השלמת תואר היא משמעותית למציאת עבודה בהיי-טק, אבל מוסד הלימודים פחות, כך עולה מניתוח שערכו במכון המחקר והמדיניות סטארט-אפ ניישן (SPNI). על פי המחקר, שבדק עשרות אלפי פרופילים של ישראלים ברשת לינקדאין, שיעור בוגרי מקצועות המחשב שהשתלבו בתפקידים טכנולוגיים בתעשייה עומד על 78% באוניברסיטאות, לעומת 69% במכללות.

המוסד המוביל בהשתלבות בוגריו בתפקידים בתעשיית ההיי-טק הוא אוניברסיטת רייכמן, עם 87% השתלבות. מיד אחריה מגיעה המכללה האקדמית תל אביב יפו עם 85% השתלבות. אחריהן מגיעות בן גוריון, תל אביב, הפתוחה, הטכניון והעברית - ואחר כך שורה של מכללות.

 

האם נדרשת הכשרה כדי לעבוד בהיי-טק?

מהנתונים עולה כי כמעט מחצית (47%) מעובדי ההייטק לא למדו את מקצועות המחשב: 18% מהם בעלי הכשרה הנדסית או מדעית אחרת - וכשליש מהעובדים אינם בעלי הכשרה טכנולוגית.  

נתון מעניין נוסף הוא אופק ההשתלבות של בוגרי הקורסים הייעודיים - מעל ל-75% מהם השתלבו בחברות ישראליות. ההערכה של חוקרי סטארט אפ ניישן היא שהחברות הבינלאומיות מחפשות "תו איכות" של מוסד אקדמי מוכר, שהקורסים לא ממש מספקים לבוגרים.

ומה עם אותם "קורסים יעודיים" שמציעים פריצה קלה לעולם הטכנולוגי? שיעור הבוגרים של אותן תכניות הכשרה שהשתלבו בתעשייה נותר נמוך, אך עלה מ-2.5% בלבד ב-2005 ל-13% בשנת 2019. היום, כ-9% מהמועסקים בהיי-טק הם בוגרי הכשרה ייעודית, כך על פי נתוני מכון המחקר SNPI.