פרסום ראשון: בנק ההשקעות ג׳יי פי מורגן פרסם היום (שישי) דוח שבו קבע באופן כי רשמי כי הסיכון להשקעות בישראל עולה על רקע המהפכה המשפטית. זאת, ימים ספורים בלבד לאחר שטענו לכאורה כי המהפכה לא צפויה להחליש את כלכלת ישראל בשנים הקרובות. כעת הם מתנערים מהדוח הקודם שהדהד ראש הממשלה נתניהו, ומבהירים כי קיים פוטנציאל לתקופה ממושכת של חוסר ודאות מוגברת בישראל לצד פרמיית סיכון גבוהה.

עוד ציינו בדוח כי התנודתיות של הנכסים בישראל גדלה במיוחד לאחרונה, בעקבות חידוש המתחים הגיאו-פוליטיים וכן גם החששות מהמהפכה המשפטיתהמסמך שפרסם בנק ההשקעות כולל השוואה בין מצבה של ישראל למצב בפולין והתראה על חשש מפגיעה בדירוג האשראי. הדוח נשלח הלילה למשקיעים ולקוחות ברחבי העולם עם הבהרה שזו העמדה הרשמית של הבנק.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ויריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חוששים מפגיעה בדירוג האשראי - ועורכים השוואה בין ישראל לפולין | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בג'יי פי מורגן מבהירים כי לצד האזהרה, יש לקחת בעירבון מוגבל את השפעות ההתלקחות גיאו-פוליטית בישראל. עוד הם מסבירים שהאזהרה פורסמה עקב השינוי בכמות האזהרות והסיכונים שדווחו. על רקע השלכותיה האפשריות של המהפכה המשפטית על ההשקעה והצמיחה בישראל, בבנק עורכים בימים אלה השוואה מול מערכת המשפט של פולין ובודקים את התנודות שחלו בכלכלתה מאז שנת 2015. לדוח התלוותה הבהרה חד משמעית כי זו העמדה הרשמית של הבנק.

הודעה זו מגיעה ימים ספורים לאחר ששני בנקי ההשקעות האמריקנים, ג'יי פי מורגן וגולדמן זקס, שלחו דוחות סיכום למשקיעים והעבירו מסר מרגיע לאחר פגישה עם שורה של אנשי עסקים בישראל. בהודעתם אז כתבו כי השקל ימשיך להיחלש - ללא קשר למהפכה המשפטית הצפויה. כמו כן, כתבו שאם תהיה משיכת כספים זרים מהארץ לא נרגיש את זה בקרוב. 

היום מבהירים נציגי הבנק את עמדתם הרשמית במסמך הבהרה שנשלח למשקיעים וללקוחות - בהם שי וינינגר, מייסד למונייד ופייבר, שתיהן חברות יוניקורן שנסחרות בבורסה האמריקנית. במכתב ההבהרה צוין כי "בעקבות הפיאסקו שנבע מאנליסט מסחר של ג'יי פי מורגן, רצינו לשתף את עמדת הבנק על הרפורמה המשפטית המוצעת". משמע לדבריהם: מסר ההרגעה שפורסם לפני כמה ימים לא משקף את עמדתו הרשמית של הבנק. 

"כלקוח ותיק של בנק ההשקעות ג׳יי פי מורגן, וכמי שקורא באופן שוטף את דוחות הבנק, הופתעתי מפרסום ה'דו"ח' שפרסם ראש הממשלה לפני כמה ימים", הבהיר שי וינינגר, מייסד היוניקורן למונייד, בעקבות הפרסום: "הדו"ח שכביכול מבטל את אזהרות הכלכלנים, המומחים וההיי טק לא דומה לאופן שדו״חות רשמיים נשלחים מהבנק. מבדיקה פשוטה ביותר שביצעתי מול הצוות הבכיר של JPM, עולה כי המייל אותו הציג רוה״מ, נשלח ממקור לא רשמי, וכן הבנק אינו עומד מאחורי המסמך".

עוד הוסיף: "היום קבלתי את הדו״ח הרשמי של הבנק, שמזהיר כי ישנה הצתה של אי יציבות כלכלית משמעותית בעקבות חשש משקיעים מהחלשת בית המשפט, וסיכון הדמוקרטיה הישראלית. הדו״ח האמיתי מזהיר מפני ירידה בהשקעות זרות, חוסר יציבות פוטנציאלי של מוסדות ישראלים וכן הורדה פוטנציאלית של דרוג האשראי של ישראל".

שי וינינגר, מייסד למונייד ופייבר
שי וינינגר, מייסד למונייד ופייבר

"הגורם העיקרי שהסביר את ביצועי המטבעות בשנה שעברה היה ביצועי הבטא הגבוהים של השקל למניות הטכנולוגיה העולמיות, שהיו תחת לחצים משמעותיים"', נכתב בדוח של גולדמן זקס. "רוב משתתפי השוק איתם שוחחנו ציפו שזה יישאר הגורם השולט השנה".

עוד נכתב: "מספר משתתפים בשוק הביעו דאגה מאי הוודאות הפוליטית המקומית, שעשויה להכביד על הסנטימנט ועלולה להשאיר את המטבע חשוף. במיוחד הרפורמה השיפוטית השנויה במחלוקת, שהעלתה חששות מצד מנהיגים עסקיים".

 

 

לאחר פרסום עיקרי הדוחות, ראש הממשלה נתניהו אמר: "הניסיון להרחיק מכאן משקיעים נחל מכה אנושה. הם אומרים לנו שהרפורמה המשפטית תרחיק משקיעים, אבל שניים מבנקי ההשקעות הגדולים והמובילים בעולם, ג'יי פי מורגן וגולדמן זקס אומרים את ההפך הגמור. מורגן אומר: 'זה בעיקר רעש, הכלכלה הישראלית חזקה, המוסדות איתנים' - לא משנה את ההערכה שלו לגבי כלכלת ישראל".

ירידות חדות בבורסה

לצד הדאגה מדוחות בנקי ההשקעות, נרשמת דאגה נוספת מול מצב הבורסה בתל אביב, שננעלה השבוע בירידות חדות בהובלת מניות הבנקים. נדגיש כי גם ירידה זו הגיעה על רקע אזהרות של חלק ממנהלי הבנקים הגדולים בפגישה שהתקיימה השבוע עם ראש נתניהו. בנק ישראל הבהיר שאין אינדיקציה למשיכות משמעותיות.