משרד האוצר פרסם הבוקר (חמישי) את טיוטת תקציב המדינה לקראת אישורו בממשלה מחר. עם זאת, השרים עדיין לא מסכימים לתקציבים שהוקצו למשרדיהם - וקרבות צפויים עד יום שישי לפנות בוקר. מקורות המעורים במשא ומתן אמרו ל-N12: "מעולם לא היינו רחוקים כל כך מהסכמות ערב אישור התקציב".
סיקור N12
- הדד-ליין מתקרב – אך השרים עדיין לא מסכימים על התקציב
- ארנונה, מיסים ויוקר מחיה: כל מה שמעניין בטיוטת חוק ההסדרים
טיוטת תקציב המדינה שהועברה לשרים כוללת מסגרת תקציבית של כ-465 מיליארד שקלים ב-2023, וכ-487 מיליארד שקלים ב-2024. התקציב יובא לאישורה של הממשלה בישיבה שתתחיל מחר ב-11:00 וצפויה להימשך כ-24 שעות. במהלכן, יצטרכו באוצר "לרצות" את השרים, עד שאלה יסכימו להצביע בעד התקציב.
המשרדים שזוכים לתקציב הגבוה ביותר הם משרדי החינוך והביטחון, כשהחינוך יזכה ל-74 מיליארד שקלים ב-2023 ול-78 מיליארד שקלים ב-2024. בביטחון לעומת זאת יושקעו 60 מיליארד שקלים ב-2023 ו-61 מיליארד שקלים ב-2024. בשני המשרדים, ההוצאות על השכר תופסות נתח גבוה מהתקציב.
קרב משמעותי צפוי בין אנשי האוצר לאנשיו של שר הביטחון יואב גלנט. תקציבו של משרד הביטחון הוגדל בהצעת התקציב שהועברה לשרים ב-0.7%, מההגדלות הנמוכות ביותר בכל הממשלה. בשבועות האחרונים מתחולל קרב סמכויות בין שר האוצר סמוטריץ' לבין שר הביטחון גלנט, ויש מי שחששו שיזלוג גם לדיוני התקציב. אם לשפוט לפי הצעת האוצר, היריבות בהחלט משתקפת במספרים. במהלך היום צפויות להתקיים מספר ישיבות מו"מ בין צוותי המשרדים, כשהשר גלנט שואף להגדיל משמעותית את תקציב משרדו.
הסכום שמשרד האוצר הקציב למערכת הביטחון הוא 59 מיליארד שקלים, בדומה לתקציב שהיה בשנה שעברה. אולם, במשרד הביטחון מעוניינים שהתקציב יעמוד על 70 מיליארד שקלים - הפרש של 11 מיליארד שקלים. התוספת מבוקשת בשל דרישת הממשלה להאיץ את המוכנות לתקיפה באיראן, מוכנות להתפתחות והסלמה ביהודה ושומרון, ירושלים, עזה וגם בזירות הפנים. כל אלה, מעלים את הדרישה התקציבית לכזו שלא הייתה הרבה שנים.
בן גביר ורגב נאבקים על תקציב נוסף, גולדקנופף רשם הישג
שרים נוספים שעדיין מנהלים משא ומתן קדחתני על תקציב משרדם הם שר הביטחון הלאומי איתמר בן גביר, שדורש הקמת משמר לאומי מתוקצב, הוא מעוניין ב-14 מיליארד שקלים לשנתיים הקרובות. גם שרת התחבורה רגב מעוניינת בתוספת, לאחר שתקציב הליבה של משרדה חווה קיצוץ בתקציב 2023. במהלך הדיונים באוצר נטשו נציגי משרד התחבורה, ובמקביל נכנסה השרה רגב לשוחח עם ראש הממשלה.
משרד שדווקא יכול להיות מרוצה מאוד מהצעת האוצר הוא משרד הפנים, שהצליח להרחיב את המסגרת התקציבית שלו ב-211% מהשנה הקודמת, בין היתר מאחר שמדובר בשנת בחירות ברשויות המקומיות. גם שר הבינוי והשיכון גולדקנופף הצליח להביא הגדלה תקציבית משמעותית של 37%. לשם השוואה, תקציב משרד הרווחה גדל ב-2% בלבד.
התקציב יובא מחר לאישור הממשלה, בישיבה שצפויה להתחיל בשעות הבוקר ולהמשיך אל תוך הלילה. עדיין לא קרה מקרה בו הממשלה לא אישרה תקציב במועד שנקבע לכך, ואם זה לא יקרה, יהיה מדובר בדגל אדום בוהק למצב הכלכלה הישראלית. עד יום שישי בבוקר, צפויה הצעת התקציב להשתנות, עד שהשרים יאשרו את התקציב שהוקצה למשרדיהם.