עליות הריבית החדות והתכופות פגעו יותר מכולם בנוטלי המשכנתאות. לפי דוח רבעוני של הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, ההחזר השנתי על משכנתא ממוצעת על דירת 4 חדרים ברבעון הרביעי של שנת 2022 היה גבוה בממוצע ב-51% מברבעון האחרון של 2021. המשמעות היא שמי שהמתין שנה בנטילת המשכנתא ישלם כ-3,500 שקלים נוספים בחודש ממי שלקח את אותה משכנתא לפני שנה.

מדד מכון אלרוב לחקר הנדל"ן בפקולטה ניהול באוניברסיטת תל אביב בודק את יכולתו של הציבור לרכוש דירה בישראל. לפי בדיקת הפרופ' דני בן שחר, ראש מכון אלרוב וד"ר דנה נייער, עמיתה במכון, חלום הדירה רק התרחק ב-2022 עבור רוב הישראלים. בחודשים נובמבר עד דצמבר עמד ההחזר החודשי הממוצע עבור משכנתא חדשה לדירת ארבעה חדרים על 10,532 שקלים - 14% יותר ממה שהיה מוצע למי שנטל משכנתא שלושה חודשים קודם, ו-51% יותר מהמצב שנה קודם לכן. סך הכל, ישלם כעת זוג ממוצע עבור אותה משכנתא 3,500 שקלים יותר מדי חודש.

נדל"ן, אתר בנייה, בניין (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
נדל"ן, אתר בנייה, בניין | צילום: גילי יערי, פלאש 90

 

ההון עצמי הנדרש עלה בכ-600 אלף שקל 

במסגרת המדד, בודקים פרופ' בן שחר וד"ר נייער גם מי יכול לרכוש דירה - ואיפה. לפי הבדיקה, רק מי שנמצאים בעשירון העליון יכולים לרכוש דירה בתל אביב בלי שההחזר החודשי על המשכנתא יעלה על 30% מההכנסות. ההחזר החודשי על הלוואת המשכנתא במעמד הביניים עומד בממוצע על 45-49% מהכנסות משק הבית.

עוד לפי המדד, ההון העצמי הממוצע הנדרש כדי לרכוש דירת 4 חדרים טיפוסית בישראל, כך שההחזר החודשי לא יעלה על 30% מההכנסה הממוצעת, עומד על כ-1.4 מיליון שקלים. בסיכום שנתי, עלה ממוצע ההון העצמי הנדרש בכ-610 אלף שקלים.

אז מה מרחיק את חלום הדירה מהישראלים? מחברי המדד מזהים מספר גורמים. קודם כל, עליות הריבית החדות, שהקפיצו את ההחזר החודשי במאות עד אלפי שקלים לזוג תוך שנה אחת. שנית, מחירי הדירות ממשיכים להאמיר, וקפצו ב-14% השנה. ושלישית, שכרם של הישראלים כמעט ולא עלה - ובטח לא בשיעור שיכול לעזור להם לספוג את ההתייקרויות הרבות.