רשות מקרקעי ישראל היא הגוף ששולט כמה מקרקעות המדינה ישווקו מדי שנה, ובכמה כסף. אבל גם בסטארט-אפ ניישן שיטת המכרזים עבדה עד היום בצורה פיזית - אל תוך תיבה. ואז, התחילו השיטות. בתיעוד שפרסמנו אמש (שלישי) ב"המהדורה המרכזית", ניתן לראות את המקרה - שגרם לרשות מקרקעי ישראל לשים סוף לשיטה הקיימת.

בתיעוד, נראה נציג של קבלן גדול בישראל, שמגיע להגיש הצעה למכרז על קרקע. הוא רצה לגלות כמה הצעות כבר הגישו לפניו, כדי לדעת אם להגיש הצעה גבוהה או נמוכה. הקבלן, לקח את הטלפון - והחדיר אותו אל תוך תיבת המכרז, זאת כדי לצלם את מצב המעטפות. רק לאחר מכן, הוא הגיש את ההצעה שלו.

הקרב על הקרקעות
תיעוד: כך ניסה קבלן לרמות במכרז

את התיעוד הזה, העבירו ברשות מקרקעי ישראל לגורמי אכיפת החוק שפתחו בחקירה. אולם, בינתיים החליטו לעבור לשיטת מכרזים דיגיטלית כדי למנוע הטיות כאלה. רביד שמואלי, סמנכ"ל מערכות מידע של הרשות, הסביר: "אין יותר את נושא תיבות המכרזים הפיזיות, אין צורך להגיע באופן פיזי למשרדים של רמ"י. הכול מתבצע מרחוק, בצורה דיגיטלית לחלוטין, מקצה לקצה.

 

רשות מקרקעי ישראל
בעקבות התיעוד - השינוי שצפוי ברשות מקרקעי ישראל

"היו מקרים שבהם נתקלנו באנשים שמנסים לבדוק את מספר ההצעות", שיתף ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל. "כאשר היה מספר הצעות נמוך, נתנו הצעות נמוכות יותר. כאשר מספר ההצעות היה גבוה יותר, נתנו הצעות גבוהות יותר".

"התהליך הזה מהיר, אובייקטיבי, הוא ימנע אפשרות להטיה של מכרזים, הוא חלק מתהליך כולל של טרנספורמציה דיגיטלית ושיפור השירות", הוסיף ינקי. בינתיים, המערכת תתחיל לפעול כבר השבוע. כשמדובר במשאב ציבורי יקר כמו קרקע, כל פרצה שנסגרת משמעה - עוד כסף שנכנס לקופת המדינה ופחות אפשרות לקבלנים לנסות לעבוד על המערכת.