שני בנקי ההשקעות המובילים ג'יי פי מורגן וגולדמן זקס שלחו בשבוע האחרון דוחות סיכום למשקיעים. זאת, לאחר שנציגי גולדמן זקס פגשו כאן בישראל קובעי מדיניות, אנליסטים וגורמים בשוק. בעיקרי הדברים, עלה כי השקל ימשיך להיחלש - ללא קשר למהפכה המשפטית הצפויה. כמו כן, אם תהיה משיכת כספים זרים מהארץ לא נרגיש את זה בקרוב. המשק הישראלי - חסין מבעבר מפני שינויים פוליטיים.
"הגורם העיקרי שהסביר את ביצועי המטבעות בשנה שעברה היה ביצועי הבטא הגבוהים של השקל למניות הטכנולוגיה העולמיות, שהיו תחת לחצים משמעותיים"', נכתב בדוח של גולדמן זקס. "רוב משתתפי השוק איתם שוחחנו ציפו שזה יישאר הגורם השולט השנה".
עוד נכתב: "מספר משתתפים בשוק הביעו דאגה מאי הוודאות הפוליטית המקומית, שעשויה להכביד על הסנטימנט ועלולה להשאיר את המטבע חשוף. במיוחד הרפורמה השיפוטית השנויה במחלוקת, שהעלתה חששות מצד מנהיגים עסקיים".
בסיכום הדוח, עלה כי לא צפויים להתממש בעתיד הקרוב תרחישי הסיכון. "ההתרשמות שלנו הייתה שההשלכות המאקרו-כלכליות של תרחישי הסיכון השליליים העיקריים שנידונו (למשל, הפחתת זרימת ה-FDI לישראל) - ייקחו שנים להתממש, במקום לשנות את התמונה המאקרו-כלכלית הבסיסית בטווח הקרוב", נכתב.
"בניגוד למצב האמור, ישראל היום היא בעיקר יצואנית של הון וכתוצאה מכך הנכסים הישראלים רגישים הרבה פחות לאי-יציבות פוליטית", עלה בדוח. "ניתן לראות זאת בכך שלחמש מערכות הבחירות שהתרחשו בשלושת השנים האחרונות הייתה השפעה מוגבלת במיוחד על השווקים הפיננסיים".
לאחר פרסום עיקרי הדוחות, ראש הממשלה נתניהו אמר: "הניסיון להרחיק מכאן משקיעים נחל מכה אנושה. הם אומרים לנו שהרפורמה המשפטית תרחיק משקיעים, אבל שניים מבנקי ההשקעות הגדולים והמובילים בעולם, ג'יי פי מורגן וגולדמן זקס אומרים את ההפך הגמור. מורגן אומר: 'זה בעיקר רעש, הכלכלה הישראלית חזקה, המוסדות איתנים' - לא משנה את ההערכה שלו לגבי כלכלת ישראל".
כלכלת ישראל היתה חזקה ותהיה עוד יותר חזקה. pic.twitter.com/YVWA6k2gAG
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) January 29, 2023
"אותו דבר אמר זקס", המשיך נתניהו. "הוא אמר שאם זה יקרה בכלל זה ישפיע במשך שנים, אבל זה לא ישפיע משום שכלכלת ישראל עברה שינויים כל כך חזקים, שהופכים אותה לחסינה לכל השינויים. מה זה השינויים שעשינו? הפכנו את ישראל לכלכלת שוק חופשי, איתנה, המוסדות חזקים. לפני הרפורמה היא חזקה, ואחרי הרפורמה היא תהיה עוד יותר חזקה".
כפי שפרסמנו אתמול ב"תוכנית חיסכון", הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות חדות בהובלת מניות הבנקים. הירידות הגיעו על רקע האזהרות של חלק ממנהלי הבנקים הגדולים בפגישה השבוע עם נתניהו והדיווחים על משיכות ראשונות של פיקדונות בהיקפים קטנים מהבנקים. בנק ישראל הבהיר שאין אינדיקציה למשיכות משמעותיות. היום ייפתח המסחר במטבע חוץ - ויש ציפייה להתחזקות של הדולר.
מניות הבנקים מחקו אתמול 4.3% בממוצע, מניית בנק לאומי צנחה ב-4.4%, הפועלים ב-3.7%, דיקונט ב-4.8%, מזרחי ב-4.6%. ת"א 35 איבד 1.99% ות"א 125 ירד ב-2.23%. ת"א פיננסים, שמכיל את מניות הבנקים ירד ב-3.68%, ות"א בנקים, שמכיל רק את מניות חמשת הבנקים הגדולים, הוביל את הנפילות וסגר את יום המסחר בירידה של 4.29%. ת"א רשתות שיווק איבד 2.08%. גם שוק האג"ח חווה ירידות, אם כי קלות יותר, תל בונד צמודות A ירד ב-0.88% ותל בונד 60 ב-0.46%.