בשלושת החודשים האחרונים (דצמבר 2022 עד פברואר 2023) חלה עלייה בהוצאות של הישראלים בכרטיסי אשראי ברוב תחומי החיים, כך על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום (רביעי). בראש הרשימה - עלייה של 6.4% הוצאות על מזון, משקאות ושירותי אוכל, ההוצאה עלתה בשיעור דומה גם על מוצרים ושירותים אחרים.
עלייה של 4.5% חלה בהוצאות על רכישות מוצרי תעשייה, עלייה של 3.4% נרשמה ברכישות שירותים ושיעור דומה של עלייה נרשם בסך כל ההוצאות והרכישות בכרטיסי האשראי. קטגוריית השירותים כוללת ענף מחשבים ותוכנה שבה נרשמה עלייה של 30.5% בחישוב שנתי, בענף שירותי רפואה ותרופות ישנה עלייה של 0.2%, בענף ציוד ושרותי תחבורה נרשמה ירידה של 4.1%, בענף דלק, חשמל וגז הייתה ירידה של 5.3%, ובענף ספרים, ציוד משרדי ופרסום ירידה של 7% בחישוב שנתי.
עלייה בהוצאות עלולה לתדלק את האינפלציה
בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מבהירים כי הנתונים על רכישות של צרכנים פרטיים בכרטיסי אשראי מתקבלים מכל חברות כרטיסי האשראי הפועלות בישראל - ומחולקים לפי ארבע קבוצות רכישה ראשיות ולפי ענפי משנה, בהתאם לסיווג בתי העסק על ידי חברות האשראי. הרכישות בכרטיסי אשראי מדווחות לפי סכום הרכישה של הצרכנים בבתי העסק ומתייחסות לרכישות של ישראלים בארץ בלבד.
עלייה בהוצאות של הישראלים עלולה להוביל לעלייה נוספת באינפלציה. ביום שני הקרוב צפוי בנק ישראל להעלות את הריבית פעם נוספת וזאת בניסיון נוסף להאט את הפעילות במשק ולמתן את הצריכה של משקי הבית וגם את ההשקעות - במטרה לבלום את האינפלציה ולהוביל לירידת מחירים.