על פי חוק שמקדם משרד הבריאות, נוכל לשתף את כל המידע הרפואי שלנו עם גורמים שונים - בלחיצת כפתור, כך נודע ל-N12. במשרד גיבשו בשנה האחרונה תזכיר חוק, שיקודם בכנסת הקרובה, ומעגן בתוכו את הקמת הפלטפורמה הדיגיטלית, בדומה לקיים במדינות המתקדמות במערב. הפלטפורמה תוכל לתקשר עם מאגרי המידע של כל הגורמים במערכת הבריאות, ותוכל להעביר לאן שצריך - בדיקות, אשפוזים, חיסונים, ועוד. לפני שהמידע יעלה אליה, המטופלים יתנו את הסכמתם, והם גם אלה שיחליטו אילו גורמים יוכלו להיות חשופים למידע.

"היום, אדם שמגיע למכון שיקום לב, אחרי שעבר התקף לב, צריך להיות ה'מזכיר הרפואי' של עצמו", אומר לנו יואל בן אור, מנהל תחום מדיניות באגף בריאות דיגיטלית במשרד הבריאות. "הוא צריך להביא דוח צנתור מבית החולים, בדיקות דם מקופת חולים, טפסים נוספים, ואם זה לא הכל מדויק ומסודר - שולחים אותו הביתה".

חולים אחרים, שנבדקים לדוגמה במכונים פרטיים, נדרשים להסתובב עם דיסקים של בדיקות, בטח אם הם מבקשים חוות דעת שנייה. המערכת, מספר בן אור, תחסוך את הסחבת הבירוקרטית: "בכל מקום שנאסף עליך מידע, אתה תוכל לבחור לשתף אותו במאגר, והוא יהיה חשוף למי שתבחר. זה קורה בחינם, בלחיצת כפתור, ומיד".

יוזיל את עלויות המעבר בין קופות חולים

זה משמעותי גם לכיס של כולנו. קודם כל, המעבר בין קופות חולים, בטח לבעלי היסטוריה רפואית מורכבת, יהפוך לקל בהרבה. היום, כשאנשים עוברים בין קופות חולים הם כמו "אדם חדש" - ההיסטוריה שלהם נעלמת, ואם הם רוצים לשחזר אותה הם צריכים להביא תדפיסים מקופת החולים הקודמת, שהרופא שלהם יצטרך להקליד בחזרה, ידנית. זה מהווה מחסום בפני לא מעט חולים, שיכלו להשיג תעריפים נמוכים יותר בקופות חולים אחרות.

גם העברת הנתונים עלתה עד היום כסף, כשמכונים גבו תשלום עבור ה"דיסקים", ולעתים גם עבור הורדת התיק הרפואי. גם שחזור פנקס חיסונים לדוגמה, שיהפוך חינמי, עלה עד היום כסף.

עוד אוכלוסיה שתושפע מהמהלך היא האוכלוסייה המבוגרת. היום, למי שחיים לדוגמה בדיור מוגן, יש "תיק" מסמכים רפואיים מורכב. חלק מהבדיקות נעשות על ידי צוות רפואי במוסד, חלק בקופת החולים, וחלקם גם נכנסים ויוצאים מבתי החולים. "אם אין להם ילד שהולך איתם לכל פגישה ואוסף את המסמכים בצורה מסודרת - הם יכולים ליפול בין הכסאות, ולא לקבל טיפול", מספר בן אור.

החשש שהמידע ידלוף

עם זאת, ככל שקל יותר לשתף מידע, הסיכונים לזליגה גדלים. על מנת ליישם את המתווה, אחד הדברים המרכזיים שעליהם יינתן דגש הוא אבטחת המידע הנדרשת, כאשר המידע כולו יהיה מאובטח בסטנדרטים גבוהים שיאפשרו חיסיון מידע רפואי, הגנת הפרטיות, והגנת סייבר, וימנעו את הסיכוי שצדדים אחרים ישתמשו במידע שלא לצורך הנדרש.

"אנחנו כמשרד הבריאות רוצים להגן על המטופלים ועל המידע שלהם, נוציא רישיונות לפלטפורמה רק לשחקנים אחראיים, זה לא יהיה לכל אחד", מספר בן אור. התזכיר שנכתב הוא חלק מעבודת מטה ארוכה, שארכה כשנה, אך הציפייה היא שכעת כשנפתח להערות ציבור, יתמודדו עם סוגיות פרטיות נוספות. 

כרגע מדובר בתזכיר חוק, וכנראה שיקח לפחות כמה חודשים לקדם אותו, הן בוועדות הכנסת והן לקריאות במליאה. עם זאת, מדובר בצעד שכבר יישמו או מיישמים כעת במדינות המערב, והופך לסטנדרט.