המחאה הכלכלית מתרחבת: 40 כלכלנים נוספים, חלקם בעלי שם עולמי, חתמו היום (שישי) על "מכתב החירום" נגד הרפורמה המשפטית שמקדמת הממשלה. כעת מספר החותמים עומד על 310, בהם זוכה פרס נובל לכלכלה אריק מסקין, חתן פרס ישראל פרופ' מנחם יערי ואחרים.

 "הרפורמה במערכת המשפט מסכנת את הכלכלה הישראלית ועלולה לגרום לירידה בדירוג האשראי של ישראל, לנטישת משקיעים ובריחת מוחות. מחקרים רבים כבר הוכיחו כי קיומו של כוח פוליטי רב בידי הקבוצה השלטת ללא איזונים ובלמים חזקים, עלול להוביל את המדינה לנחשלות כלכלית", נמסר. 

במקביל, ועל רקע מחאת הכלכלנים, ראש הממשלה נתניהו נפגש בצוהריים עם אנשי עסקים בכירים. טרם נמסרה רשימה של הנוכחים בפגישה עם נתניהו. בפגישה הוא אמר להם: "בעיית המשפטיזציה בישראל היא חסם אדיר לכלכלה. הנס הכלכלי הישראלי הוא לא בזכות המשפטיזציה אלא למרות המשפטיזציה הישראלית שהיא מהגרועה בעולם המערבי. הרמת המגף הבירוקרטי-משפטי תזניק את הכלכלה הישראלית כמו קפיץ, בין 1-2% לתל״ג".

ראש הממשלה הוסיף עוד כי "הבנק העולמי קבע שישראל מדורגת במקום ה-75 בעולם באכיפת חוזים מכיוון שלמרות שחוזה הוא חוקי ומוסכם בין הצדדים שחתמו עליו, בית המשפט יכול לקבוע שהוא לא סביר - דבר שלא קיים ברוב הדמוקרטיות בעולם".

נתניהו נפגש עם אנשי עסקים על רקע מחאת הכלכלנים
נתניהו נפגש עם אנשי עסקים על רקע מחאת הכלכלנים

"ההצלחה הגדולה של כלכלת ישראל היא לא בגלל המשפטיזציה אלא למרות המשפטיזציה. זה ש״הכל שפיט״ זה חסם לעסקים שלא קיים בשום מקום בעולם המערבי. כל מי שמשקיע בישראל אומר את זה ויש אלפי משקיעים שלא הגיעו לישראל בדיוק בגלל זה. אתם גם יודעים עד כמה המשפטיזציה מעכבת את העסקים שלכם. לכן הרפורמה המשפטית רק תסייע לכלכלת ישראל ולעסקים בישראל". 

נתניהו המשיך ואמר כי "ההוכחה הכי טובה לכך שהמשפטיזציה מעכבת את הכלכלה היא העיכוב במשך שנים בהוצאת הגז מהמים. הצעד הזה הביא מיליארדים לקופת המדינה והביא לאזרחי ישראל ולעסקים בישראל את מחירי החשמל הנמוכים במערב. אבל הוצאת הגז מהמים התעכבה במשך שנים בגלל משפטיזציה מיותרת, אני אישית הלכתי לבית המשפט העליון ונאבקתי על הוצאת הגז. הדבר הזה הוא חסם לכלכלה. תהליכים משפטיים בישראל לוקחים כפול זמן ממקומות אחרים כי הכוח הוא בלתי מוגבל". 

"הרפורמה של השר לוין תתקן את זה ותסייע לכלכלה. היא תביא את ישראל למקום טוב מאוד בין רוב מוחלט של הדמוקרטיות בעולם. עצמאות בית המשפט תישמר במערכת של איזונים ובלמים שקיימים בכל המדינות. לא רק שהרפורמה לא תפגע בכלכלה, היא תזניק אותה", חתם ראש הממשלה נתניהו. 

"מכתב החירום" של הכלכלנים

ביום רביעי חתמו מאות כלכלנים על המכתב. הכלכלנים, בהם זוכי פרס נובל ופרופסורים מכל הקשת הפוליטית, התריעו מפני פגיעה חמורה בכלכלה הישראלית: "קיומו של כוח פוליטי רב בידי הקבוצה השלטת ללא איזונים ובלמים חזקים, עלולים להוביל את המדינה לנחשלות כלכלית". הדברים מגיעים בהמשך לאזהרת נגיד בנק ישראל לראש הממשלה מפני פגיעה אפשרת בדירוג האשראי של ישראל בעקבות הרפורמה.

מסיבת העיתונאים של ביבי נתניהו ובצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מסיבת העיתונאים של ביבי נתניהו ובצלאל סמוטריץ' | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
 פרופ' מנחם יערי (צילום: מארק ניימן, לע"מ)
פרופ' מנחם יערי, חתן פרס ישראל לכלכלה. בין החותמים על המכתב | צילום: מארק ניימן, לע"מ

המכתב מהווה יוזמה ראשונה שמאגדת חותמים מרוב מכריע של אנשי מקצוע בתחומי הכלכלה ומנהל העסקים ומשקפת הסכמה חוצה קווים אידיאולוגיים וכלכליים ברורים. לדברי החותמים, הכלכלה הישראלית זוכה להערכה רבה בעולם, בין השאר בשל מערכת משפט חזקה ועצמאית, ופגיעה במערכת המשפט עלולה לגרום לנזק חסר תקדים בכלכלת ישראל.

החברה הראשונה שהודיעה: מוציאים את הכסף מישראל

עינת גז, המייסדת והמנכ"לית של פאפאיה גלובל, הודיעה אתמול כי תוציא את כל כספי החברה מישראל בעקבות דברי נתניהו במסיבת העיתונאים ביום רביעי, ו"חוסר הוודאות" הכלכלי לדבריה במדינה נוכח המהפכה המשפטית. למעשה, חברת התוכנה הישראלית היא הראשונה שמודיעה על צעד כזה.  

 

בציוץ שפרסמה בטוויטר כתבה גז כי "בעקבות ההצהרות של ראש הממשלה נתניהו כי הוא נחוש להעביר רפורמות שיפגעו בדמוקרטיה ובכלכלה, קיבלנו החלטה עסקית בחברת פאפאיה גלובל להוציא את כל כספי החברה מישראל. ברפורמה המתגבשת, אין שום ודאות כי אנו יכולים לנהל פעילות כלכלית בינלאומית מישראל, זהו צעד עסקי כואב אך מתבקש".