דוח של בנק ההשקעות הענק HSBC שפורסם היום (שני) מתייחס למצב השקל בשבועות האחרונים ולהשפעות האפשרויות של הרפורמה המשפטית על המטבע. בבנק מבהירים שהשקל צפוי להתחזק והם ממליצים עליו, אך טוענים שלרפורמה המשפטית עלולות להיות השלכות שליליות על המטבע.
"השקל עבר תקופה של תנודתיות משמעותית לאחרונה. שער הדולר-שקל עלה מאוד והגיע לרמות שנראו לאחרונה רק בתחילת דצמבר" נכתב בדוח. "השילוב בין מתחים גאופוליטיים לרפורמה של הממשלה החדשה הובילו לזרימת כספים החוצה. עם זאת היסטורית, להתפתחויות גאופוליטיות יש השפעה קצרת טווח בלבד על המטבע".
בבנק הסבירו שהשקל נוטה להיות מושפע מגורמים מבניים יותר ובזמן האחרון הכיוון של המטבע היה מתואם בעיקר עם 'תאבון הסיכון' של המשקיעים, בדומה למה שנטען בדוח דומה של גולדמן זקס. "זו תופעה יחסית חדשה שקשורה לחשיפה הגדולה שיש למשקיעים המוסדיים בישראל למניות זרות, ובפרט לשוק המניות האמריקני. אנחנו מאמינים שההתחזקות של השקל בשבוע האחרון הייתה בעיקר כתוצאה מתאבון לסיכון בשווקים הגלובליים והיחלשות של הדולר כתוצאה מכך", נכתב.
עוד המשיכו בבנק וכתבו כי "המחזוריות והדינמיקה של מאזן התשלומים עדיין תומכת בשקל. כרגע התחזית החיובית שלנו לגבי השקל לא משתנה. יחד עם זאת, אנחנו חושבים שאי אפשר להתעלם לחלוטין מההתפתחויות הפוליטיות. התוכנית שמקדמת הממשלה עלולה להשפיע על המסגרת המוסדית ולהוביל להיחלשות בסביבת ההשקעות, דבר שיכביד על השקל. השקל בהחלט הרוויח מכניסת הון משמעותית, הן במסגרת השקעה באג"ח ממשלתי והן מהשקעות ישירות".
בבנק הזכירו ש-12% מהחוב הישראלי מצוי בידיים זרות, כ-18 מיליארד דולר, ושינוי התיקים כתוצאה מהרפורמה עלול להשפיע על השקל. עם זאת להערכתם, ההשקעות ישירות הן הרבה יותר משמעותיות למטבע, ובשנים האחרונות ישראל משכה משקיעים זרים, אך "ההיחלשות האפשרית של האיזונים והבלמים יכולה להשפיע לרעה על ההשקעות הישירות ובכך להחליש אחד מהתומכים המשמעותיים של השקל".
בבנק ציינו כי בחלק מהשווקים המתעוררים במזרח אירופה, המזרח התיכון ואפריקה שאלות בנוגע לשלטון החוק השפיעו על המטבע, וסיכמו: "באופן כללי אנחנו משאירים את התחזית החיובית שלנו לגבי השקל אבל מאמינים שהרפורמה, אם תעבור, תוכל לייצר סביבה פחות תומכת למטבע".
הדוח של HSBC מגיע אחרי דוחות של בנקי השקעות אחרים שפרסמו תחזיות בנוגע לשקל על רקע ההתפתחויות האחרונות. בדוח של גולדמן זקס נכתב כי הבנק יעקוב אחר ההתפתחויות הפוליטיות, אך על פי הערכותיהם השקל אינו אמור להיות מושפע מהרפורמה בצורה משמעותית. בג'יי פי מורגן היו פחות אופטימיים.