בית המשפט העליון קיבל היום (שלישי) את הערעור של חברת תנובה – והיא לא תשלם פיצויים. החברה עתרה נגד החלטת בית המשפט המחוזי שקבע בשנת 2020 כי עליה לפצות את הצרכנים במיליוני שקלים בגין מחיר גבוה ולא הוגן לגבינת קוטג'. העליון ביטל את החלטת המחוזי וקבע: "לא הוכח כי מחיר תנובה לקוטג' גבוה משמעותית מזה שהיה נקבע בתנאי תחרות".

בשנת 2011 הוגשה תביעה ייצוגית נגד תנובה על כך שהיא מוכרת גביעי 250 גרם של קוטג' 5% ו-9% במחיר מופרז - והפרה את חוק ההגבלים העסקיים מכוח היותה מונופול. השופטת אסתר שטמר קבעה אז כי על תנובה לפצות את הלקוחות ב-16 מיליון שקלים שיועברו לקרן לקידום תחרות כלכלית. 

בהחלטת בית המשפט העליון נקבע כי מבחן העלויות שערך המחוזי אינו מלמד על "פער משמעותי" בין מחיר הקוטג' של תנובה לעלויות ייצורו. בנוסף, בנוגע להשוואה בין שיעורי רווחי תנובה מקוטג' לבין השיעור הממוצע של רווחי החברות הזרות, שעמד על 12.1%, קבע העליון כי טענה זו שרווחי תנובה גבוהים בהרבה - לא נומקה כלל. בין היתר, כי לא הוצגו נתונים על פעילות החברות הזרות או סביבת השווקים שבהם הן פועלות.

מפעל תנובה ברחובות (צילום: יוסי זליגר, פלאש 90)
המפעל של תנובה. ארכיון | צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

תנובה הורידה את מחיר הקוטג' בעקבות המחאה החברתית ב-2011

בהחלטת העליון נכתב כי לא מספיק לקבוע חוסר הוגנות של מחיר הקוטג' שנקבע. צוין כי הצרכנים בחרו לרכוש קוטג' תנובה בתקופת התביעה, על אף שהיו יכולים לרכוש קוטג' מהמתחרות, שסיפקו כ-30% מהקוטג' בשוק. כמו כן, מאז שנת 2006 מוצרי קוטג' תנובה היו נתונים לפיקוח מחירים, לכן, קיומו של רגולטור ייעודי הוא שיקול רלוונטי להכרעה. לבסוף, בעקבות המחאה החברתית ב-2011 הורידה תנובה מיוזמתה את מחירי הקוטג' שנותרו נמוכים עד מועד מתן פסק הדין המחוזי ב-2020.

בסיכום פסק הדין ציין בית המשפט העליון כי "השימוש בעילת המחיר המופרז צריך שייעשה באיפוק ובריסון, במיוחד במסגרת תובענות ייצוגיות. הניסיון לקבוע מהו מחיר גבוה במיוחד ובלתי הוגן כרוך בקשיים משמעותיים שאינם ניתנים לפתרון בכלים משפטיים בלבד".

חברת תנובה יוצגה על ידי צבי אגמון ממשרד אגמון עם טולצ'ינסקי וטל אייל-בוגר ממשרד פישר (FBC). עורכי דין נוספים בתיק היו עוה"ד יונתן קהת וחנן סידור מאגמון עם טולצ'ינסקי ועוה"ד נבו שטרית וענבל סטרול ממשרד פישר (FBC).

עו"ד צבי אגמון ממשרד אגמון עם טולצי'נסקי ועו"ד טל אייל-בוגר ממשרד פישר (FBC) מסרו: "בית המשפט קיבל את ערעור חברת תנובה בעניין תביעת בית המשפט המחוזי לפיה תנובה קבעה מחיר מופרז לקוטג'. בית המשפט קיבל את כל טיעוני תנובה וקבע אמות מידה זהירות ומאופקות לשימוש בעילה של מחיר מופרז".