פגישת האזהרה: כ-15 בכירים במשק הישראלי נפגשו שלשום (רביעי) עם שגריר ארצות הברית בישראל טום ניידס והשמיעו באוזניו את החששות שלהם מפני השלכות הרפורמה המשפטית. חלק מהדוברים התבטאו בחריפות וטענו: "זו תחילת הסוף של הדמוקרטיה הישראלית". אחרים הזהירו כי החקיקה עלולה לפגוע בדירוג האשראי ולהקטין את ההשקעות הזרות.
צמרת הקהילה העסקית בישראל מקיימת עם ניידס פגישות מידי מספר חודשים. הישיבה, שנערכה בבית סגנית השגריר בהרצליה, תוכננה זמן רב מראש - אך עסקה בעיקר ברפורמה המשפטית בשל האירועים האחרונים. בין היתר השתתפו בישיבה מנכ"ל בנק דיסקונט, יושבת ראש ישראכרט, מנכ"ל פרטנר, מנכ"לית לאומי לשעבר, מנכ"ל צק פוינט ומנכ"לית אל על.
חלק מהבכירים הביעו בפגישה אכזבה מכך שלתפיסתם, ראש הממשלה לא מתייחס ברצינות לאזהרות של הנגיד, שנפגש בשבוע שעבר בדאבוס עם מנהלים בסוכנויות הדירוג הבין-לאומיות. 2 מתוך 15 הבכירים שהשתתפו בפגישה, אמרו שהם סבורים שלרפורמה לא תהיה השפעה מרחיקת לכת על הכלכלה בישראל. הרקע לישיבה – חשש שהשגריר לא לגמרי מבין עד הסוף את ההשלכות של הרפורמה על המשק הישראלי ואת מהות החקיקה.
חברות ההיי-טק יוציאו את כספן מישראל?
הערב פרסם שרדול שה, מקרן אינדקס, ממשקיעי ההון סיכון הידועים בעולם והמשקיע הגדול ב-Wiz, התבטאות חריגה על המצב בישראל. "אנו מגנים את הרפורמה המוצעת בישראל שתעודד אפליה ותאיים על הדמוקרטיה. חשוב שחברי קהילת הטק העולמית ישפיעו וישמיעו את קולם", כתב.
מוקדם יותר אמש, עינת גז, מנכ"לית היוניקורן פאפאיה גלובל, הצהירה שתוציא את השקעות החברה מישראל. "בעקבות הצהרות ראש הממשלה נתניהו כי הוא נחוש להעביר רפורמות שיפגעו בדמוקרטיה ובכלכלה, קיבלנו החלטה עסקית בחברה להוציא את כל כספיה מישראל". במקביל, שתי קרנות ההון סיכון של טל בר נח, שמנהלות יחד 250 מיליון דולר, הודיעו למשקיעים על הכוונה להעביר את פעילות הקרן מחשבונות בישראל לחו"ל.
שלשום ערכו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' מסיבת עיתונאים, על רקע אזהרות נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מפני ההשלכות הבין-לאומיות של המהפכה במערכת המשפט. "אני שומע חשש בנוגע להשפעת הרפורמה המשפטית על החוסן הכלכלי שלנו, אני רוצה להעמיד דברים על דיוקם - האמת בדיוק הפוכה", אמר נתניהו. "הצעדים שלנו לא רק שלא יפגעו בכלכלה, אלא יחזקו אותה".
מסיבת העיתונאים התקיימה יום אחרי פגישה בהולה שנערכה בין נתניהו לבין נגיד בנק ישראל. במהלך הישיבה, שוחחו השניים על הדאגה הבין-לאומית מהעברת הרפורמות במערכת המשפט. הפגישה התרחשה על רקע המחאה בענף ההיי-טק וגם האזהרות של נגידים ובכירים לשעבר בנושא.
פרופ' אמיר ירון סיפר כי נציגי חברות דירוג האשראי הביעו התעניינות ודאגה מהתוצאות האפשריות של המהלך, והסביר לנתניהו מה עלולות להיות ההשלכה של הורדת דירוג אשראי. נתניהו לא הביע בפגישה נכונות לסגת מהתוכנית המשפטית, אך עלו במהלך הפגישה כמה רעיונות להרגעת סוכנויות הדירוג. בתום הפגישה נמסר כי "במהלך הפגישה סקר הנגיד את מצב הכלכלה הישראלית ואת האתגרים העומדים לפניה, גם המקומיים וגם בפרספקטיבה בין-לאומית".