חברת כרטיסי האשראי כאל תופרד מבנק דיסקונט, כך החליט הבוקר (חמישי) שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. השר קיבל את המלצת הוועדה שמונתה על ידי הממשלה היוצאת, ומטרתה הייתה לבחון דרכים להגביר את התחרות במערכת הפיננסית בישראל. בהתאם לקבוע בחוק, העביר השר את טיוטת התקנות לנגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, שנתן להן את הסכמתו, וכעת יעביר השר את התקנות לאישור ועדת הכספים.

שר האוצר מסר כי מדובר בחלק מהמדיניות הרחבה שלו, שמטרתה הגדלת התחרות. השר הודיע במקביל שבכוונתו לפרסם תזכיר חוק שיבטל את החובה על הבנקים לצמצם את מסגרות כרטיסי האשראי ללקוחות, לאור מסקנות הוועדה כי התרומה של הצעד הזה לקידום התחרות קטנה ביחס להיקף הפגיעה האפשרית בצרכנים.

חברי הוועדה, למעט המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, שהיה בדעת מיעוט, המליצו להנמיך את הרף הקבוע בחוק להגדרת "בנק בעל היקף פעילות רחב", באופן שיחייב את בנק דיסקונט להיפרד מאחזקותיו בחברת כאל. לפי ממצאי הוועדה, הפרדה בין חברות האשראי והבנקים הגבירה את התחרות וצמצמה את הריכוזיות במערכת הבנקאית.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' (צילום: רונן חורש, לע"מ)
השר הכריע: יפריד בין הבנק לחברת האשראי | צילום: רונן חורש, לע"מ

הוועדה מצאה שהגב של דיסקונט אפשר לחברת האשראי כאל להתחרות באופן לא הוגן בחברות האשראי האחרות ולהציע שירותי אשראי במחירים נמוכים באופן חריג, זאת בעוד ששירותים בנקאיים אחרים הוצעו ללקוח במחירים גבוהים ולא תחרותיים. מכך הסיקו שההתחברות לדיסקונט לא תרמה להגברת התחרות וצמצום הריכוזיות.

כמו כן, לאור רכישת חברת האשראי מקס על ידי חברת הביטוח כלל, וכן ההצעה של חברת הביטוח הראל לרכישת ישראכרט, השר הודיע שבכוונתו למנות בנושא צוות משרדי שיבחן את נושא השליטה של הגופים המוסדיים בחברות האשראי. הצוות, בראשות הממונה על התקציבים, בשיתוף עם היועץ המשפטי במשרד האוצר והממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, יבחן את התחום באופן רוחבי, תוך התייעצות עם המאסדרים הרלוונטיים, ויגיש את המלצותיו בעניין בשבועות הקרובים. בנוסף, בכוונת השר להתייעץ עם נגיד בנק ישראל בנושא.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ': "הפרדת כאל מדיסקונט תוסיף שחקן חדש לשוק האשראי שיתרום להגברת התחרות על משקי הבית והעסקים. צעד זה, בשילוב צעדים נוספים שנביא בקרוב, יוביל לשוק אשראי תחרותי ויתרום לצמיחת המשק".

מבנק דיסקונט נמסר בתגובה: "ההחלטה להפריד את כאל מדיסקונט, שעדיין טעונה את אישור ועדת הכספים של הכנסת, שגויה, ובוודאי שלא תגביר את התחרות במערכת הבנקאית. עם זאת, קבוצת דיסקונט תמשיך לייצר ערך משמעותי לבעלי המניות שלה גם נוכח החלטה זו".