הרפורמה המשפטית והשלכותיה על הכלכלה בישראל מעוררים עניין ברחבי העולם. שורת עיתונים כלכליים מובילים בעולם ובראשם בלומברג, הפיננשל טיימס והאקונומיסט מסקרים את הנושא בהרחבה - ומתריעים: "ישראל עלולה להפוך לדמוקרטיה לא-ליברלית, נתניהו צריך להיזהר".
"מערכת קלה למושחתים": פיננשל טיימס
"הדמוקרטיה הליברלית באה לישראל - הרפורמות המשפטיות שמציעה הממשלה נראים כמו ניסיון לקבל יותר כוח", קבעה כותרת הפיננשל טיימס. בהמשך התריעו: "הסכנה הכלכלית הגדולה שנוצרת על ידי דמוקרטיה לא ליברלית, כזו שניתן לראות בשורת מדינות אחרות, היא יצירת 'קפיטליזם בין מקורבים'", כתב הפרשן הכלכלי מרטין וולף, "בכאלה מערכות, למושחתים קל יותר להצליח בפוליטיקה, בממשלה, במשפט ובעסקים. בהמשך זה מפחית את המוטיבציה של כניסת שחקנים חדשים לכלכלה, כי הם אלה שהכי נסמכים על מערכות משפט ובירוקרטיה עצמאיות".
וולף הסביר: "הכוח נמצא אצל השחקנים המקומיים, בעוד השחקנים הזרים שרוצים להיכנס למערכת (הכוונה לכלכלה הישראלית) תלויים בשלטון החוק". בסיום הכתבה חתם וולף: "בנימין נתניהו חייב לחשוב פעם נוספת לפני שהוא עושה נזק בלי הפיך".
"השקל הוא המפסיד הגדול": בלומברג
בכותרת הראשית של האתר Bloomberg Middle East נכתב אתמול: "השקל הוא המפסיד הגדול כשהפוליטיקה הישראלית מכבידה על השוק", בהמשך נכתב: "התנודות בשקל חדות והוא יכול להמשיך ולהיחלש". עוד נכתב בבלומברג כי סיטי גרופ, אחד מהבנקים הגדולים בעולם, מעריך שיהיה פיחות נוסף בשקל (פתח בפוזיציית לונג) - בבנק מעריכים שהדולר יגיע ל-3.95 שקלים. המשמעות היא שהבנק מהמר למעשה נגד השקל, וצופה שמצבו רק יחמיר.
דיווח בבלומברג הוא לא עוד כותרת בעיתון שולי על הרפורמה, או תמונה שצוברת תאוצה ברשתות החברתיות מהפגנה כזו או אחרת. המשקיעים בעולם טובים בלהעריך סיכון כלכלי, אבל נמנעים מלהעריך סיכון פוליטי - משהו שהם לא מבינים בו. הם נסמכים לשם כך על עיתונים כלכליים מהימנים, כמו בלומברג, שזוכה לתפוצה אדירה בעולמות הפיננסיים. אם המשקיעים יהססו להשקיע בישראל, השקל עלול להידרדר משמעותית.
"ויכוח רעיל": אקונומיסט
"הרפורמה המשפטית עלולה לבשר רעות לישראל", זעקה כותרת האקונומיסט. בפתיחת המאמר התייחסו ליו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן: "הוא אחראי לדחוף קדימה שינוי קיצוני במערכת המשפט". בהמשך נכתב: "מאז שממשלת נתניהו החדשה נכנסה לשלטון בדצמבר 2022, צף בישראל ויכוח רעיל בנוגע לעוצמתו של בית המשפט העליון".
בעיתון הסבירו את עמדות שני הצדדים: "תומכי הרפורמה טוענים כי לאחר עשורים של 'דיקטטורה משפטית' שכפתה את ערכיה השמאליים, כעת יחזירו את הדמוקרטיה לישראל. מנגד, טוענים המתנגדים כי הרפורמה מהווה איום על אופייה הדמוקרטי של ישראל ומסכנת את שלטון החוק. אבל זה ברור שהקונפליקט הוא יותר מאשר על תפקידם של השופטים ובית המשפט העליון, אלא שני הצדדים מתווכחים על הדרך שבה הם רואים את אופייה של ישראל".
"בדרך לדמוקרטיה לא ליברלית?": הניו-יורקר
בכתבה שעסקה בשר לביטחון לאומי בניו-יורקר וכותרתה: "איתמר בן גביר - שר הכאוס של ישראל" - הוצגה בפתיח הרפורמה המשפטית והסערה שהיא מעוררת בישראל. "כמה שבועות לאחר השבעתה, ממשלת נתניהו הציגה את השלב הראשון ברפורמה המשפטית שנועדה להחליש את בית המשפט העליון – ולהפוך את הממשלה לחסינה במידה רבה מפיקוח", נכתב.
בניו-יורקר הוסיפו: "מחוקקים ימנים בממשלה העלו הצעות כאלו בעבר, אך מה שהשתנה, כך טוענים המתנגדים, הוא שנתניהו הפך לנאשם בתיקים פליליים. בהסרת הבלמים על הרשות המבצעת, ישראל עלולה להצטרף לדמוקרטיות הלא ליברליות כמו הונגריה ופולין".