הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות הודיע הבוקר (שני) כי ישבש את תקופת הבחינות הקרובה, שמסכמת את סימסטר א'. במסגרת העיצומים, יבדקו את הבחינות והעבודות אך לא יפרסמו את ציוניהן, ויסרבו לנסח את בחינות מועד ב'. בנוסף, החל מהיום יפסיקו לענות לשאלות הסטודנטים הנוגעות לבחינה. המהלך תקף באוניברסיטאות: תל אביב, העברית, בן גוריון, בר אילן, חיפה, הטכניון, ומכון ויצמן.
אנשי הסגל האקדמי הבכיר הכריזו בתחילת החודש על סכסוך עבודה בנושא שכר, זאת לאחר שההסכם הקיבוצי שלהם לא עודכן זה שנים. הפרופסור ענת זעירא, יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל הבכיר, מבקשת לעדכן את שכרם של המרצים בהתאם לשחיקה הקיימת, ולדבריה לא תדרוש תוספת לבסיס השכר. אף על פי כך, לדבריה אנשי האוצר וועד ראשי האוניברסיטאות לא מתאמים פגישות עם ועד העובדים, וגוררים רגליים במשא ומתן.
"הקיפאון במו"מ משקף את הזלזול של האוניברסיטאות, בגיבוי משרד האוצר, בחברי הסגל ובאוניברסיטאות שהן בית הגידול של כלל אנשי המקצוע המניעים את המשק והבסיס להישגים המצויינים של ישראל כמדינה", מסרה זעירא. "מעבר לצעדים המדודים, הזהירים והמדורגים המתוכננים לתקופה הקרובה, ככל שלא תהיה התקדמות מיידית ומספקת במו"מ עימנו, ניאלץ לנקוט בצעדים ארגוניים נוספים שיחריפו בהדרגה".
בינתיים, העיצומים שבהם בחר הוועד פוגעים בסטודנטים, אך פחות מצורות השבתה אחרות. מאחר שהמרצים ימשיכו בבדיקת העבודות והמבחנים, ורק יפסיקו לפרסם את הציונים, יוכלו לבטל את העיצומים ב"לחיצת כפתור", בלי פגיעה משמעותית בסטודנטים. בוועד ראשי האוניברסיטאות ובאוצר עדיין לא הגיבו לעיצומים החדשים.
שר האוצר הנכנס, בצלאל סמוטריץ', נתפס כמי שלא אוהב את השימוש בצעדים ארגוניים מצד עובדים, ומבקש לצמצם את השימוש בכלי הזה. הוא עדיין לא התבטא בנושא הסכמי השכר של עובדי האוניברסיטאות, והצעד הזה מהווה "יריית פתיחה" במאבק שעלול ללוות אותנו בחודשים הקרובים.
ממשרד האוצר נמסר: "נקיטת צעדים ארגוניים פוגעת בסטודנטים ללא שום תכלית מכיוון שהממשלה טרם קבעה את מדיניות השכר בכלל המגזר הציבורי, ובכללם גם סייעות, פקידים, עובדי מערכת הבריאות, שוטרים ועוד. המשא ומתן עם הסגל האקדמי נמשך בחודשים האחרונים ומשרד האוצר ימשיך לפעול, יחד עם הות"ת והנהלת המוסדות לטובת קידום מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל".
מור"ה נמסר: "מזה כשנה מתקיים מו״מ אינטנסיבי עם המועצה המתאמת של הסגל הבכיר בהשתתפות נציגי הממונה על השכר במשרד האוצר. נציגי הממונה הבהירו לא אחת שהאפשרות לדון בתוספות שכר תלויה בהסכם מסגרת של ההסתדרות עם המדינה - וכזה טרם נחתם, וכן באישור תקציב המדינה - שגם הוא טרם עבר בכנסת. הצענו לנציגי הסגל לקיים דיונים בסוגיות אחרות, אקדמיות, אך סורבנו פעם אחר פעם. אנו מצרים מאוד על החלטת המועצה המתאמת לנקוט בצעדים ארגוניים ולא נאפשר להפוך את הסטודנטים לבני ערובה. בכוונתנו לנקוט בכל הצעדים העומדים לרשותנו במסגרת זכותן החוקית של האוניברסיטאות לאפשר את סיום הסמסטר ואת תקופת הבחינות כמתוכנן".