פרופסור דניאל כהנמן, החוקר בעל השם העולמי שזכה בפרס נובל לכלכלה, מביט מהצד בחרדה. "אני היום יותר מודאג מאשר במלחמת יום הכיפורים", הוא אומר בחשש בריאיון ל"תוכנית חיסכון". מה שמטריד את כהנמן יותר מכל הוא המהפכה המשפטית שהממשלה מקדמת - זו שכבר הובילה לאזהרה מצד נגיד בנק ישראל, עוררה מחאה בעולם ההיי-טק והעלתה את מפלס הדאגה גם אצל סוכנויות דירוג האשראי הבין-לאומיות.
"מבחינתי זה כמעט סוף העולם, זה סוף המדינה כמו שאני הכרתי אותה", אומר כהנמן בן ה-88, שזכה בפרס נובל לכלכלה ב-2002 על מחקריו הרבים בכלכלה התנהגותית קבלת החלטות. "ניסיתי להשוות אם הייתי יותר מודאג ב-1973 והתשובה - אז הייתי פחות מודאג, היום יותר. אני דואג למהותה של המדינה".
וכהנמן מפרט: "מה שעומד לקרות - זאת לא המדינה שבה אני גדלתי, זאת לא המדינה שהנכדים שלי ירצו לחיות בה. כאשר הרשות המבצעת משתלטת על הרשות המשפטית, זה מנציח את השלטון של כל מפלגה שתהיה. זה סוף הדמוקרטיה, אין ספק".
לדבריו, "ישראל מצטרפת להונגריה, טורקיה, ופולין - מועדון מאד מכובד של בעצם של דיקטטורות שמתחזות לדמוקרטיה. התהליך מתחיל בחיסול המערכת המשפטית כמערכת בלתי תלויה והוא ממשיך עם העיתונות וחופש הפרט - זה הכיוון".
כהנמן, שגם קיבל ב-2013 את מדליית החירות הנשיאותית מברק אובמה, מסביר: "בדמוקרטיה, המערכת המשפטית היא בלתי תלויה ובסופו של דבר יש לה את המילה האחרונה לפירוש החוק. זה לא רוב של 61 מול 54, זה לא רוב שקובע". לדבריו, בשביל ששלטון יוכל להתחלף יש צורך בדמוקרטיה: "מי שמבטיחה את זה היא המערכת המשפטית. אני לא מבין איך אפשר לטעון אחרת. זה לא תיקון בעיניי, התיקון הזה - הוא הרס הדמוקרטיה".