חוו ירידה בסך התרומות, גם מתורמים וותיקים. הנשאלים התבקשו לדווח על הסיבה לירידה בהיקף התרומות - ושם ענו כי הסיבה המרכזית שקיבלו מהתורמים היא חוסר היציבות בישראל.
"אנשים אומרים לנו 'זה לא הזמן'"
"העמותה שלנו מארגנת משחקי כדור לדרי רחוב וחסרי בית - ודרך זה אנחנו מביאים אותם ללימודים ושיקום", מספר ל-N12 אורי שוהם, מנהל עמותת מגרש ביתי. "בחודשים האחרונים התרומות שלנו נחתכו סך הכול בכ-20%. מצד אחד קרנות פילנתרופיות וחברות עוברות לסייע לגורמים שנלחמים למען הדמוקרטיה וזכויות אדם, ופחות לנושאי רווחה", הסביר שוהם. "גם תרומות מאנשים פרטיים נחתכו משמעותית. הרכב הממשלה מעלה יוזמות שפוגעות ביהודים בארה"ב ובבריטניה - והם מספרים שהם מעדיפים לתרום קרוב לבית".
צמצום התרומות, בעיקר כשהוא מגיע יחד עם תמיכה הולכת ונחלשת מצד הממשלה שפועלת בתקציב המשכי, פוגע משמעותית בפעילות. "המשמעות היא שאנחנו נותנים מענה לפחות אנשים. תכניות של התרחבות שרצינו להוציא לפועל השנה, בסוף לא יקרו", שיתף שוהם, "הקשב לנושאי רווחה ירד, גם בקרב מי שהיה תורם ותיק. אנשים אומרים לנו ש'זה לא הזמן'".
נאווה גייזנברג, מייסדת ומנהלת "ערך לדרך", התייחסה לתוצאות: "המשמעות היא שהציבור רחב, בעיקר אוכלוסיות מוחלשות, יתחיל להרגיש פגיעה ברמת הסיוע שאותו הוא מקבל מעמותות. חלק מהסיבות שתורמים מפסיקים לתרום היא שהם מפנים כעת כסף למאבק ברפורמה המשפטית. זוהי הפגיעה הקשה ביותר. אם פעם העמותות היו הבטן הרכה של החברה הישראלית ומי שיש לו אמצעים רצה לתרום, היום יש סוגיה בוערת שרבים מרגישים שהם צריכים לעשות מעשה".