שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הציג היום (שלישי) את תקציב המדינה והתוכנית הכלכלית לשנים 2024-2023, זאת לאחר שביום שישי אישרה אותו הממשלה. בשנה הקרובה יעמוד התקציב על כ-484 מיליארד שקלים ובשנת 2024 על כ-513 מיליארד שקלים. מחוץ לתקציב נשארו, בין היתר, שורת צעדים שהיו מקלים על ייבוא מקביל. סמוטריץ' התייחס להשפעת המהפכה המשפטית על הכלכלה: "יש עכשיו סוג של טלטלה, אני לא רואה קטסטרופה".

סיקור N12:

"אין מהפכה משפטית, יש תיקון חשוב, רפורמה שאנחנו מובילים במערכת המשפט", הבהיר שר האוצר, "אני מאמין שהיא תחזק את הדמוקרטיה הישראלית, היא תקצר את תהליכי החוזים, היא תוסיף ודאות, היא תפחית את הכסף שאנו משקיעים על תהליכים משפטיים. אני לא אומר שאין אירוע, אני לא חושב שהוא בגלל הרפורמה, אני חושב שזה בגלל איך שהיא יוצאת החוצה". 

הוא הוסיף: "יש פה אירוע פוליטי. היו במדינת ישראל תקופות יותר סוערות. ודאי שאני לוקח אחריות, אני שר ושותף בכיר בממשלה. אני לא אומר שאין אירוע, אנחנו מנהלים אותו, חלק גדול מהניהול זה התקציב האחראי. יש עכשיו ויכוח ציבורי שיוצא החוצה בצורה לא אחראית וזה פוגע בוודאות. המדיניות הכלכלית שלנו תייצר ודאות במים סוערים של חוסר ודאות בינלאומית, המשקיעים וסוכנויות הדירוג מבינים את זה. אני מאמין בהידברות, מאמין שבסוף יהיה תהליך כזה, יאיר לפיד הוא זה שתוקע את זה כרגע. יגיעו למתווה בסוף שכולם יכולים לחיות איתו. אני לא אומר שאין אירוע, להערכתי הוא מחושב, השארתי שוליים".

בנוגע לאזהרות הגורמים המקצועיים אמר: "אני בשיח יוצא מן הכלל עם הנגיד, הנגיד תומך בתקציב שהבאנו. גם הכלכלנית הראשית, גם הנגיד, וגם אני - מציגים סיכונים. אני כשמרן לוקח את הסיכונים לקצה. אני משוכנע שלא רק שהכלכלה לא תיפגע - היא תצא מזה מחוזקת".

"לא מאמין שיהיה חבר כנסת אחד שיעז להרים את ידו נגד"

שר האוצר התייחס לחוק להוזלת המזון שירד לבסוף מחוק ההסדרים: "הייתה תכנית, החלטנו לסגת ממנה. הבנו שבסופו של דבר היא תפגע ביצרנים קטנים כאן. אני חושב שבהקשר של היבואנים הגדולים זה מהלך שהיה נכון, אבל בשימוע שעשינו קיבלנו פניות שזה יפגע ביצרנים. אמרתי לאנשים שלי שלמרות האש שנחטוף, צריך לעשות צעד מדויק יותר. אני לא מאמין שיהיה חבר כנסת אחד שיעז להרים את ידו נגד הרפורמות האלה ויפריע לנו להוריד את יוקר המחיה לאזרחי ישראל".  

על ההסכם עם ההסתדרות אמר: "אני מאוד אופטימי, יש עוד משא ומתן, אבל אני מאוד אופטימי. נצליח לסגור הסכמים טובים עם כל העובדים. מאמין שזה יתרון לודאות וליציבות ולשמירת המסגרות שלנו". סמוטריץ' הכריז על בשורה להורים: "מרחיבים את נקודות הזיכוי להורים עובדים - גם לגילאי 13-18. השאיפה שלנו זה שזה יהיה כבר השנה". ראש אגף תקציבים הבטיח כי נקודת הזיכוי לגילאי 6-12 שהיו אמורות להסתיים החודש יימשכו כמתוכנן - וכי זה יובא לאישור הכנסת עוד לפני אישור התקציב.

סמוטריץ' התחייב כי למרות שיחתום על צו שיייקר את מעונות היום במאות שקלים בחודש, ההתייקרות לא תגיע להורים: "מעונות היום לגיל הרך לא יתייקרו להורים בשקל אחד. נכון לחתום על התייקרות המעונות, אבל זה בשום אופן לא יפול על ההורים, אנחנו נספוג את העלויות האלה".

אושר תקציב המדינה
שרי הממשלה מאשרים את תקציב המדינה

שר האוצר התייחס לכספים שחולקו לחברות הקואליציה: "חלק מהכספים הקואליציוניים נמצאים בבריאות, חלקם נמצאים במשרד לביטחון לאומי, אלה דברים נכונים והכרחיים שמבחינתי לא נכון להסתכל עליהם ככספים קואליציוניים. היה לי מתח כל הזמן בין הרצון ללכת עם האמת הכלכלית המקצועית שלי לבין ההבנה שבסוף יש שרים וצריך לאפשר להם לממש את המדיניות שלהם. נראה לי שהגענו להישגים הנכונים. רפורמת מחירי התחבורה של רגב - אני לא בטוח שאני מאמין בה ברמה האישית. אני חושב שאפשר היה להסיט את התקציבים האלה למקומות יותר נכונים. ועדיין - תקצבנו אותה".

מוקדם יותר תקף יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס בכנס איגוד הגזברים: "התקציב רע לרשויות המקומיות, האוצר עושה סיבוב על כולם. שבוע שעבר יצאנו למאבק, יש פה תקציב רע לרשויות המקומיות, תקציב רע מאוד ואנחנו בתקלה גדולה מאוד. סמוטריץ' התייחס לכך ואמר כי שביתת הרשויות המקומיות בשבוע שעבר "הייתה מיותרת ולא הגיונית. אני קיבלתי את הידיעה על השביתה דרך התקשורת. יש לי טלפון נייד שעונה על הודעות של כשרות אזרחים מדי יום, גם לביבס יש אותו. אני רק אזכיר שבנובמבר הבחירות המוניציפליות, כל אחד והאינטרסים שלו. פגעו כאן באזרחים לחינם ובפופוליזם זול"

הממונה על התקציבים באוצר, יוגב גרדוס, דחה את הביקורת על תהליך אישור התקציב: "אני רוצה להגיד שהתקציב שאושר הוא תקציב מצוין, גם בהיבט המסגרת התקציבית, גם בהרכב שמאזן בין הצורך להשקיע בתשתיות לבין הצורך של הממשלה למממש את האידאולוגיה הערכית שלה. יש הרבה פרסומים לגבי האופן בו התהליך נוהל, והאם צריך להצביע שוב על התקציב בממשלה - לא יודע מאיפה הבאתם את זה. מהניסיון שלי, והוא רב, התהליך הזה היה סטנדרטי לחלוטין". 

"יש לנו עוד עבודה קשה"

שר האוצר פירט את האתגרים העיקריים שראה בבניית התקציב: "כשנכנסנו לתהליך בניית התקציב ראינו שלושה אתגרים עיקריים: האינפלציה, שמגדילה את התחייבויות הממשלה ב-30 מיליארד שקלים. אתגר שכר - אנחנו למעלה משלוש שנים בלי הסכם שכר במגזר הציבורי. האתגר השלישי - ההסכמים הקואליציוניים, שהוערכו בהרבה מאוד עשרות מיליארדים והיה ברור שצריך לבחור מהם את המרכיבים היותר טובים ויותר נכונים לכלכלה".

"יש לנו עוד עבודה קשה לעבור - קריאה ראשונה ב-27.3, קריאה שנייה ושלישית בחג השבועות", הדגיש סמוטריץ', "אני משוכנע שכמו שהשרים גילו אחריות, גם חברי הכנסת יגלו אחריות. אני מאמין שגם על האופוזיציה הרבה מאוד מהלכים יהיו מקובלים".

_OBJ

"הממשלה הזו הציבה כמה דברים בראש סולם העדיפיות", הציג השר, "האחד - חיזוק הביטחון האישי. אנחנו מוסיפים אלפי שוטרים, מקימים משמר לאומי, ומעמידים מסה גדולה ומשמעותית של כוח למשטרת ישראל. השני - מערכת הבריאות קיבלה הגדלה תקציבית לסל הבריאות, למיטות, לבריאות הנפש". הוא החמיא על ההישג בתחום הבריאות לסגנית השר מיכל וולדיגר. 

שר האוצר רמז שהוא לא מרוצה מהסכם השכר שנחתם מול הסתדרות המורים: "ירשנו הסכם שכר שגורר 4.5 מיליארד שקלים בתקציב הראשון. יש לי המון מה להגיד על זה, חתמו בתקופת בחירות כי לא רצו שביתה, אבל אנחנו מקבלים את הירושה הזו ומתמודדים איתה". על מחירי הדיור: "הירידה בביקושים בבנייה היא טובה, ומורידה מחירים, אבל באזורים מסוימים מחוץ לאזורי הביקוש היא מייצרת גם ירידה בכדאיות הבנייה - ובזה אנחנו מטפלים. אם נראה עכשיו ירידה בהתחלות הבנייה, אז כשהריבית תירגע נחווה שוב עליית ביקושים. אנחנו חייבים שכשהביקושים יחזרו, הם יפגשו היצע רחב".

במסיבת העיתונאים של סמוטריץ' נכחו רק נציגי אגף תקציבים. מי שלא הגיעה היא הכלכלנית הראשית שירה גרינברג שהזהירה בישיבת הממשלה ביום חמישי, כי התנודות בשוק ההון "עלולות להוות סכנה משמעותית למשק".