משרד האוצר יוזם מהלך שעלול לעלות לכל אחד ואחת מאיתנו אלפי שקלים בשנה. האוצר מתכנן להקפיא את הטבות המס שחלקנו מקבלים או צפויים לקבל על הקצבה החודשית של הפנסיה – במטרה להוסיף 700 מיליון שקלים לקופת המדינה.
סיקור N12
- "בשורה של ממש": פרטי הסכם השכר במגזר הציבורי
- בצל האינפלציה: השכר הממוצע של הישראלים ירד
- התקציב יעבור שינויים? "יכול להיות פיצוץ"
לפי החוק, בכל כמה שנים עולה הסכום של הפנסיה שפטור ממס. בשנת 2012 - 43.5% מהפנסיה הייתה פטורה ממס, בשנת 2016 שיעור ההטבה עלה ל-46%, בשנת 2022 שיעור הפנסיה שהיה פטור ממס עלה כבר ל-52% ובשנת 2025, הוא היה אמור לעלות ל-67% מתוך תקרה מסוימת. אלא שמשרד האוצר מתכנן לבטל את הגדלת ההטבה הזו – ולהשאיר את המצב הקיים.
רבים ממעמד הביניים ייפגעו
כך למשל, קצבת פנסיה בגובה 10,000 שקלים אמורה לקבל מ-2025 הטבת מס נוספת – תוספת לקצבה בגובה 192 שקלים. אלא שלפי החישובים של היועץ הפנסיוני עומר אשכנזי, התוספת הזו שמרוויחי הקצבה היו אמורים לקבל – תבוטל.
למרוויחי קצבה של 15 קלף שקלים – התוספת הייתה אמורה להיות 274 שקלים וגם היא תבוטל. ככל שעולה הקצבה, כך גם עולה ההטבה. על קצבה חודשית גבוהה מאוד של 20 אלף שקלים – הקצבה הייתה אמורה להיות בגובה 479 שקלים וגם היא תבוטל.
במשרד האוצר טוענים שהפגיעה המשמעותית תהיה רק במקבלי הקצבאות הגבוהות – הפנסיות התקציביות. אלא שבפועל, כל מי שעשה תכנון פנסיוני כדי להיערך לפרישה באופן מיטיבי - ובנו על הטבת המס הזו, ייפגעו. הפגיעה הזו תהיה גם ברבים במעמד הביניים שכל ההטבות שתכננו לפנסיה - לא יהיו שוות הרבה.
בשבוע שעבר, יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד יצא נגד המהלך של האוצר בעת שהציג עם השר סמוטריץ' את ההסכם במגזר הציבורי. "אני עומד על התנגדותי לביטול הטבת הפנסיות במגזר הציבורי בחוק ההסדרים", אמר, "אני מניח שזה לא יעבור, קשה מאוד לחוקק חוקים נגד ההסתדרות".